Публікація

«Володимир Балух – в’язень сумління», – Українська Гельсінська спілка з прав людини

Правозахисники назвали винних у фабрикуванні справи Балуха в окупованому Криму та закликали внести їх прізвища до санкційних списків.

Володимир Балух, мешканець Криму, перебуває зараз в СІЗО в Сімферополі. Його три роки переслідували за проукраїнську позицію, а тепер судять за двома статтями Кримінального Кодексу РФ. 4 серпня 2017 року суд оголосив вирок – 3 роки 7 місяців позбавлення волі з відбуванням у колонії.

«Такі переслідування є безумовно політично вмотивованими. Володимир Балух – в’язень сумління», – зазначила юристка Української Гельсінської спілки з прав людини Дар’я Свиридова під час прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі.

36292100432_e9bfbd4f9c_k
Дар’я Свиридова

Головна причина такого вироку абсолютно інша. Володимир Балух – фермер з села Серебрянка Роздольненського району АР Крим, від першого дня окупації висловлював свою незгоду з російською владою. Одразу після анексії Криму він підняв над своїм будинком прапор України, після чого правоохоронні органи РФ переслідували його та погрожували адміністративною та кримінальною відповідальністю. У листопаді 2016 Володимир розмістив на будинку табличку зі своєю адресою, перейменувавши вулицю в пам’ять Героїв Небесної Сотні. Під час чергового обшуку, на даху будинку, де він проживає, правоохоронні органи тимчасово окупованого Криму знайшли патрони та вибухівку.

«Під час обшуку Володимира закрили в кімнату на 1 поверсі будинку. Коли знайшли вибухівку, то нікого, крім поліцейських там не було. Понятий, якого привезли поліцейські, неодноразово свідчив проти Володимира та перебував у стані алкогольного сп’яніння», – розповіла деталі справи Ольга Скрипник, голова правління Кримської правозахисної групи.

36292099282_4470b20ec4_k
Ольга Скрипник

Для того, щоб засадити за грати Володимира Балуха, було задіяно понад 20 осіб. Серед них – працівники ФСБ Криму і громадяни України, які перейшли на бік окупаційною влади. «Нам відомі усі анкетні дані та посади цих правоохоронців та суддів. Найближчим часом їхнім діям буде надана відповідна правова оцінка», – запевнив Олександр Даракчи, начальник управління нагляду у кримінальному провадженні прокуратури АР Крим.

Володимира захищають три адвокати. Серед них – Ольга та Дмитро Дінзе, які раніше захищали Олега Сенцова. «Вони неодноразово доводили факти фальсифікації справи. Суд це просто ігнорує», – зауважила Ольга Скрипник.

35652440103_1c8f8a03c9_k

Українська Гельсінська спілка з прав людини, Кримська правозахисна група та Центр інформації про права людини опублікували спільне звернення зі списками осіб, які брали участь у фальсифікуванні справи проти Володимира. Звернення адресоване уряду України, а також низці європейських країн з проханням посприяти у вирішення справи та внести до власних санкційних списків людей, які причетні до незаконного ув’язнення мешканців Криму.

«Дуже важливим є притягнення до відповідальності цих людей. Нехай і заочно», – наголосила Тетяна Печончик, голова правління Центру інформації про права людини. Окрім цього, Українська Гельсінська спілка з прав людини вже передала 2 скарги до Європейського Суду з прав людини.

 

36063409340_2dd7b22ad3_k
Олександр Даракчи, Начальник управління накладу у криминальному провадженні прокуратури АРК

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: