Публікація

В’язні Лук’янівського СІЗО почали відстоювати свої права?

В’язні Київського СІЗО №13 (Лук’янівська в’язниця) оголосили про безстрокове голодування з політичними вимогами. Цю інформацію, отриману „Трибуною” від в’язнів, підтвердили їхні джерела в правоохоронних органах.

Така інформація, розповсюджена засобами масової інформації, претендує стати сенсацією. Адже за роки незалежності про таку акцію протесту повідомляється вперше. „Трибуна” наголошує на масштабності цієї акції, хоча кількість арештантів, які беруть участь у акції протесту невідома.

Ув’язнені не припинятимуть голодування доти, доки адміністрація не виконає їхніх вимог:

1. Забезпечити присутність на виборчій дільниці в СІЗО №13 міжнародних спостерігачів і представників ЗМІ, в тому числі і опозиційних. (За словами ув’язнених, на попередніх президентських виборах біля урн для голосування перебували представники адміністрації СІЗО, у тому числі і оперативні працівники, які вимагали голосувати за нині діючого президента).

2. Не допустити тиску на ув’язнених з боку адміністрації СІЗО у виборі ув’язненими свого кандидата, а також не допустити фальсифікації результатів їх голосування. За словами ув’язнених на попередніх виборах представники адміністрації протягом декількох місяців залякували їх, у випадку, якщо вони не будуть голосувати за Кучму, і намагалися підкупити в’язнів обіцянками покращення умов утримання у випадку „правильного” вибору. Також, за словами ув’язнених, на них вже чиниться тиск на користь „донецького” вибору.

3. Забезпечити відвідування прокурором по нагляду і представниками омбудсмана кожної камери СІЗО, а не вибірково за підготованим планом адміністрації, як це практикується зараз. Багато ув’язнених скаржаться на те, що вони протягом багатьох місяців не бачать у своїх камерах цих представників влади і не можуть поскаржитися їм на умови утримання і свавілля адміністрації.

4. Зняти з вікон „баяни” (глухі щити), як визнаний цивілізованим світом засіб катувань, і які перешкоджають доступу в камеру повітря.)

5. Не перешкоджати відправленню скарг ув’язнених до будь-яких інстанцій.

6. Покращити якість їжі, якою кормлять ув’язнених.

7. Розширити асортимент медикаментів у медпункті СІЗО №13. За словами ув’язнених, крім анальгіну та корвалолу в медпункті практично нічого не можна купити.

8. Розширити асортимент харчових продуктів, які можна купити у магазині слідчого ізолятора.

9. Припинити практику необґрунтованих заборон на передачу їжі.

10. Не обмежувати число і розміри передач, які отримують ув’язнені.

11. Дозволити присутність чергового по камері під час обшуків, що проводяться адміністрацією. Як свідчать ув’язнені, адміністрація під час обшуків постійно краде або псує їхні речі.

12. Створити у СІЗО №13 кімнату для особистих побачень ув’язнених, що знаходяться там більше, ніж півтора роки.

Таку голосну заяву про тотальне порушення прав людини у Лук’янівському СІЗО спростували у прес-службі Держдепартаменту з виконання покарань, назвавши це просто „фантазією”. Як заявив РУПОРу керівник прес-служби, журналісти просто взяли і придумали собі сенсацію. Мовляв, у СІЗО все спокійно, ув’язнені „їдять добре”, а їхніх прав ніхто не порушує.

РУПОР

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: