Публікація

Від розуміння ромів і їхніх потреб – до реалізації їхніх прав без дискримінації

17 вересня 2019 року тривав другий день тренінгу Взаємодія органів місцевого самоврядування та Національної поліції у вирішенні проблем стихійних ромських поселень”, організований УГСПЛ за підтримки МФ «Відродження».

Другий день тренінгу був присвячений правам ромів під час сезонної трудової міграції та у стихійних поселеннях.

Основний фокус уваги був зосереджений на тому, як працівникам органів влади своєчасно розпізнати та уникнути дискримінаційної поведінки при виконанні своїх посадових обов’язків. З оглядом на це день видався напруженим та повним дискусій. Адже в умовах дефіциту фінансування в ОТГ, нестачі кадрового потенціалу будь-яке проблемне питання місцевих громад може стати «пусковим механізмом» для непорозуміння та взаємних звинувачень.

Тренерка Ірина Федорович окреслила  коло громадянських та  соціальних прав ромів та дискримінаційні ризики, що виникають під час їх перебування тимчасових поселеннях. Виходячи із професійної специфіки учасників тренінгу, а це представники поліції та місцевого самоврядування, було обговорено практичні випадки нерівного поводження з ромськими трудовими мігрантами. Дискусія про рівність і сервісність при наданні державних послуг ромським переселенцям знову спалахнула в аудиторії.  Адже  інколи ці принципи вступають у протиріччя.

Якими є дискримінаційні ризики під час сезонної трудової міграції ромів? Яку роль відіграють негативні стереотипи та упередження у вирішенні владою проблем ромського населення? Що може не спрацьовувати в існуючих механізмах захисту прав ромів?

Складні кейси балансування між безпековими завданнями у місцевих громадах і захистом тимчасових мешканців, обмеженості місцевих ресурсів при плануванні бюджетних пріоритетів спонукали учасників заходу до обговорення шляхів реалізації та захисту прав.

На основі аналізу освітніх і медичних послуг у громаді учасники тренінгу будували приклади win-win стратегії, коли можна замість конфронтації прийти до взаємовигідних результатів, а для досягнення складних цілей можна використати нетрадиційні способи. Головне – шукати їх, а не причини, які заважають.

Корисним став аналіз судової справи, де учасники мали змогу оцінити логіку, за якою Європейський суд з прав людини оцінює дії органів влади та надає рекомендації Україні для подальшого виконання.

Тренінг ще раз показав важливість відкритої дискусії щодо давніх невирішених проблем, однією з яких є ситуація із сезонною трудовою міграцією ромів до великих міст. Їх обговорення є першим кроком до пошуку шляхів виходу, адже такі питання самі собою мають тенденцію до ускладнення з часом.

Ірина Федорович

Ірина Федорович, тренерка:

«Тренінг продемонстрував актуальність оновлення знань працівників органів місцевого самоврядування, Національної поліції в сфері забезпечення прав людини. Саме від розуміння основних принципів дотримання прав людини та механізмів запобігання недискримінації буде залежати якість виконання представником держави персональних посадових обов’язків, коли справа буде стосуватися тієї чи іншої вразливої категорії осіб. Сподіваюся, що органи влади будуть серйозно ставитися до питань професійно-освітньої підготовки персоналу».

Андрій Галай (УГСПЛ)

Андрій Галай, аналітик УГСПЛ:

«Без чесної дискусії неможливо вирішити запущену проблему, якою є взаємини місцевої влади, правоохоронців та ромів, які приїжджають до великих міст України на сезонні заробітки. Сьогоднішня програма тренінгу була саме про це. Сподіваємося тепер на перехід до етапу повноважень і взаємодії».

Юридична та адвокаційна допомога ромському населенню здійснюється УГСПЛ у рамках проекту «Сприяння соціалізації ромського населення та захист його прав» за підтримки МФ «Відродження».

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: