Публікація

В Офісі Президента адвокати УГСПЛ презентували повідомлення до Міжнародного кримінального суду

Минулого тижня адвокати УГСПЛ презентували чергове повідомлення до Міжнародного кримінального суду (МКС), яке стосувалося насильницьких зникнень та позасудових страт українських військових, захоплених в полон під час збройних протистоянь в районі населених пунктів Іловайськ та Дебальцево Донецької області. Презентація відбувалася 7 листопада в рамках засідання Робочої групи з питань зниклих безвісті, заручників та військовополонених в Офісі Президента України. На засіданні були присутні ініціативна група родичів українських полонених та політичних в’язнів, а також представники правоохоронних органів та міністерств, які опікуються пошуком та захистом прав цих осіб.

Під час свого виступу адвокат УГСПЛ Максим Тимочко продемонстрував членам Робочої групи основну частину повідомлення до трибуналу, яке є результатом спільної роботи правозахисників та працівників Генеральної прокуратури України в розслідувані фактів серйозних порушень міжнародного гуманітарного права, які можуть бути кваліфіковані як злочини проти людяності так і воєнні злочин згідно з Римським статутом МКС.

Максим Тимочко зазначив, що всі факти, які свідчать про вчинення воєнних злочинів відносно українських військових та цивільних громадян мають бути ретельно розслідувані правоохоронними органами задля того аби їх можна було передати на розгляд міжнародних трибуналів.

“Нам потрібно використовувати міжнародні механізми захисту прав людини, які є важливими для України не лише у питаннях встановлення санкцій відносно держави-агресора, але й в питанні притягнення осіб винних у вчиненні воєнних злочинів до відповідальності. Впровадження соціального і правового захисту для українських полонених є необхідним, однак не менш важливим є розслідування порушень міжнародного права допущених відносно них в полоні представниками Збройних Сил РФ та організованих озброєних груп т.з. “ЛДНР”. На мій погляд одним із шляхів подолання безкарності за серйозні порушення прав людини на Донбасі та в Криму є консолідована та ефективна робота правоохоронців, військових відомств та адвокатів жертв збройного конфлікту. Сьогодні перш за все нам слід сконцентруватися на зборі доказів та їх правильному оформленні аби наша позиція в міжнародних судових інстанціях виглядала переконливою та потужною.” Підготовка повідомлення до МКС відбувалась за підтримки Міжнародний фонд “Відродження” в межах проекту “Подолання безкарності за масові порушення прав людини та інші міжнародні злочини, вчинені в умовах збройного конфлікту”.

Фото: Пресслужба Президента України

Про деякі епізоди розслідувань воєнних злочинів аналітиками та адвокатами УГСПЛ можна дізнатися в репортажах Hromadske TV за такими посиланнями:

“Зниклі в полоні” https://bit.ly/32UMG5j

“Вбиті в полоні” https://bit.ly/2qPm1IT

Про презентацію повідомлення до Міжнародного кримінального суду можна почитати і на сайті Президента України.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: