Публікація

Вчителів будуть посилювати з міжнародного гуманітарного права підготовлені УГСПЛ та Червоним Хрестом тренери

В Україні вже є 28 сертифікованих тренерів та тренерок з  підготовки педагогічних працівників ЗЗСО  ІІ-ІІІ ст. для викладання за навчальною програмою курсу «Вивчаючи міжнародне гуманітарне право» для учнів 9-11-х/12-х класів загальноосвітніх навчальних закладів.

Цьому передувало двох місячне навчання на дистанційному модулі, проходження тестування, підготовка мотиваційного листа, конкурсний відбір, і от, нарешті, зустріч з учасниками вже «в живу». Очний модуль тренінгу для тренерів відбувався у м. Києві з 29.06 по 01.07.21. Навчання відбулося в рамках Програми «Права людини в дії» Агентства США з міжнародного розвитку (USAID), що реалізується Українською Гельсінською спілкою з прав людини у співпраці з Національним Товариством Червоного Хреста в Україні за підтримки Міністерства освіти і науки України.

Серед учасників – представники обласних інститутів післядипломної освіти, центрів професійного розвитку вчителів, викладачі ЗВО та вчителі з 18 областей України.

З вітальною промовою до учасників звернулись Раїса Євтушенко, головний спеціаліст МОН, та П’єр Апраскін, керівник юридичного департаменту Міжнародного Комітету Червоного Хреста.

Виступаючі підкреслили, що поширення знань з міжнародного гуманітарного права через заклади освіти є важливим кроком для формування системного уявлення про необхідність дотримання міжнародного гуманітарного права як на особистісному, так і на суспільному рівні, недопустимості та засудження воєнних злочинів, створення умов для реінтеграції тимчасово окупованих територій та реалізації принципів перехідного правосуддя, а також для забезпечення особистої безпеки школярів підліткового віку через дотримання приписів міжнародного гуманітарного права та вміння застосовувати норми міжнародного гуманітарного права за необхідності.

Завдяки підтримці та супроводу фахових експертів та тренерів (Т.Короткого, Н.Хендель, О.Козорог, Н.Лебідь, О. Войтенка, М. Єлігулашвілі, В.Потапової, А. Кінаша) учасники три дні вправлялись у розробленні авторських програм для підготовки педагогів в системі підвищення кваліфікації, демонстрували тренерські компетентності з викладання окремих тем курсу, підвищували свої компетентності з освіти дорослих, обмінювались досвідом, насолоджувались спілкуванням та планували наступні кроки щодо подальшої роботи.

Задля можливості ще більше поглибити свої знання з МГП та методики роботи з темою, сертифікованим тренерам була надана необхідна література, а також вони отримали запрошення на тренінг з МГП від партнерів проєкту – Національного Товариства Червоного Хреста України.

Це – успішний старт, попереду серйозна і відповідальна робота з педагогами з презентації курсу «Вивчаючи міжнародне гуманітарне право» та донесення до них важливості знань з міжнародного гуманітарного права для українського суспільства в період збройного конфлікту на території України та після його завершення з метою розвитку громадянської і миротворчої освіти.

 

У світі, USAID є однією з провідних установ у сфері розвитку, яка виконує роль каталізатора цих процесів та допомагає досягати позитивних результатів. Діяльність USAID є проявом доброчинності американського народу, а також підтримує просування країн-отримувачів допомоги до самостійності та стійкості та сприяє забезпеченню національної безпеки та економічного добробуту США. Партнерські стосунки з Україною USAID підтримує з 1992 року; за цей час, загальна вартість допомоги, наданої Україні з боку Агентства, склала понад 3 млрд. доларів США. До поточних стратегічних пріоритетів діяльності USAID в Україні належать зміцнення демократії та механізмів досконалого врядування, сприяння економічному розвитку та енергетичній безпеці, вдосконалення систем охорони здоров’я та пом’якшення наслідків конфлікту у східних регіонах. Для того, щоб отримати додаткову інформацію про діяльність USAID, просимо Вас звертатися до Відділу зв’язків з громадськістю Місії USAID в Україні за тел. (+38 044) 521-57-53. Також пропонуємо завітати на наш вебсайт: http://www.usaid.gov/ukraine, або на сторінку у Фейсбук: https://www.facebook.com/USAIDUkraine.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: