Публікація

«Він незручний» – викраденого на Херсонщині журналіста Сергія Цигіпу росіяни вже більш як пів року утримують на непідконтрольній території. Юристи звернулись до ЄСПЛ

Журналіст, письменник, активіст, патріот, керівник ГО “Каховський плацдарм”, автор Освітньо-документальної книги «Майданопис: нотатки учасника», а вже більше півроку ще й бранець рф – так можна охарактеризувати Сергія Цигіпу з Нової Каховки що на Херсонщині. З огляду на вік, він не зміг вступити до лав ЗСУ, а до територіальної оборони вступити йому завадили інші обставини – за словами його дружини Олени, всі військові та поліція покинули місто у перший же день, тож він просто не мав можливості отримати зброю.

З перших днів війни він став волонтером, допомагав мешканцям гуманітарною допомогою, та став на захист інформаційного фронту – на своїх сторінках у соціальних мережах повідомляв про новини, підтримував дух мешканців Херсонщини, організовував проукраїнські мітинги.

Відео патріотичної ходи в Новій Каховці, яке Сергій Цигіпа виклав 6 березня на своїй сторінці у Facebook.

12 березня 2022 року Сергій вийшов з дому і попрямував до м. Таврійськ, щоб віднести гуманітарну допомогу його мешканцям. Проте, як пізніше з’ясувалось, на блокпості його затримали. Того дня затримали не лише Сергія, а й його колегу – журналіста Олега Батуріна.  За його словами, Сергій зателефонував йому і запросив на «зустріч», проте згодом стало зрозуміло, що на той момент Сергія вже було викрадено. Олега відпустили через 8 днів. Саме він першим підтвердив здогадки родичів Сергія щодо того, що останнього утримують, катують окупанти і колаборанти.

Також він розповів, що щодо кожного заручника військові мали детальну біографічну інформацію, не вся з якої легкодоступна і наявна у відкритих джерелах. Це була інформація про місце народження, освіту, родину, місця мешкання, роботу, стан здоров’я тощо. Звідки у них була така різноманітна, повна і детальна інформація – не відомо.

Відтоді і до другої половини квітня родина Сергія не мала про нього жодної звістки, яка б заслуговувала на довіру. Проте тоді мережею почало ширитись відео, на якому Сергій говорить, що вже декілька тижнів знаходиться на території Російської Федерації, проте не зазначає про те, що був вивезений насильно. На відео він заявляє, що звірства в Київській області – це постанова, зроблена для звинувачення Росії і виключення її з Радбезу ООН, що Україна може застосувати хімічну зброю у якості провокації та транслює інші наративи, притаманні РосЗМІ. Все це дуже сильно суперечило позиції, яку раніше публічно відстоював Сергій. Він навіть використовував словосполучення «спеціальна воєнна операція», хоча раніше прямо казав, що це війна.

«При цьому на відео помітно, що він істотно схуд, виглядає змученим і заляканим. Його мова уповільнена, голос змінився, тож, можливо, йому були введені якісь препарати, що впливають на центральну нервову систему. У зв’язку із професією і активною позицією, він часто давав інтерв’ю і перед камерою зазвичай поводив себе інакше, проте на цьому відео впевненим не виглядає, періодично дивиться у верхній лівий кут екрану, ніби на когось, хто стоїть за камерою і контролює процес», – зазначає його падчерка Анастасія Новицька.

Скріншот з пропагандиського відео РосЗМІ

«Я побачила його із короткою стрижкою, якої він ніколи не носив, на голові гулі, на носі, пальцях темні жовто-сині плями, ніби побої, які загоїлись. Кілька разів на відео він підхоплює праву руку лівою. Думаю, вона може бути вивихнута або зламана. На відео видно, як він відводить очі, відчувається, що йому соромно, неприємно казати те, що його змушують казати», – розповідає дружина Олена Цигіпа.

Журналіст вдягнений у сорочку, на декілька розмірів більшу за його, ймовірно, для того, щоб приховати сліди побоїв. На фрагменті відео [13:45] можна побачити сліди, схожі на гематоми, на його обличчі.

Родичі Сергія продовжують звертатись до всіх національних і міжнародних органів і інстанцій, аби здобути хоч якусь інформацію про нього. Наразі, Росія не підтверджує факт ув’язнення пана Цигіпи (що унеможливлює обмін), проте за інформацією з неофіційних джерел, він може перебувати у СІЗО в Криму. Пані Олена навіть направила звернення до Кримського СІЗО. Однак, жодної звістки від Сергія або достовірної інформації про місце його перебування, стан здоров’я, умови і підстави його затримання члени його родини так і не отримали. Лише нещодавно, на початку вересня, з Оленою на зв’язок вийшов чоловік, який перебував у одній камері з Сергієм і підтвердив, що той дійсно знаходиться в СІЗО №1 АРК.

Юристи Центру стратегічних справ звернулись до Європейського суду з прав людини із клопотанням про застосування термінових заходів відповідно до Правила 39  Регламенту Суду, яке було задоволено Судом, а також подали до ЄСПЛ повну заяву. З огляду на особливі обставини справи, мова йде не лише про порушення ст.3 та ст. 5 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод (заборона катувань, та право на особисту свободу та недоторканість), а й про порушення ст. 10 ЄКПЛ (свобода вираження поглядів). Заява вже зареєстрована в ЄСПЛ.

Також юристи продовжують супроводжувати справу на національному рівні. Так, нещодавно падчерку Сергія, пані Анастасію, було визнано потерпілою у кримінальному провадженні. Зазвичай ця подія не створює привід для новини, а сам процес вимагає лише наявності законного інтересу і подання відповідної заяви, проте цього разу прокурор ухилявся від своїх процесуальних обов’язків навіть після відповідного рішення суду, тож така проста процесуальна дія зайняла близько трьох місяців, що ставить під сумнів ефективність розслідування кримінального провадження в Україні.

Тимчасова окупація територій не є підставою для бездіяльності з боку України. Навіть за таких умов, вона зобов’язана докласти всіх зусиль, вчинити всі доступні їй дії, направлені на своєчасне і ефективне розслідування злочинів, захист прав людини. Згодом, питання того, чи зробила Україна все, що було в її силах, так само можуть стати предметом доказування у Європейському суді з прав людини“, – говорить юрист Центру стратегічних справ УГСПЛ Олена Куваєва.

Олена Куваєва. Джерело світлини: сторінка Олени у Фейсбук

Нагадаємо, що статус потерпілого надає широкий спектр прав у кримінальному провадженні, зокрема, право на ознайомлення з матеріалами справи та оскарження закриття кримінального провадження, тому він є вкрай важливим для зацікавленої сторони.

Якщо ви володієте будь-якою інформацією щодо Сергія Цигіпи, місця його перебування і стану здоров’я, просимо повідомити нас про це! Будь-яка звістка важлива для його родини!
Контакт для зв’язку – [email protected]; 044 383 95 19; 096 060 76 70 (Viber).

 

Ми продовжуємо захищати права та інтереси людей, що постраждали від рук російських військових, а також сподіваємось, що зовсім скоро всі українці зможуть повернутись до своїх родин та домівок.

 

Матеріал підготовлено юристом Центру стратегічних справ УГСПЛ Оленою Куваєвою.

 

Центр стратегічних справ УГСПЛ надає допомогу постраждалим від війни за підтримки програми Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Права людини в дії», яка виконується Українською Гельсінською спілкою з прав людини. 

У світі USAID є однією з провідних установ у сфері розвитку, яка виконує роль каталізатора цих процесів та допомагає досягати позитивних результатів. Діяльність USAID є проявом доброчинності американського народу, а також підтримує просування країн-отримувачів допомоги до самостійності та стійкості та сприяє забезпеченню національної безпеки та економічного добробуту США. Партнерські стосунки з Україною USAID підтримує з 1992 року; за цей час, загальна вартість допомоги, наданої Україні з боку Агентства, склала понад 3 млрд. доларів США. До поточних стратегічних пріоритетів діяльності USAID в Україні належать зміцнення демократії та механізмів досконалого врядування, сприяння економічному розвитку та енергетичній безпеці, вдосконалення систем охорони здоров’я та пом’якшення наслідків конфлікту у східних регіонах. Для того, щоб отримати додаткову інформацію про діяльність USAID, просимо Вас звертатися до Відділу зв’язків з громадськістю Місії USAID в Україні за тел. (+38 044) 521-57-53. Також пропонуємо завітати на наш вебсайт: http://www.usaid.gov/ukraine, або на сторінку у Фейсбук: https://www.facebook.com/USAIDUkraine.

 

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: