Публікація

В УГСПЛ стартував курс для студентів-міжнародників КНУ «Правозахисний практикум»

23 березня стартував пілотний курс УГСПЛ «Правозахисний практикум» для студентів Інституту міжнародних відносин КНУ імені Тараса Шевченка

Курс включає у себе лекції, практичні заняття та завдання для самостійного вивчення. Кожного четверга протягом місяця студенти знайомитимуться із практичною роботою правозахисників у різних напрямках. Вхід на лекції буде відкритим для усіх бажаючих, але кількість місць буде обмеженою.

Перший день практикуму складався із трьох тем. Олег Мартиненко, керівник аналітичного напрямку УГСПЛ, розповів про роботу правозахисників загалом. Окремо була зазначена специфіка та проблеми роботи в умовах збройного конфлікту.

DSC_0296
Олексій Біда, координатор Центру документування УГСПЛ

Олексій Біда, координатор Центру документування УГСПЛ, поділився досвідом організації та проведення польових місій у зоні АТО. Особливу увагу було приділено цифровій та фізичній безпеці моніторів, а також безпеці персональних даних клієнтів. Студентки охоче вчились одягати бронежилети, знайомились із наповненням індивідуальної аптечки.

DSC_0305
Юрист громадської приймальні УГСПЛ Сергій Мовчан

Про особливості збору доказів порушення міжнародного гуманітарного права та документування порушень прав людини розповів юрист громадської приймальні УГСПЛ Сергій Мовчан. Він окреслив коло доказів, котрі монітори збирають для доказування порушень міжнародного гуманітарного права у зоні конфлікту. Особливий акцент був також зроблений на тому, яким чином матеріал, зібраний під час моніторингових візитів, може бути використаний як доказ.

Після ознайомлень з теоретичним матеріалом, студентки отримали практичні завдання з метою закріпити знання та продемонструвати наскільки точно вони можуть кваліфікувати порушення міжнародного гуманітарного права.

У цілому лекція пройшла у невимушеній атмосфері обміну думками та досвідом. Такий формат отримав позитивний відгук у студентів. Іванна Карпенюк резумювала зустріч: «Головне – не бути байдужим і пам’ятати, що воєнні злочини не можна виправдовувати ідеологіями чи належністю до політичних організацій. Потрібно якомога більше співпрацювати з правозахисними організаціями, давати свідчення, допомагати фіксувати факти злочинів». І ми солідарні з її думкою.

 

 

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: