Публікація

Верховний Суд поставив крапку у справі про пенсію жінки з окупованої території

Наталія Єсіна

Юристи громадської приймальні УГСПЛ у Сумах допомагали ветерану праці з Луганщини відстояти власне право на пенсію протягом півроку

Пройшло чотири роки від початку збройного конфлікту на сході України. Тим не менш, незважаючи на заклики європейської спільноти, правозахисних організацій та міжнародних спостерігачів, українська влада відмовляється вирішувати питання пенсійного забезпечення пенсіонерів, які внаслідок маломобільності, тяжкого стану здоров’я та інших важливих причин вимушені залишитися на окупованій території. Єдиним шляхом отримання пенсій та інших соціальних виплат для них є оформлення довідки ВПО, і, як наслідок, подальше проходження постійного принизливого контролю і перевірок за місцем перебування, долання перешкод у ході періодичних важких поїздок через лінію розмежування, на які потрібно оформлювати дозволи, здійснення так званої «фізичної ідентифікації» в органах соціального захисту та додаткове проходження «верифікації» у відділеннях Ощадбанку.

На додаток, ситуація з пенсійним забезпеченням мешканців непідконтрольних територій України, підігрівається гучними заголовками в українських ЗМІ про «пенсійних туристів» та «шахраїв-переселенців», які нібито гарно влаштувались та отримують «просто шалені гроші». Насправді, пройти всі кола бюрократичного пекла та все ж таки добитися власної пенсії спроможні не всі – забагато сил треба для подолання створених перепон.

0_1

У жовтні 2017 року до громадської приймальні УГСПЛ у м. Суми звернулася пані Т., 1942 року народження, яка мешкає в м. Кіровську Луганської області. Жінка ледь пересувалася лише за допомогою стареньких ходунків, які і допомогли їй подолати відстань від Кіровська до Сум, що становить більше 500 кілометрів.  Незважаючи на стан здоров’я, вона знайшла сили та прийшла на особистий прийом, щоб розказати свою сумну історію. На її долю випало багато випробувань. Пані Т. – ветеран праці, усе життя важко працювала у шахті, часто на найскладніших ділянках: кувалдою розбивала кам’яне вугілля, вручну очищуючи його від породи, внаслідок чого зараз має пошкоджені пальці та долоні. Потім вона отримала інвалідність, вийшла на заслужений відпочинок, а після смерті чоловіка оформила пенсію у зв’язку із втратою годувальника. З початком збройного конфлікту вимушена була, як тисячі інших пенсіонерів, яких держава кинула напризволяще, пристосовуватися до умов отримання єдиного джерела для існування.

Але у вересні 2017 року територіальний орган Пенсійного фонду України перестав виплачувати їй пенсію, використавши як підставу для припинення нарахування пенсії рішення комісії з питань призначення/відновлення соціальних виплат ВПО – про припинення всіх видів соціальних виплат переселенці через скасування довідки ВПО на підставі підп. 4 п. 12 Порядку здійснення контролю за проведенням соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам за місцем їх фактичного проживання (перебування), затвердженого постановою Кабінету Міністрів України №365 від 08.06.2016 р.

Внаслідок неправомірних дій Сумського об’єднаного Управління Пенсійного фонду вона не отримувала грошей з вересня минулого року. Тож жінка опинилася у дуже скрутному матеріальному становищі. Тим не менш, дізнавшись від знайомих про діяльність приймальні УГСПЛ на Сумщині, вона вирішила опиратися системі та боротися за свої права. Жінка була налаштована оптимістично, з вдячністю розповідала лише про доброзичливих та чуйних людей, які зустрічаються на її життєвому шляху і допомагають їй долати труднощі і проблеми, з якими вона наразі стикається. Із самого початку вона була впевнена у своїй перемозі в суді, адже просто не усвідомлювала, як держава може залишити її взагалі без пенсії…

3 (1)
Ходунки, за допомогою яких пересувається пані Т.

В інтересах пані Т. юристи приймальні підготували і направили до Ковпаківського районного суду м. Суми адміністративний позов до відповідача – територіального органу Пенсійного фонду України з наступними вимогами: визнати протиправними дії територіального органу Пенсійного фонду України в Сумській області щодо припинення нарахування та виплати пенсії; зобов’язати поновити нарахування та виплату пенсії, а також сплатити заборгованість, яка виникла з часу припинення нарахування та виплати пенсії. Суд першої інстанції вирішив справу позитивно – позов пенсіонерки задоволено у повному обсязі. Апеляційна скарга територіального органу Пенсійного фонду України на постанову суду була залишена без задоволення, а рішення суду – без змін.

Незважаючи на те, що рішення суду першої інстанції було ухвалене в порядку скороченого провадження, юристи Сумського об’єднаного управління Пенсійного фонду України Сумської області вирішили дійти до Верховного суду і склали касаційну скаргу на постанову Ковпаківського районного суду м. Суми від 21.11.2017 р. та постанову Харківського апеляційного адміністративного суду від 24.01.2018 р. у справі №592/12298/17.

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду 23.02.2018 р. прийняв рішення відмовити у відкритті касаційного провадження через те, що судове рішення не підлягає касаційному оскарженню.

Про закінчення довгої судової тяганини жінка дізналася у квітні 2018 року і прийшла до нашої громадської приймальні виказати слова вдячності юристам за допомогу у захисті її прав.

Посилання на рішення першої інстанції: http://reyestr.court.gov.ua/Review/70399319

Посилання на рішення ВСУ: http://reyestr.court.gov.ua/Review/72448837

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: