Публікація

Вегетаріанці не люблять McDonald’s

Європейський суд з прав людини прийняв рішення на користь двох британський вегетаріанців, які свого часу виступили проти відомої корпорації «McDonald’s».

В 1984 році Девід Морріс і Хелен Стіл проводили в Лондоні демонстрації біля закусочних „McDonald’s” і поширювали листівки, у яких всесвітньовідома мережа „ресторанів” звинувачувалася у продажу “шкідливої для здоров’я їжі”, “голоді в країнах третього світу” й “знищенні тропічних лісів”. У відповідь керівництво „McDonald’s” подало на них позов до лондонського суду, звинувативши їх у диффамації. Тоді справу виграли „шкідники”.

313-денний судовий процес став найтривалішим судовим засіданням в історії англійського права. За рішенням суду Хелен та Девід мали б відшкодувати „McDonald’s” збитки у розмірі 40 тисяч фунтів.

Попри те, що керівництво “McDonald’s” не вимагало виплати цих коштів, обурені вегетаріанці подали скаргу проти Великобританії (№ 68416/01) до Європейського суду з прав людини.

Як зазначається у прес-релізі Європейського Суду, британська держава не надала скаржникам юридичних консультантів, в той час коли “McDonald’s” користувався численними експертами, яких сам і оплачував.

Суд одностайно приняв рішення про порушення Об’єднаним Королівством статті 6 § 1 (право на справедливий судовий розгляд) Європейської конвенції з прав людини та основних свобод та порушення статті 10 ЄКПЛ (право на свободу висловлювань).

Суд зобов’язав уряд Великобританії виплатити Моррісу та Стіл компенсацію, відповідно, 15 і 20 тисяч євро за “нанесені моральні збитки” та 47 311 євро за інші витрати позивачів.

Олена Голюк
РУПОР

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: