Публікація

Відкритий лист Голові Державного департаменту з питань виконання покарань пану Василю Кошинцю


На передодні відзначення Міжнародного дня захисту прав людини відбулось оприлю-днення імен лауреатів щорічної антипремії, започаткованої Українською Гельсінкською спілкою з прав людини за найбрутальніші порушення прав людини “БУДЯК РОКУ-2006”. Одним з „переможців” став Державний департамент України з питань виконання пока-рань за бездіяльність та відсутність належної реакції на порушення прав ув’язнених через:
– не впровадження незалежної системи розгляду скарг на порушення прав ув’язнених;
– відсутність реакції на скарги щодо дій працівників Держдепартаменту: відповідно до отриманих даних, з 483 скарг, отриманих Департаментом у 2005 році та за перші 6 місяців 2006 року, в результаті так званої перевірки не підтвердилися факти по ЖОДНІЙ скарзі;
– відсутність належної реакції на численні випадки групового самогубства, що відбулися про-тягом 2006 року;
– значну кількість скарг від засуджених щодо катувань, жорстокого та нелюдського пово-дження з ув’язненими;
– утворення спеціальних збройних загонів з метою забезпечення порядку в місцях позбавлення волі, щодо яких отримано численні скарги у безпричинному використанні ними насильства щодо ув’язнених.

Згодом до Української Гельсінкської спілки з прав людини надійшов лист від Вас – реакція на вручення антипремії. Хоча „Донецький Меморіал” не входить до Гельсінкської спілки, проте багато років активно працює у сфері пенітенціарної тематики і більш-менш знайомий з реаліями її діяльності. Ознайомившись з листом, я вирішив дати певні заува-ження до окремих Ваших тверджень, які мені видаються не надто точними.

Повний текст листа тут: doc-file (118.784 kb)

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: