Публікація

Верховний суд поставив крапку у ще одній справі, яка стосується вибухів на складах у Балаклії

Балаклійські склади вибухнули 3 роки тому, 23 березня. Тоді містяни і мешканці навколишніх сіл зазнали не тільки моральної, а й матеріальної шкоди. Більше 20 тисяч осіб евакуювали, снаряди, які розліталися під час вибухів, пошкодили близько трьох сотень будівель. Вибухи на території 65-го арсеналу призвели і до більших втрат: двоє людей померли.

Правову допомогу декільком постраждалим у Балаклії надають юристи Чугуївської правозахисної групи, яка є членом Української Гельсінської спілка з прав людини. Вони уже отримували прецедентне судове рішення щодо компенсації моральної шкоди внаслідок загибелі людини через вибухи у Балаклії. Також вони допомогли сину загиблої в Балаклії жінки отримати компенсацію. А двоє постраждалих уже навіть отримали компенсацію. Та в одній з історій Світлані Кужелєвій і Роману Лихачову знадобилося 2 роки, щоб довести вину дій військової частини А 1352 у Верховному Суді і поставити крапку.

Ще у квітні 2018 року юристи разом з постраждалим від вибухів звернулися до суду з позовом до Міністерства оборони України, Управління Служби безпеки України в Харківській області та військової частини А 1352, Державної казначейської служби України, Головного управління Державної казначейської служби України у Харківській області про стягнення матеріальної та моральної шкоди. Рішенням Київського районного суду міста Харкова у серпні 2019 вимоги позивача задовольнили частково. Військова частина А 1352 мала б сплатити на його користь матеріальну шкоду у розмірі 278 480 грн та моральну шкоду в розмірі 20 000 грн.

Хоча військова частина подала скаргу на таке рішення, Харківський апеляційного суду постановою від 05 листопада 2019 залишив без змін рішення суду першої інстанції.

Після цієї відмови, у грудні 2019, винуватець вибухів – військова частина А 1352 – подає скаргу і до Верховного Суду. У ній просить скасувати ухвалену раніше компенсацію та ухвалити нове судове рішення, за яким не доведеться сплачувати за моральну і матеріальну шкоду. Аргументують свою позицію тим, що право військової частини А 1352 на боєприпаси, які зберігалися на її території, не є речовим правом у класичному, тому військова частина А 1352 не володіє, не користується та не розпоряджається боєприпасами, що здетонували.

Адвокатка Світлана Кужелєва уже у Верховному Суді ще раз наголосила, що Міністерство оборони України не здійснило в необхідному обсязі контроль за використанням і збереженням боєприпасів, а військова частина А 1352 не забезпечила їх належне зберігання. Тож постраждалий від вибухів боєприпасів на складі у Балаклії заслуговує навіть більшої компенсації, враховуючи моральну та матеріальну шкода, а також ресурси, витрачені на судову тяганину.

Ці позовні вимоги юристки Верховний Суд не задовольнив, але й аргументи військової частини А 1352 не сприйняв. У результаті колегія суддів постановила, що рішення Київського районного суду потрібно залишити без змін. А це означає, що постраждалому від вибухів на складах у Балаклії саме військова частина А 1352 виплатить матеріальні збитки 278 480,76 грн та моральну шкоду в розмірі 20 000 грн.

Правову допомогу постраждалим у Балаклії надають в рамках програми «Права людини в дії», яка впроваджується Українською Гельсінською спілкою з прав людини за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID). Програмою підтримано дві справи: щодо відшкодування матеріальної та моральної шкоди за пошкоджене внаслідок вибуху майно та компенсацію родині загиблої від вибухів боєприпасів жінки.

У світі USAID є однією з провідних установ у сфері розвитку, яка виконує роль каталізатора цих процесів та допомагає досягати позитивних результатів. Діяльність USAID є проявом доброчинності американського народу, а також підтримує просування країн-отримувачів допомоги до самостійності та стійкості та сприяє забезпеченню національної безпеки та економічного добробуту США. Партнерські стосунки з Україною USAID підтримує з 1992 року; за цей час загальна вартість допомоги, наданої Україні з боку Агентства, склала понад 3 млрд. доларів США. До поточних стратегічних пріоритетів діяльності USAID в Україні належать зміцнення демократії та механізмів досконалого врядування, сприяння економічному розвитку та енергетичній безпеці, вдосконалення систем охорони здоров’я та пом’якшення наслідків конфлікту у східних регіонах.

Для того, щоб отримати додаткову інформацію про діяльність USAID, просимо Вас звертатися до Відділу зв’язків з громадськістю Місії USAID в Україні за тел. (+38 044) 521-57-53. Також пропонуємо завітати на наш вебсайт: http://www.usaid.gov/ukraine, або на сторінку у Фейсбук:https://www.facebook.com/USAIDUkraine.

 

 

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: