Публікація

В Україні різко зростає кількість нападів на іноземців

Цей висновок було виголошено речником УВКБ ООН сьогодні в Палаці Націй на прес брифінгу в Женеві.

“Ми дуже стурбовані зростанням того, що можна вважати тенденцією, по кількості та серйозності расистських нападів на шукачів притулку, біженців та інших іноземців в Україні. В той же час є повідомлення про деякі випадки насилля з боку міліції по відношенню до людей, які шукають захисту в Україні.”

УВКБ ООН вперше висловило свою стурбованість щодо ксенофобії  в Україні 13 липня 2001 р., коли біженця з Руанди було забито до смерті поблизу його помешкання у Вінниці. В березні 2005 р. в Києві групою молодих людей було жорстоко побито колишнього біженця іракського походження, який працював у партнерській організації Управління Верховного комісара ООН у справах біженців (УВКБ ООН). З того часу, офіс УВКБ ООН в Києві регулярно отримує повідомлення з перших рук про злочини, скоєні за расовими мотивами, неспровоковані напади, побиття, словесні образи та інші прояви ксенофобії по відношенню до біженців та шукачів притулку в різних регіонах України. 

Засоби масової інформації також регулярно повідомляють про напади та прояви агресії по відношенню до іноземців, в тому числі й представників дипломатичної спільноти у Києві.

В останньому випадку, 3 червня в Києві було вбито шукача притулку з Іраку, який шукав захисту в Україні після втечі зі своєї зруйнованої війною батьківщини. Незважаючи на те, що мотиви цього вбивства поки що невідомі і слідство триває, кількість нападів та проявів агресії по відношенню до іноземців, зафіксовані в Україні за останні декілька місяців, вказують на необхідність детальної перевірки мотивів цього вбивства, включаючи расове підґрунтя. УВКБ ООН звернулось до уряду України з проханням поінформувати офіс УВКБ ООН про результати слідства.

УВКБ ООН визнає важливі кроки, зроблені українською владою для вирішення цієї проблеми, включаючи публічні заяви Міністра внутрішніх справ України, зроблені на високому рівні. УВКБ ООН також цінить відкритість Київської міської адміністрації до обговорення цих проблем. УВКБ ООН закликає українську владу терміново докласти зусилля, щоб покінчити з такими нападами та забезпечити притягнення винних до відповідальності перед законом.

УВКБ ООН

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: