Публікація

Влада та громадськість відкриває антикорупційну швидку допомогу в Чернівцях

З першого серпня Чернівецький міський центр захисту приватних підприємців і підприємств малого бізнесу реалізує проект “Антикорупційна поштова скринька та швидка антикорупційна допомога”.

Другого серпня в обласному центрі відбулась прес-конференція з нагоди презентації проекту, в якій прийняли участь представники засобів масової інформації, влади, політичних партій, громадських організацій та підприємці, які в своїй діяльності, стикаються з проявами хабарництва.

Було зазначено, що метою проекту є зниження рівня корупції та хабарництва в органах державної влади і місцевого самоврядування шляхом проведення широкої інформаційно-просвітницької компанії через поширення інформації в регіональних та республіканських засобах масової інформації, видання та розповсюдження інформаційних матеріалів. Для досягнення вказаної мети антикорупційна робота проводитьсь в декількох напрямках за допомогою “Антикорупційних поштових скриньок”, ”Антикорупційного телефону довіри” та експертів ”Швидкої антикорупційної допомоги” виклик якої здійснюється за телефоном: (+0372) 584034.

На сьогоднішній день в місцях масового скупчення людей (ринки, вокзали), біля органів влади, контролюючих та силових структур, у закладах охорони здоров’я розміщені “Антикорупційні поштові скриньки”. У ці скриньки мешканці області мають змогу подати скарги на корупційні та хабарницькі діяння представників влади. Інформація, яка надходить в Антикорупційні поштові скриньки, обробляється та аналізується. Всі скарги перевіряються і за ними приймаються конкретні заходи. Отримана інформація також передається органам влади для оперативного реагування.

Чернівецька обласна державна адміністрація для реалізації проекту „Швидка антикорупційна допомога” надала автомобіль з водієм, планує сприяти отриманню дозволу на проїзд під забороняючі дорожні знаки в межах обласного центру. Зацікавленість влади у практичній реалізації проекту полягає в отриманні незалежної, альтернативної інформації про корупційні дії чиновників з метою вжиття заходів для запобігання корупційним проявам.

Для оперативного реагування на телефонні звернення громадян „Швидка антикорупційна допомога” при виїзді надаватиме правовий захист безпосередньо на місці пригоди. Виїзна експертна група складається з двох експертів Чернівецького міського центру захисту приватних підприємців і підприємств малого бізнесу, які мають значний досвід роботи у сфері правозахисту. Головними завданнями експертів є правова експертиза дій представників державних органів та організацій, встановлення фактів порушення прав громадян, захист та відновлення порушених прав. Відеозйомка, яка здійснюється оператором, необхідна для фіксування ситуації для подальшого уникнення непорозумінь та можливості відтворення дій експертної групи, учасників конфлікту, обставин справи.

Експерти зобов’язані:

• бути ввічливими і доброзичливими;

• на запитання сторін надавати чіткі, повні і ґрунтовні відповіді;

• надавати правову оцінку дій посадових осіб;

• при необхідності роз’яснювати сторонам конфлікту правову обґрунтованість їхніх дій;

• вживати заходи для встановлення законності у ситуації, що виникла.

В особливих випадках експерти на виїзд „Швидкої антикорупційної допомоги” будуть запрошувати представників відповідних підрозділів правоохоронних та силових структур. Це буде одним зі шляхів покращення співпраці громадськості та влади в дотриманні законності та мінімізує можливість уникнення відповідальності винних осіб, сприятиме швидкому вирішенню конфліктів.

У ході реалізації проекту будуть проводитись прес-конференції, круглі столи та використовуватися інші шляхи поширення інформації про антикорупційну діяльність громадськості. Інформаційні матеріали, які будуть поширюватися впродовж виконання проекту, матимуть не лише ознайомчий характер, але й практично-аналітичний. Тому абоненти зможуть їх використовувати як дидактичний матеріал, що сприятиме удосконаленню шляхів боротьби з корупцією.

РУПОР

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: