Публікація

«Вона народилась мертва»: через окупацію російськими військами сім’я з Миколаївщини втратила дитину

Олександр Грецький із Снігурівки Миколаївської області про «рускій мір» знає не з чуток. Він з родиною потрапив в окупацію. Сім’ї вдалось виїхати на підконтрольну Україні територію. Майже місяць життя під триколором з постійними обшуками позначився на самопочутті вагітної дружини – вона втратила дитину. Вже дев’ять місяців сім’я  мешкає у Кропивницькому, де Олександр виховує сина та волонтерить у Гуманітарному центрі. Про окупацію села Новокондакове Снігурівського району та важкий виїзд він розповів координатору громадської приймальні Української Гельсінської Спілки з прав людини у Кропивницькому, яка працює на базі ГО «Територія успіху», Євгену Козію та журналісту інформаційного порталу «Гречка» Валерію Лебідь. Інтерв’ю проведено в рамках глобальної ініціативи «Трибунал для Путіна».  

Олександр Грецький. Фото порталу «Гречка»

Раніше Олександр не надто слідкував за суспільними процесами в країні та навіть війна, що триває з 2014 року, його не особливо хвилювала.

– Коли в 14-му році окупували Крим і почались бойові дії в Донецьку, Луганську, ми цього не розуміли, у нас вдома цього не було. Це були студентські роки, я був у Німеччині. Більше займався навчанням і практикою, та працював. Мені було 20 років, не до того якось було, – пригадує чоловік. 

24 лютого усе кардинально змінилось. Адже бойові дії безпосередньо торкнулись Олександра. 

– О 6 годині ранку подзвонив друг: «Саня, почалась війна». Спросоння вiдразу нічого не зрозумів. Коли він вже закричав: «Саня, війна!», я вибіг на подвір’я і побачив все власними очима. У мене як дивитись з хати  навскоси –Чорнобаївка і Херсон. Я побачив звідти чорний дим та почув вибухи, – розповідає Грецький.

Село Новокондакове, де мешкала родина, швидко потрапило в окупацію. Почались обшуки. 

– 25 березня, коли до нас російські військові зайшли вдруге – це вже були неадекватні люди. Шниряли усюди. Був обід, дитина вже лягла спати і дружина – коло неї, – згадує чоловік. – Почали ногами двері відкривати, всі шафи перевернули, жінку перелякали з дитиною.  Чуємо, на сусідній вулиці, що вище, кричать люди – техніка зайшла. А у нас там склади, зерновий тік. Ворота повідкривали, заганяють техніку. Людям, які жили поруч, сказали: «У вас є півгодини, ми заїжджаємо і будемо тут жити». Сто метрів – і вони коло нас.

Чоловік пішов з батьком поцікавитись у нових «сусідів», що відбувається і до чого їм готуватись. Коли підійшли ближче, побачили тридцять бурятів.

– Питаю: «Хлопці, ви надовго?» «Ми нічку, дві переночуємо, а там видно буде». – Коли ж я побачив, що вони мородерять, зрозумів, що треба тікати, бо тут хорошого нас вже нічого не чекає. 

Наслідки перебування військ РФ на агрофірмі, на які працює Олександр. Фото з особистого архіву Олександра

25 березня 2022 року родина Олександра була змушена залишити батьківський дім та шукати порятунку на Кіровоградщині. Окупація та стресовий виїзд з перевірками на блокпостах призвели до непоправного – родина втратили доньку, яка мала народитись за кілька місяців. 

– 28 березня в дружини о п’ятій ранку різко почав боліти живіт. Ми швидко зібрались і поїхали в пологовий. Через те, що вона сильно перенервувала на останньому блокпості, в нас народилась мертва дитина, – розповів чоловік. 

Про окупацію, виїзд на підконтрольну Україні територію, життя батьків протягом 8 місяців під триколором – дивіться у відео. 

 Якщо ви стали свідком чи жертвою воєнного злочину Росії, розкажіть нам це. Напишіть на пошту: [email protected] або просто залиште контакти й ми з вами зв’яжемося. Кожна історія важлива! Ці свідчення не дозволять забути про горе, яке росіяни принесли на українські землі і покарати винних. З початку повномасштабного вторгнення, в рамках ініціативи Т4Р, задокументувано понад 29 тисяч воєнних злочинів Росії проти України. Всі дані документатори вносять в загальну базу, яка оновлюється щодня.

Нагадуємо, що мережа громадських приймалень УГСПЛ надає юридичну допомогу постраждалим внаслідок війни Росії проти України, за підтримки Програми Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Права людини в дії», яка виконується Українською Гельсінською спілкою з прав людини. Ми працюємо в 18 областях країни. Щоб дізнатися наші контакти, натисніть ТУТ.

 

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: