Публікація

Відбулись перші очні семінари навчального курсу «Стандарти прав людини в практиці адвокатів та суддів»

Заходи відбулись у Києві 15-16, а також 17-18 листопада. У семінарах взяли участь загалом 48 адвокатів та суддів з різних куточків України.

Ціллю семінару було очне знайомство з учасниками навчального курсу «Стандарти прав людини в практиці адвокатів та суддів», а також із практичними аспектами застосування знань отриманих під час заочного навчання на курсі.

На семінарі було опрацьовано основні поняття, що стосуються прав людини та визначено проблемні моменти, з якими зіштовхуються учасники під час роботи на курсі. Експертам вдалося розширити знання учасників щодо прав, які гарантуються Конвенцією, та їх трактування Європейським судом з прав людини, та окрім цього – закріпити отриманні знання через проведення дискусій і виконання практичних завдань.

Рівень учасників був різним, через різний рівень включеності у роботу на онлайн-платформі Мудл. З огляду на це особлива увага приділялася тому, щоб, з одного боку, донести до учасників семінару максимально доступно інформацію про роботу з визначеними статтями Конвенції, а з іншого – зробити тренінг цікавішим для більш досвідчених учасників, розглядаючи цікаві приклади та проводячи практичні заняття.

Під час семінару було розглянуто наступні теми:

  • Міжнародні стандарти прав людини. Вступна дискусія
  • Категорії індивідуальних прав та види зобов’язань держави
  • Оцінка пропорційності обмежень індивідуальних прав
  • Свобода розсуду держави та європейський консенсус
  • Субсидіарна роль Європейського Суду та її значення для застосування Конвенції на національному рівні
  • Інші аспекти практичного застосування Конвенції
  • Технічні питання роботи з платформою Moodle.
  • Інформація щодо подальшого навчання на курсі

Окрім того було визначено проблемні моменти, з якими зіштовхуються учасники під час роботи на курсі; закріплено отриманні знання через проведення дискусій та виконання практичних завдань.

Окремо була приділена увага роботі з кейсами, котрі стосувалися зони конфлікту та окупованих територій України. Також було дано зворотній зв’язок від експертів курсу щодо виконання завдань на онлайн-модулі, проведена робота з найбільш поширеними недоліками.

Учасники продовжують використовувати отримані знання на практиці, у своїй повсякденній юридичній роботі. Окрім того, частина з них залучена до правового захисту цільових груп програми, зокрема, деякі судді працюють у судах, що були переміщені з окупованих територій або ж займаються справами, пов’язаними з конфліктом, з ураженими конфлікту територіями або надають допомогу постраждалим від конфлікту та переселенцям.

Захід є частиною навчального курсу «Стандарти прав людини в практиці адвокатів та суддів», що впроваджується УГСПЛ з метою сприяння дотриманню та захисту прав і свобод людини в Україні, імплементації міжнародних стандартів прав людини в національну правову систему через посилення професійного потенціалу практикуючих суддів та юристів. Цей річний курс включає в себе онлайн та аудиторні тренінгові сесії, міжнародні стажування, та викладається визнаними українськими та закордонними адвокатами прав людини. Його другий цикл впроваджується УГСПЛ, охоплюючи 35 учасників, обраних на конкурсній основі за результатами навчання на Модулі 1 та участі у даному семінарі.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: