Публікація

Волноваський теракт: чи в змозі Україна покарати винних та відшкодувати шкоду потерпілим?

3 серпня відбулося чергове засідання у розгляді кримінального провадження у Куйбишевському районному суді Запорізької області, що стосується обстрілу 13 січня 2015 р. блокпосту українських військових біля Волновахи, що на Донеччині. Тоді, 5,5 років тому, вогонь агресора поцілив і в автобус з цивільним населенням. 12 людей загинули, 19 – отримали поранення.

«Заяви сепаратистів про свою непричетність пролунали після того, як спершу вони вихвалялися в соцмережах про «успішне знищення» українського блокпосту під Волновахою. Коли стало відомо про загибель цивільних, ці повідомлення почали стирати – так само, як це було після збиття малайзійського авіалайнера на Донбасі», – так на наступний день після теракту писали журналісти Радіо Свобода та публікували моторошні кадри смертельного «Граду».

Пізніше свою документалку опублікує і BABYLON’13. Опираючись на матеріали кримінального провадження вони впродовж 15 хвилин розповідають і перед-, і післяісторію, та показують обличчя тих, вину яких залишилося встановити в суді.

Анатолій Олександрович Сінельніков, 1964 р.н., громадянин РФ, з 2011 до 2014 – головний військовий комісар Пензенської області, в 2014 році відновлений у званні полковник ЗС РФ і відправлений для проходження служби в Південний ВО в російсько-терористичні бандформування. 13 січня 2015 року на блокпосту Збройних Сил України поблизу Волновахи бойовики під його керівництвом обстріляли рейсовий автобус (інформація з сайту «Миротворець).

 

Шпаков Юрій Миколайович, 1979 р. н, місце народження – РФ, мешканець м. Донецьк, детальніше про нього можна почитати на Миротворці.

Йому інкримінують ч. 3 ст. 258, ч. 1 ст. 258-3 Кримінального кодексу України – терористичний акт та створення терористичної групи/організації. Тоді у 2015 перед дружиною хизувався:

«Я зараз у військову частину їду. Блокпост рознесли на друзки укропівський. За пацанів помстилися», – цитуємо оприлюднені записи розмов Шпакова.

Юрій Шпаков мав би опинитися на лаві підсудних. Та справа розглядається в порядку спеціального судового провадження щодо розшукуваної особи у Куйбишевському районному суді Запорізької області. Тобто на суд він не з’являється, як і загалом на підконтрольній частині України. Та цей епізод, як і інші російські прояви тероризму і дискримінації в Криму і на Донбасі, оцінюватиме ще й Міжнародний суд ООН. Правозахисникам хотілося б вірити, що навряд чи злочинцю вдасться уникнути покарання. Тоді від «Градів» постраждали більше 30 людей: 12 – загинули, 19 – отримали поранення.

У 2015 Володимир Хлепитько з дівчиною стали пасажирами того автобусу. Після Різдва в українській столиці вони поверталися додому, у Донецьк. На автовокзалі Волновахи вони купили квитки на пасажирський автобус “Златоустівка-Донецьк”. За хвилин 20 після посадки – перший блокпост “Бугас”. І тільки-но вони дістали документи – їх оглушило.

Далі були  крики про допомогу і прохання випустити людей з автобуса. Вилазили через розбите скло. У Володимира пів голови було в крові. Солдати направляли поранених спочатку в окопи, а потім забрали в бліндаж.

«Тоді стало зрозуміло, що треба їхати до столиці, щоб хоча б якось лікуватись, навчатись і дали продовжувати жити», – розповість Володимир згодом.

Нині він один з потерпілих у справі. Його інтереси, як і інтереси ще 5 родичів загиблих та поранених осіб, представляє юристка Центру стратегічних справ УГСПЛ Юлія Науменко. У судовому розгляді кримінального провадження триває допит потерпілих. Окремо в інтересах постраждалих, які звернулися за допомогою до УГСПЛ, було подано скарги до Європейського суду з прав людини.

«Потерпілі звернулися  до мене за правовою допомогою як адвокатки УГСПЛ. Завдяки поданим заявам, потерплі отримали виділену Кабінетом міністрів України разову допомогу у зв’язку із отриманими тілесними ушкодженнями чи загибеллю рідних внаслідок обстрілу автобусу. Також ми з потерпілими отримали інформацію щодо стану досудового розслідування кримінального провадження в їх справі. Ми звернулися і до слідчих органів РФ  і після отримання відповідей подали скаргу до Європейського суду з прав людини.

Судовий процес стосовно Шпакова проводиться в порядку спеціального судового провадження, оскільки обвинувачений переховується від органів слідства та суду. Потерпілі наразі надають свої покази, здебільшого в судах за місцем проживання в режимі відеоконференції.  Сподіваємось, що суд надасть об’єктивну оцінку всім доказам, зібраним органами Служби безпеки України, та винесене законне рішення. Також в провадженні СБУ і досі розслідується вказане кримінальне провадження та проводяться слідчі дії, направлені на встановлення інших підозрюваних у вчиненні злочину.

Наразі важко оцінити шанси виконання рішення суду в справі, якщо вирок буде обвинувальним. Проте ми сподіваємось, що рано чи пізно винні  будуть покарані, а в судах міжнародних інстанцій буде встановлена відповідальність Російської Федерації».,- коментує справу Юлія Науменко.

Матеріал підготовлений в рамках Програми Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Права людини в дії».

У світі, USAID є однією з провідних установ у сфері розвитку, яка виконує роль каталізатора цих процесів та допомагає досягати позитивних результатів. Діяльність USAID є проявом доброчинності американського народу, а також підтримує просування країн-отримувачів допомоги до самостійності та стійкості та сприяє забезпеченню національної безпеки та економічного добробуту США. Партнерські стосунки з Україною USAID підтримує з 1992 року; за цей час, загальна вартість допомоги, наданої Україні з боку Агентства, склала понад 3 млрд. доларів США. До поточних стратегічних пріоритетів діяльності USAID в Україні належать зміцнення демократії та механізмів досконалого врядування, сприяння економічному розвитку та енергетичній безпеці, вдосконалення систем охорони здоров’я та пом’якшення наслідків конфлікту у східних регіонах. Для того, щоб отримати додаткову інформацію про діяльність USAID, просимо Вас звертатися до Відділу зв’язків з громадськістю Місії USAID в Україні за тел. (+38 044) 521-57-53. Також пропонуємо завітати на наш вебсайт: http://www.usaid.gov/ukraine, або на сторінку у Фейсбук: https://www.facebook.com/USAIDUkraine

 

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: