Публікація

Відбулася дистанційна лекція з питань міжнародно-правових засад перехідного правосуддя для співробітників/ць Представництва Президента в АР Крим

8 квітня 2020 року відбулась онлайн-лекція «Засади перехідного правосуддя» для співробітників/ць  Представництва Президента в Автономній Республіці Крим. Спікеркою заходу була Олена Семьоркіна, аналітикиня УГСПЛ, спеціалістка в сфері нормотворення.

У заході взяли участь представники/ці різних структурних підрозділів Представництва: Служби правого аналізу, Служби реінтеграції та деокупації, Служби міжнародних зв’язків  та інші.

Учасники дізналися про значення терміну «перехідне правосуддя», міжнародно-правові документи ООН та Ради Європи, які є основою перехідного правосуддя. На основі дорожньої карти (або української моделі) перехідного правосуддя розібрали цілі та заходи, які наразі реалізовуються в Україні, або закладені на перспективу у відповідні законопроекти та громадські ініціативи.

Оновлена дорожня карта була презентована УГСПЛ наприкінці минулого року. У ній покроково зазначаються заходи, які допоможуть саме Україні досягти  4 стратегічні цілі перехідного правосуддя:  притягнення винних до відповідальності,  відшкодування шкоди жертвам конфлікту (репарації), право знати правду, гарантії неповторення  конфлікту.

Учасниками лекції були поставлені питання, наприклад, про те, чи не підміняємо поняття «декомунізації» поняттям «перехідне правосуддя». Учасникам було наведено досвід країн Центральної та Східної Європи, які у 90-х роках минулого століття приймали рішучі заходи для подолання тоталітарного соціалістичного минулого. Так, повсюдно приймались люстраційні закони, які мали на меті очистити органи державної влади від осіб, які співпрацювали з КГБ або з совєцьким урядом. Ураховуючи порушення прав людини в процесі люстрації, ПАРЄ у 1996 році ухвалило резолюцію 1096 (1996) по вживанню заходів з метою викриття комуністичних тоталітарних систем (https://cutt.ly/QtKgeCP).  Також учасникам було рекомендовано дослідити практику Європейського суду з прав людини щодо люстраційних законів згаданих країн.

Інтерес учасників викликав такий елемент перехідного правосуддя як відшкодування шкоди жертвам конфлікту. Олена Семьоркіна розповіла, що універсальної моделі компенсацій в світі не існує. Проте є типова для всіх країн проблема – покладення фінансового тягаря на бюджет країни, знекровленої війною (або наслідками авторитарного режиму). Тому, поряд з внутрішніми джерелами, залучаються зовнішні– кошти міжнародної технічної допомоги. Також слід пам’ятати про відповідальність держави-агресора, з якої через міжнародні суди має бути стягнута компенсація за всі матеріальні і нематеріальні втрати, які зазнав Український народ та держава Україна внаслідок збройної агресії Російської Федерації.

Ця лекція стала першою в циклі лекцій з перехідного правосуддя та прав людини для співробітників/ць цієї державної установи. Наступна буде присвячена засадам прав людини та Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.

Захід відбувся за підтримки програми Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Права людини в дії», яка виконується Українською Гельсінською спілкою з прав людини. Діяльність УГСПЛ зі створення національної моделі перехідного правосуддя впроваджується в рамках цієї програми.

У світі USAID є однією з провідних установ у сфері розвитку, яка виконує роль каталізатора цих процесів та допомагає досягати позитивних результатів. Діяльність USAID є проявом доброчинності американського народу, а також підтримує просування країн-отримувачів допомоги до самостійності та стійкості та сприяє забезпеченню національної безпеки та економічного добробуту США. Партнерські стосунки з Україною USAID підтримує з 1992 року; за цей час, загальна вартість допомоги, наданої Україні з боку Агентства, склала понад 3 млрд. доларів США. До поточних стратегічних пріоритетів діяльності USAID в Україні належать зміцнення демократії та механізмів досконалого врядування, сприяння економічному розвитку та енергетичній безпеці, вдосконалення систем охорони здоров’я та пом’якшення наслідків конфлікту у східних регіонах. Для того, щоб отримати додаткову інформацію про діяльність USAID, просимо Вас звертатися до Відділу зв’язків з громадськістю Місії USAID в Україні за тел. (+38 044) 521-57-53. Також пропонуємо завітати на наш вебсайт: http://www.usaid.gov/ukraine, або на сторінку у Фейсбук: https://www.facebook.com/USAIDUkraine.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: