Публікація

Від потопу до пожежі: як бездіяльність ЖЕКу ледь не призвела до трагедії

Сьогодні нарікань на роботу ЖЕКів безліч. Незважаючи на те, що вони отримають від мешканців будинків щомісячно платню за свою роботу, якість їхніх послуг залишається на критично низькому рівні. Змінити ситуацію допомагають правозахисники.

Пані Тетяна, мешканка Херсона, проживає на останньому поверсі багатоповерхового будинку, в якому протікає дах. Навесні, через таючий сніг, ситуація загострилася. Жінка декілька разів телефонувала у ЖЕК з проханням вжити заходів. Проте отримала відмову. Мовляв, напередодні слюсар все перевіряв і все добре. Якщо жінку щось не влаштовує, то нехай вона бере лопату, лізе на дах і розчищає сніг самостійно.

Тим часом протікання збільшилося, що призвело до загорання проводки.  Пані Тетяна знов зателефонувала до ЖЕКу, тепер щоб викликати електрика. Однак по телефону їй цього зробити не вдалось.  “Я приїхала та написала відразу дві заяви. Одну — з вимогою, щоб комісія склала акт про затоплення моєї оселі, у наслідок чого сталося коротке замикання. Іншу — з наполегливим проханням відремонтувати дах будинку” — розповідає пані Тетяна.

Комісія з ЖЕКу все ж відвідала оселю жінки і навіть склала акт. Проте в ньому не було зазначено багато важливих моментів. Жінка відмовилась його підписувати і попросила підготувати новий документ, який би фіксував усю шкоду, спричинену протіканням даху. Вимогу Тетяни знову було проігноровано: новий акт не було складено, а електрик так і не з’явився у її оселі. Жінка змушена була ремонтувати проводку за власний рахунок.

Оскільки дах продовжував протікати і нове коротке замикання могло статися у будь-який момент, пані Тетяна звернулась за допомогою до юристів громадської приймальні Української Гельсінської спілки з прав людини, що діє на базі Херсонського обласного фонду милосердя та здоров’я. Юрист приймальні Олена Старюк допомогла Тетяні підготувати та направити скарги до відповідних контролюючих служб. Паралельно, щоб зафіксувати “потоп” та збитки, спричинені ним, запросили незалежних експертів – комісію з Товариства захисту прав споживачів.

Через деякий час, за скаргами жінки, почалися перевірки ЖЕКу — як з боку прокуратури, так і з боку Антимонопольного комітету. Комітет Уповноваженого з прав людини Верховної Ради України відкрив провадження за цією справою.

Невитримавши такого тиску, ЖЕК таки «здався» і відрядив робочого, щоб той відремонтував дах. Робітник дах не відремонтував, а лише залатав, вирішивши проблему лише на певний час. Проте поточний ремонт даху ЖЕК пообіцяв зробити у наступному кварталі цього року. То ж, Тетяні разом з юристами приймальні залишається чекати, чи виконає ЖЕК обіцяне.

До вашої уваги корисні поради, як примусити ЖЕК виконувати свою роботу

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: