Публікація

Верховний суд України поставив крапку в справі Вєренцова

Вчора Верховний суд України нарешті відновив справедливість в справі Олексія Вєренцова та визнав, що міліція та суди порушили його право на свободу мирних зборів. Щоправда знадобилося для цього три роки судової тяганини та рішення Європейського суду з прав людини.

Нагадаємо, Олексій Вєренцов отримав три доби адмінарешту за проведення мирної акції під прокуратурою м. Львова та відмову підкоритися міліціонерам, які вимагали захід припинити. Таке рішення прийняв Галицький районний суд м. Львова, не допустивши в судове засідання адвоката Вєренцова. Згодом стало відомо, що Львівський апеляційний суд теж вважає, що на мирні зібрання потрібен дозвіл влади.

Європейський Суд з прав людини (ЄСПЛ) зазначив що справа Вєренцова «виявляє структурну проблему, а саме законодавчу прогалину стосовно свободи мирних зібрань, яка залишається в Україні з часів розпаду Радянського Союзу», запропонував Україні розробити законодавство про мирні зібрання та присудив компенсацію в розмірі 6000 євро.

Після рішення ЄСПЛ, Верховний суд України скасував постанови львівських судів та остаточно закрив адміністративне провадження щодо Олексія Вєренцова.

Справа Олексія Вєренцова була підтримана Фондом стратегічних справ Української Гельсінської спілки з прав людини.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: