Публікація

Відбулись комітетські слухання щодо санкційної політики до осіб, причетних до незаконних політично мотивованих переслідувань громадян України

21 листопада 2018 року відбулися комітетські слухання на тему «Удосконалення державної політики у сфері застосування санкцій до осіб, причетних до політично мотивованих незаконних переслідувань громадян України»

Захід було організовано спільними зусиллями Комітету Верховної Ради України з питань прав людини, національних меншин та міжнаціональних відносин, Української Гельсінської спілки з прав людини та Медійної ініціативи за права людини.

Євген Чолій, Рефат Чубаров, голова Комітету Григорій Немиря,  заступник голови Комітету Георгій Логвинський та Тарас Цимбрівський

На слуханнях обговорювались питання щодо удосконалення національного законодавства України у сфері застосування санкцій до тих, хто здійснює політично мотивовані незаконні переслідування громадян України. Серед них: покращення ефективності національних санкцій, просування в західних країнах санкцій щодо відповідних осіб, а також перспектив узгодження санкційної політики України з положеннями “акту Магнітського”.

У центрі – Поліна Ковальова

У дискусії взяли участь народні депутати, урядовці, представники правоохоронних органів, правозахисні організації. Зокрема Також до дискусії приєднались президент Світового конгресу українців Євген Чолій та керівниця проекту ПЕН-центру США зі свободи слова в Євразії Поліна Ковальова. Експерти говорили про те, яким чином варто побудувати політику, аби українські санкції проти порушників прав людини підхоплювали західні країни.

Євген Чолій та Рефат Чубаров, голова Меджлісу кримськотатарського народу

Українську Гельсінську спілку з прав людини представили директор програми USAID «Права людини в дії» Тарас Цимбрівський та юристка Дар’я Свиридова, а також Марія Томак, експертка програми USAID «Права людини в дії» та координаторка Медійної ініціативи за права людини.

Тарас Цимбрівський наголосив на необхідності переглянути санкційну політику України, незмінну ще з 2014 року, в цілях превенції системних порушень Російською Федерацією прав громадян України на окупованих територіях.

Олександр Сєдов, Марія Томак та Дар’я Свиридова

Юристка УГСПЛ Дар’я Свиридова наголосила, що важливо координувати дії у сфері санкційної політики України та визначити орган державної влади, який має відповідати за реалізацію санкційної політики. Вона також підкреслила, що «люди, які постраждали від порушення прав і свобод, очікують, що Україна не лише здійснюватиме політичний тиск, вони розраховують на розслідування та покарання винних».

Тарас Цимбрівський

Спільно з Медійною ініціативою за права людини УГСПЛ підготувала рекомендації до Верховної Ради, Уряду, МінТОТ та Національного інституту стратегічних досліджень, – для підвищення ефективності здійснення санкційної політики в Україні. Зокрема, ми рекомендуємо народним депутатам, при розробці змін до Закону «Про санкції» передбачити визначення державного органу, який має бути відповідальним та координуватиме реалізацію державної політики у сфері застосування примусових заходів у зв’язку з грубими порушеннями прав людини щодо громадян України, які переслідуються з політичних мотивів в окупованому Криму та на території Росії. А Кабміну – у тримісячний строк подати до Парламенту звіт про попередню реалізацію санкційної політики та здійснення заходів в контексті порушення прав людини та щодо відповідних осіб.

Марія Томак

Захід відбувся за підтримки американського народу, наданій через USAID. Американський народ, через USAID, надає економічну та гуманітарну допомогу по всьому світу понад 55 років. В Україні допомога USAID надається у таких сферах як: економічний розвиток, демократія та управління, охорона здоров’я і соціальний сектор. Починаючи з 1992 р., Агентство США з міжнародного розвитку надало Україні технічну та гуманітарну допомогу на суму 1,8 мільярда доларів.

Детальнішу інформацію про програми USAID в Україні можна отримати на офіційному веб-сайті USAID http://ukraine.usaid.gov та сторінці у Facebook https://www.facebook.com/USAIDUkraine.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Вимагаємо припинити переслідування антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів

Представники українського громадянського суспільства констатують небезпечну тенденцію щодо переслідування органами правопорядку антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів...

12 April 2024

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: