Публікація

Відбувся перший тренінг навчального модулю УГСПЛ щодо захисту прав представників ЛГБТКІ-спільноти та активістів

19-20 грудня 2019 року в Освітньому Домі прав людини в Чернігові відбувся перший тренінг навчального модулю УГСПЛ щодо захисту прав представників ЛГБТКІ-спільноти та активістів.

Тренерами на заході були:

Оксана Гузь, адвокатка, старша партнерка адвокатського об’єднання «Прове»;

Владислав Петров, психолог, громадський активіст, член ГО “КиївПрайд”.

 

У заході взяли участь адвокати та правозахисники з міст Київ, Харків, Одеса, Ужгород, Кропивницький, Хмельницький, Полтава, Бориспіль, Краматорськ, Новий Буг, Бровари, Тячів, Кам’янець-Подільський та селища міського типу Станиця Луганська.

На першій панелі учасники працювали над темою «Права людини та основоположні свободи». Зокрема, дізналися про значення терміну, його історію виникнення та контекст. Наступним кроком був огляд Загальної декларації прав людини, Європейської конвенції з прав людини та Конституції України. Окрему увагу було приділено позитивним та негативним обов’язкам держави, визначенню поколінь прав людини та їх класифікації за сферою життєдіяльності.

На другій панелі адвокати та правозахисники дискутували на тему можливих дій на захист прав людини і визначили, що такими можуть бути: моніторинг, освіта/просвіта, акції прямої дії, юридичні дії та адвокація. Крім цього, на прикладі ряду держав світу були визначені превалюючі активності відповідно до рівня демократичного розвитку країни. Окрему дискусію викликало питання застосування національних та міжнародних механізмів захисту прав людини.

Зокрема, обговорювали як можна захистити права людини в Україні, роль Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини та реальні можливості інституту. З міжнародних механізмів захисту були ретельно розібрані механізми роботи ЄСПЛ та Комітету ООН  з прав людини.

На завершення першого дня тренінгу тренери поставили присутнім ряд практичних запитань і допомагали учасникам знайти відповіді. Зокрема: чому Україна має виконувати рішення Суду, як визначити прийнятність справи, чому не всі справи можуть бути розглянуті, який процес подання скарги та чим і за яких умов може бути корисним Комітет ООН.

20 грудня увага присутніх була зосереджена на міфах щодо ЛГБТ-людей. Були розібрані базові поняття (Л/Г/Б/Т + К/І та «СОГІ»), потреби представників ЛГБТ-спільноти. На основі зібраної інформації тренери провели роботу із виявленими упередженнями.

Далі програма тренінгу передбачала визначення злочинів на ґрунті ненависті, в тому числі, їх психологічний вимір. Учасники намагалися сформулювати, що таке ненависть, в чому небезпека таких злочинів і як розпізнати групи ненависті.

Останній блок питань стосувався злочинів на ґрунті ненависті в Україні: присутні вивчали законодавче регулювання, реальний стан та юридичну практику по темі злочинів на ґрунті ненависті .

Другий етап навчального модулю УГСПЛ відбуватиметься 17-18 лютого 2020 року.

 

Тренінг було проведено за сприяння Freedom House в Україні.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: