Публікація

В Женеві УГСПЛ підняла питання компенсації за пошкоджене та знищене майно внаслідок збройного конфлікту в Україні

19 вересня в Женеві Українська Гельсінська спілка з прав людини взяла участь у заході «Три роки по тому: наскільки добре захищені права внутрішньо переміщених людей?» Захід організувала Норвезька рада у справах біженців (NRC).

Захід модерував Джеймс Манн, директор NRC в Женеві. До складу групи доповідачів входили Aлександра Білак, директор Центру моніторингу внутрішнього переміщення (IDMC); доктор Чалока Бейяні, професор кафедри міжнародного права Лондонської школи економіки, колишній Спеціальний доповідач ООН з питань про права ВПО; Крістофер Меллі, директор NRС в Україні; Михайло Тарахкало, директор Центру стратегічних справ Української Гельсінської спілки з прав людини.

Михайло Тарахкало у центрі
Михайло Тарахкало у центрі

Михайло Тарахкало зосередився на питаннях компенсації за пошкоджене та знищене майно внаслідок бойових дій та зробив огляд відповідної судової практики, підкреслюючи, що уряду необхідно терміново розробити послідовну процедуру компенсації.

«Під час збройного конфлікту в Україні тисячі мирних жителів Донецької та Луганської областей України зазнали серйозних втрат. Внаслідок бойових дій багато будівель було частково або повністю зруйновано. Громадяни України, які проживали на територіях, що постраждали внаслідок конфлікту, опинилась у ситуації невизначеності та не мають будь-якого способу захисту своїх прав», – розпочав доповідь директор Центру стратегічних судових справ УГСПЛ.

IMG_7379

Він заявив, що ситуація є наслідком невиконання урядом правових механізмів компенсації за пошкоджене майно внаслідок бойових дій. На його думку, проблема має три основні аспекти:

  • відсутність спеціального законодавства, що регулює питання компенсації за шкоду нанесену майновим правам під час збройного конфлікту;
  • відсутність єдиної практики українських судів;
  • брак бюджетних коштів для виплати компенсації.

«Одним із можливих шляхів вирішення цієї проблеми є створення адміністративної процедури компенсації збитків разом із прозорою та логічною системою забезпечення коштами», – зазначив Михайло Тарахкало.

1234

У заході взяли участь представники постійних місій Боснії, Данії, Європейського Союзу, Франції, Грузії, Німеччини, Литви, Норвегії, Польщі, Словенії, Швеції, Сполученого Королівства, України та США, міжнародні організації Європейське бюро Агенства ООН у справах біженців, ЮНІСЕФ, УВКПЧ, Міжнародного комітету Червоного Хреста, Міжнародна організація з міграції, Данська Рада у справах біженців, NORCAP, Дім прав людини. Всього у заході взяли участь 36 чоловік.

Норвезька рада у справах біженців

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: