Публікація

Вісім балів з дев’яти: як в Краматорській громаді забезпечують порядок в умовах війни

Воєнний стан в Україні змінив місцеві політики у більшості сфер життєдіяльності. Це особливо відчувається у таких наближених до лінії боєзіткнення громадах, як Краматорська. До повномасштабного вторгнення на її території проживало майже 186 тисяч громадян. Після 24 лютого 2022 року частина з них (точного обліку немає) виїхала вглиб країни або за кордон. Натомість в громаді зареєстровано 28 тисяч внутрішньо переміщених осіб (ВПО). Як місцева влада реагує на безпекові виклики в умовах воєнного стану промоніторила юристка УГСПЛ Марина Куприкова за інноваційним інструментом Місцевий індекс прав людини

Краматорськ. Фото: соцмережі Краматорської міськради
Краматорськ. Фото: соцмережі Краматорської міськради

Місцевий індекс прав людини – це мініпроєкт Української Гельсінської спілки з прав людини, заснований для підтримки і ефективного розвитку реформи децентралізації в Україні. Критерієм ефективності визнається розвиток, що базується на засадах пріоритету прав людини в усіх сферах її взаємин з державою. Моніторинг у Краматорській громаді Донецької області тривав з 1 лютого і по 1 травня 2024 року. Команда проєкту проаналізувала діяльність органів місцевого самоврядування (ОМС) за напрямком «Безпека громади». Для цього експерти вивчили місцеві інформаційні ресурси, офіційні документи, звіти незалежних громадських організацій, опитали фокус-групи. Зусилля, які докладає влада, експерти оцінюють від 0 до 1 балу. Ці оцінки мають стати орієнтиром для поліпшення ситуації. 

У Краматорській громаді діє низка програм, які визначають місцеву політику відносно безпеки її жителів. Серед них, наприклад, Програма «Поліцейський офіцер громади 2022-2024 роки», але нині її фінансування передбачає лише придбання палива та обслуговування службового транспорту і не орієнтована на поліпшення сектору безпеки та громадського правопорядку. 

Інша Програма «Краматорськ – комфортне та безпечне місто», яка діяла з 2018-2023 роки також, на думку експертів має цілу низку недоліків: наприклад, документ визначає заходи та обсяги їхнього фінансування, проте як визначатиметься їхня ефективність – невідомо. Оскільки реальний вплив на безпекову ситуацію у громаді оцінити важко, то монітори визнали програму також недієвою і виставили нуль балів. 

Просвітницька робота управління з питань цивільного захисту Краматорської міськради
Просвітницька робота управління з питань цивільного захисту Краматорської міськради

Натомість монітори зафіксували і позитивні моменти

– у місті створено Координаційний центр підтримки цивільного населення при Краматорській міській військовій адміністрації, до засідань залучаються представники Нацполіції;

 у громаді запроваджено сучасні інформаційні системи, зокрема  ситуаційний центр;

– затверджена трирічна цільова програма попередження надзвичайних ситуацій техногенного і природного характеру, захисту населення в умовах воєнного стану та забезпечення пожежної безпеки; 

створено Управління з питань цивільного захисту Краматорської міської ради, яке регулярно висвітлює інформацію на офіційній сторінках та проводить обходи пошкоджених внаслідок російської агресії домогосподарств.  

Ці зусилля ОМС монітори оцінили по одному балу. 

Місцева влада забезпечила Краматорську ОТГ системою оповіщення про надзвичайні ситуації. До повномасштабного вторгнення діяло 95 електросирен. У 2022 році придбана нова сирена С-40. Є і альтернативні джерела оповіщення на випадок відсутності живлення.  Також розроблений план евакуації громадян. На території громади діє 90 сховищ цивільного захисту. Гроші на покращення умов в них та підтримку – виділяються. Нині скарг на стан споруд монітори не зафіксували. З мешканцями постійно проводиться просвітницька робота щодо цивільного захисту. 

Ці напрямки роботи також отримали по 1 балу. 

Детальніше ознайомитись із результатами дослідження та пропозиціями моніторів, що покращують місцеву політику ОМС у галузі безпеки, можна у Моніторинговому звіті «Реагування на безпекові виклики в умовах воєнного стану в Краматорській територіальній громаді Донецької області».

Звіт підготовлено в межах проєкту «Правосуддя для людей, які постраждали від російської агресії» за підтримки чеської організації «People in Need».


Підписуйтесь на сторінки УГСПЛ у соціальних мережах:

Facebook | Instagram | Telegram — УГСПЛ пише | Telegram з анонсами подій Twitter Youtube | Viber

 

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: