Публікація

В Україні з’явиться чорний список ЗМІ, блогерів та каналів

УГСПЛ, ZMINA та ІМІ збирають список медіа, блогерів, сторінок у соцмережах та телеграм-каналів, які розповсюджують маніпулятивну і неправдиву інформацію про журналістів, правозахисників і  громадських активістів в Україні.

Сьогодні, 17 листопада, в Києві відбулося підписання меморандуму між організаціями, які створять так званий “чорний список” ЗМІ, блогерів та телеграм-каналів, що поширюють фейки про громадянське суспільство. Ініціаторами такого проєкту стали Українська Гельсінська спілка з прав людини, Центр прав людини ZMINA та Інститут масової інформації.

Спільний проєкт отримав назву “МЕДІА ФУФЛО”. У планах ініціаторів до кінця року презентувати відповідний список та у подальшому оновлювати його раз на квартал.

“Ми закликаємо бойкотувати медіа та ресурси, які розпалюють ворожнечу та публікують брехню. Для цього ми складаємо список тих, хто бреше людям в очі та ширить фейки. Ми будемо моніторити інтернет-простір, щоб визначити тих, хто, за розробленими нами критеріями, системно займається хейтерством щодо представників громадянського суспільства,” – зазначив виконавчий директор УГСПЛ Олександр Павліченко.

“Список буде оновлюватися. Ті медіа та блогери, які публічно визнають та опублікують спростування за розповсюдження сумнівної інформації, будуть виключені зі списку,” – додала виконавча директорка ГО “Інститут масової інформації” Оксана Романюк.

Голова правління Центру прав людини ZMINA Тетяна Печончик закликала підписуватися на сторінки спільного проєкту та надсилати інформацію про фейки на електронну пошту. 

 

Ресурси проєкту:

[email protected] 

https://www.facebook.com/mediafuflo/

https://twitter.com/FufloMedia

https://t.me/mediafuflo 

 

Контакти:

Марина Хромих, менеджерка з комунікації та адвокації УГСПЛ, 063 3349416, [email protected] 

Додаткова інформація

УГСПЛ

Українська Гельсінська спілка з прав людини (УГСПЛ) – найбільша асоціація правозахисних організацій України. Спілка об’єднує 29 правозахисних недержавних організацій. Метою діяльності УГСПЛ є захист прав людини.

Українська Гельсінська спілка сприяє розвитку гуманного суспільства, що базується на повазі до людського життя, гідності та гармонійних стосунків між людиною, державою і природою через створення платформи для співпраці між членами Спілки та іншими учасниками правозахисного руху.

Сьогодні УГСПЛ в тому числі через механізми юридичної допомоги, адвокаційної та медійної підтримки втілює проєкти щодо захисту громадянського суспільства в Україні, а також надає юридичні консультації громадянам України. 

Cпілка також займається допомогою потерпілим внаслідок збройного конфлікту, юридичною допомогою вразливим верствам населення та іншими проєктами.

 

Центр прав людини ZMINA

У щоденному режимі ZMINA розповідає про ситуацію із дотримання прав людини в Україні через власний медіапортал, через соціальні мережі на Фейсбуці, Твітері, профіль на Youtube, а також через майданчики інших засобів масової інформації, зокрема завдяки співпраці із найбільш авторитетними виданнями в Україні (Українська правда, Дзеркало тижня та ін.) та за кордоном, для яких журналісти організації готують ексклюзивні авторські матеріали на правозахисну тематику. 

За вісім років роботи організація втілила ряд інформаційно-просвітницьких кампаній у сфері прав людини. Організація проводить акції і кампанії на підтримку громадських активістів, які стають жертвами сфабрикованого переслідування, нападів або дискредитаційних кампаній.

 

ІМІ

Інститут масової інформації (ІМІ) є незалежною, неприбутковою, недержавною громадською організацією, що діє в громадському секторі з 1995 року та реалізує проекти, спрямовані на посилення позитивного впливу медіа на становлення громадянського суспільства в Україні.

IMI робить єдиний в Україні системний моніторинг свободи слова, який є основним показником розвитку медіа-сектора для аудиторії всередині та за межами України. Результати моніторингу  (Барометру свободи слова) слугують основою для проведення кампаній, звернень до уряду, заяв та оцінок громадянського суспільства, законодавчих ініціатив всередині України, а також використовуються ЄС, ООН, ОБСЄ, Репортерами без кордонів, Фрідом Хаузом, іншими міжнародними організаціями для оцінки демократичного розвитку країни, створення рейтингів, оцінки легітимності виборів в країні тощо.

ІМІ проводить регулярний моніторинг ЗМІ (Ліга, Українська правда, УНІАН, Лівий берег, Обозреватель, Укрінформ та Цензор, Кореспондент, Вести, 112) на предмет дотримання журналістських стандартів у авторських матеріалах. Відстежується дотримання 5 основних журналістських стандартів: баланс точок зору, достовірність, відокремлення фактів від коментарів, точність та повнота представлення фактів.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: