Публікація

В Україні пройшли локальні тренінги навчально-практичного курсу «Школа – територія прав людини»

Українська Гельсінська спілка з прав людини провела локальні тренінги Всеукраїнського навчально-практичного курсу «Школа – територія прав людини». Заходи відбулись у рамках Всеукраїнської освітньої програми «Розуміємо права людини» та за підтримки  Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) в рамках проекту «Права людини в дії».

P1420740

Локальні тренінги пройшли 24-25 травня в м. Нова Каховка Херсонської області, 27-28 травня в м. Кам’янське Дніпропетровської області, 31 травня – 1 червня в м. Дрогобичі Львівської області, 5-6 червня в с. Количівка Чернігівської області, 9-10 червня в м. Шепетівка Хмельницької області та 15-16 червня в м. Нововолинськ Волинської області. Ці тренінги стали продовженням заходів для учасників навчально-практичного курсу «Школа – територія прав людини», які розпочалися в березня 2017 року в Освітньому домі прав людини в Чернігові.

м.Дрогобич1

м.Дрогобич2

Навчально-практичний курс Школа – територія прав людини» дає можливість розпочати активну діяльність зі створення атмосфери поваги до прав людини в навчальних закладах, здійснювати шкільну політику відповідно до стандартів прав людини, удосконалити процедури прийняття рішень, будувати дієве шкільне самоврядування, фахово викладати спеціальні курси, знаходити однодумців та стати частиною команди «Школи – території прав людини».

Учасниками тренінгів стали команди 6 навчальних закладів:

  • Комунальний заклад «Навчально-виховний комплекс № 37» Кам’янської міської ради
  • Шепетівська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів №1 ім. М. Островського Хмельницької області
  • Дрогобицька спеціалізована школа І-ІІІ ст. №2
  • Нововолинська гімназія Нововолинської міської ради Волинської області
  • Спеціалізована загальноосвітня школа I-III ступенів №8 з поглибленим вивченням англійської мови Новокаховської міської ради Херсонської області
  • Количівська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів Чернігівської районної ради Чернігівської області

В тренінгах взяли участь учні, батьки, педагоги,адміністрації шкіл, а також представники місцевих громад.

м.Кам'янське

м.Кам'янське1

м.Кам'янське2

Робота під час тренінгу була насичена і продуктивна, так як протягом двох днів в кожному навчальному закладі, який брав участь у тренінгу, працювали над створенням атмосфери поваги до прав людини через ознайомлення з її концепцією. Учасники з’ясовували, коли людина отримує вибір у своєму житті; як пов’язані права людини і вибір; як реалізується можливість вибору в навчальному закладі всіма учасниками навчально-виховного процесу; як скористатися правом на участь та багато іншого.

Підводячи підсумки тренінгів, учасники звертали увагу, що вперше працювали в подібному форматі, коли всі учасники навчально-виховного процесу так взаємодіють. Дорослі, а саме вчителі, відмітили, що по іншому поглянули на своїх учнів, вбачаючи їх дорослими та рівноправними учасниками. Учасники говорили про те, що, на превеликий жаль, система управління школою на всіх рівнях не завжди базується на принципах прав людини, а часто носить авторитарний характер. Подібні заходи, принаймні на рівні школи, дають поштовх для зміни цієї ситуації.

м.Нова Каховка

м.Нова Каховка2

с.Количівка1

Також більшість учасників зазначила, що докорінно змінився їх погляд на систему самоврядування, яке може існувати в навчальних закладах. Раніше їх розуміння шкільного самоврядування базувалося на його радянській моделі. Чому самоврядування не є розвинутим в навчальних закладах? Напевне, є необізнаність щодо того, яким воно може бути; що воно дає учасникам навчального процесу; що не може самоврядування залежати від органів управління навчальним закладом, а тим паче ще й підпорядковуватися управлінням освіти, які прагнуть отримувати звіти про проведені заходи органами самоврядування. Звернули також увагу, що потрібні й інші освітні заходи, які не лише інформують, а й дають можливість через процес моделювання отримувати досвід, а саме – розвивати громадянські компетентності.

с.Количівка

м.Шепетівка 2

Заходи організовано у рамках програми USAID «Права людини в дії», яка впроваджується Українською Гельсінською спілкою з прав людини в рамках Всеукраїнської освітньої програми «Розуміємо права людини».

Американський народ, через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID), надає економічну та гуманітарну допомогу по всьому світу понад 50 років. В Україні допомога USAID надається у таких сферах як: економічний розвиток, демократія та управління, охорона здоров’я і соціальний сектор. Починаючи з 1992 р., Агентство США з міжнародного розвитку надало Україні технічну та гуманітарну допомогу на суму 1,8 мільярда доларів. Детальнішу інформацію про програми USAID в Україні можна отримати на офіційному веб-сайті USAID http://ukraine.usaid.gov  та сторінці у Facebook https://www.facebook.com/USAIDUkraine.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: