Публікація

Відмова наречених проходити добровільне медичне обстеження перед вступом у шлюб, не буде перешкодою для реєстрації шлюбу

У зв‘язку з численними запитами до Мін‘юсту щодо Закону України «Про внесення змін до Сімейного та Цивільного кодексів України» № 524-V, який був ухвалений Верховною Радою України 22 грудня 2006 року та підписаний Президентом України, Міністерство юстиції України повідомляє наступне:
Вказаним Законом усуваються суперечності між Сімейним та Цивільним кодексами України, а також узгоджуються між собою окремі положення Сімейного кодексу України.
Законом України, зокрема, внесені зміни до статті 30 Сімейного кодексу України. Новою редакцією вказаної статті на наречених покладається зобов’язання повідомити один одного про стан свого здоров’я.
Держава забезпечує створення умов для медичного обстеження наречених.
При цьому, слід зважати, що порядок здійснення такого обстеження затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 16 листопада 2002 року №1740 та передбачає виключно на добровільних засадах проведення такого обстеження. Державний орган реєстрації актів цивільного стану під час приймання заяви про реєстрацію шлюбу інформує осіб, які подають таку заяву, про можливість здійснення медичного обстеження та за їх бажанням видає направлення за зразком, затвердженим МОЗ.
Відмова наречених проходити добровільне медичне обстеження перед вступом у шлюб, не буде перешкодою для реєстрації шлюбу. Наречені можуть повідомити один одного про стан свого здоров’я і без проходження такого обстеження.
Законом України «Про внесення змін до Сімейного та Цивільного кодексів України» також змінено порядок розірвання шлюбу органом реєстрації актів цивільного стану. Відтепер, шлюб вважається розірваним з дня з дня реєстрації його розірвання в органах РАЦС, а не з дня винесення органом реєстрації постанови про розірвання шлюбу, як це було раніше.
Законом доповнено Цивільний кодекс положенням, яке закріплює обов’язковість внесення окремих актів цивільного стану громадян (народження фізичної особи та її походження, усиновлення, позбавлення та поновлення батьківських прав, шлюб, розірвання шлюбу, зміна імені, смерть) до Державного реєстру актів цивільного стану громадян в органах юстиції. Зазначене дозволить створити єдину централізовано електронну базу, якої не існує на даний час в Україні.
Існування централізованої комп’ютерної бази, яка міститиме дані про народження фізичної особи, встановлення її походження, вступу у шлюб та його розірвання, зміну імені, смерть полегшить роботу та збереже час не тільки органів РАГСу, а й, зокрема, правоохоронних органів та виборчих комісій, які в своїй діяльності звертаються до органів реєстрації актів громадянського стану за подібною інформацією. Єдиний державний Реєстр актів цивільного стану громадян пропонується створити в системі органів юстиції.
Закон набирає чинності через 10 днів з дня його офіційного оприлюднення (якщо інше не передбачено самим законом), але не раніше дня його опублікування.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: