Верховна Рада проголосувала за удосконалення процедури МСЕК - Українська Гельсінська спілка з прав людини
Повернутись назад

Верховна Рада проголосувала за удосконалення процедури МСЕК

Новина

У Верховній Раді пройшов перше читання ініційований неурядовими організаціями Законопроєкт №11225 «Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення процедур проведення медико-соціальної експертизи» від 30 квітня 2024. До його розробки долучились експерти УГСПЛ та ГС «Ліга Сильних». 

Нагадаємо, із заявою підтримати удосконалення процедури МСЕК представники неурядових організацій виступили наприкінці серпня. За їхніми даними процедури встановлення інвалідності та медико-соціальної експертизи в Україні супроводжувались значними викликами для людей з інвалідністю. Зокрема тривали шість і більше місяців, послуги були недоступні для людей з фізичними та сенсорними порушеннями, обстеження часто повторювались – це також стосувалось і ветеранів, які мали висновки військово-лікарських комісій. Крім того, у суспільстві медико-соціальні експертні комісії зажили недоброї слави і часто асоціюються зі зловживаннями та недоброчесністю.  

Участь пацієнта у засіданнях МСЕК має бути добровільною та проведення медико-соціальної експертизи має відбуватись без його присутності – ці пропозиції експерти внесли до Законопроєкту №11225. Усунення норми особистого огляду особи, на думку розробників, знизить корупційні фактори та прискорить процес цифровізації органів МСЕК. 

Якщо Законопроєкт буде ухвалений в цілому, то пацієнти уникнуть проходження повторюваних обстежень, а відповідно і час на встановлення інвалідності значно скоротиться. Це стосується, зокрема, і військовослужбовців. Медико-санітарна експертиза лише констатуватиме стан здоров’я та рекомендуватиме які саме реабілітаційні послуги необхідні обстежуваному.  

Детальніше із пропозиціями громадського сектору щодо поліпшення законодавства можна ознайомитись у матеріалі «Як подолати перепони в проходженні МСЕК пацієнтом? Рекомендації фахівців»

Головне зображення: https://depositphotos.com/ua


В публікації використані матеріали ГО «Принцип», матеріали «Політика у сфері реабілітації в Україні. Звіт з аналізу законодавства», підготовлений в рамках виконання проєкту «War Trauma  Rehabilitation in Ukraine: affected population assistance», а також пропозиції ГО «Ліга Сильних» щодо внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України та наказів МОЗ щодо удосконалення процедур проведення медико-соціальної експертизи.

Публікація підготовлена в рамках проекту «Удосконалення процедур ВЛК/МСЕК задля захисту прав постраждалих воїнів, ветеранів війни та людей з інвалідністю», який реалізовується УГСПЛ  за підтримки Міжнародного фонду «Відродження».

Підписуйтесь на сторінки УГСПЛ у соціальних мережах:

Facebook | Instagram | Telegram — УГСПЛ пише | Telegram з анонсами подій Twitter Youtube | Viber