Публікація

В Україні зростає кількість борців за права людей з психічними розладами

У травні та червні 2019 року адвокатка Центру стратегічного судового захисту УГСПЛ Олена Проценко, яка спеціалізується на захисті осіб з психічними розладами, провела ряд тематичних виступів для клієнтів та працівників «Відділення медико-соціальної реабілітації» ТМО Психіатрія і соціальних працівників Київського міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді.

Олена також виступила на конференції в рамках проекту «Українські організації громадянського суспільства зі зміни: сприяння правам людини, деінституціалізація та соціальна інтеграція людей, які мають інтелектуальні та/або психосоціальні проблеми» в Посольстві Литовської Республіки.

Олена Проценко, адвокатка ЦСС УГСПЛ

Проблема порушень прав людей що мають психічні захворювання є дуже глибокою і розповсюдженою. Найчастіше такі клієнти звертаються до соціальних працівників за місцем свого проживання. Соцпрацівники покликані надати первинну консультацію з широкого кола питань, проте зізнаються, що їм бракує базових знань як у сфері права, так і з психіатрії.

Правозахисниця розповіла соцпрацівникам та клієнтам психіатричних закладів, в чому різниця між частковим та повним обмеження цивільної дієздатності, як виглядає процедура поновлення цивільної дієздатності та про її підводні камені, яких порушень найчастіше припускаються опікуни та адміністрація психоневрологічних інтернатів, поділилася особистим досвідом захисту осіб з психічними розладами в Україні та в Європейському Суді з прав людини.

Після виступів Олени ціла низка осіб, що мають психічні розлади, звернулися до громадської приймальні УГСПЛ для отримання консультації з метою захисту своїх прав.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: