Публікація

Відкритий лист Голови правління Української Гельсінської спілки з прав людини до Міністра юстиції України щодо номінування Міністерства на антипремію „Будяк року – 2008”

Шановний пане Міністре!

Українська Гельсінська спілка з прав людини висловлює Вам щиру подяку за відкритий лист у відповідь на номінацію Міністерства, яке Ви очолюєте, на антипремію «Будяк року-2008».

Одне з найважливіших завдань, для яких була заснована антипремія «Будяк року», – це є сприяння якомога ширшій публічній дискусії щодо небезпечних для прав людини тенденцій у вітчизняній правовій системі.

Водночас, заснувавши цю антипремію, Українська Гельсінська спілка з прав людини ставила перед собою завдання додержуватися принципу відкритості у процедурі присудження антипремії. Однім із проявів цього принципу є можливість будь-якої особи номінувати орган влади чи посадову особу, якщо вона вважає, що у неї є підстави для цього. Керуючись цим принципом, оргкомітет антипремії виносить рішення про прийнятність заявки про номінацію лише за формальними критеріями, не перебираючи на себе повноважень Конкурсної комісії, яка має виносити остаточне рішення щодо обґрунтованості заявки та достатності підстав для присудження антипремії. Саме за такою процедурою була визнана прийнятною та опублікована заявка громадської організації «Дніпропетровський координаційно-експертний центр з питань регуляторної політики».

Крім того, така процедура дає змогу номінантам антипремії надати спростування до інформації, що міститься у заявці, та висловити інші міркування по суті заявки. Це, безперечно, надає змогу Конкурсній комісії дійти виваженого висновку під час прийняття остаточного рішення.

Ми сподіваємося, що Міністерство юстиції, як і Українська Гельсінська спілка з прав людини, цінує можливість відкритого обговорення питань, важливих для суспільства, незважаючи на роздратування, яке таке обговорення може викликати. Ми також впевнені, що Міністерству юстиції зрозумілі намагання всеукраїнської громадської організації суворо додержуватися процедур, встановлених Регламентом антипремії, і не втручатися у компетенцію Конкурсної комісії, створеної за цим Регламентом.

Ми впевнені, що Ваше пояснення щодо заявки про номінування Міністерства юстиції на антипремію «Будяк року-2008», буде враховано при винесенні остаточного рішення Конкурсною комісією, яке буде оприлюднене 10 грудня в Міжнародний День прав людини.

З повагою,
Аркадій Бущенко,
Голова правління УГСПЛ

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: