Публікація

В Одесі відбулася третя регіональна дискусія правників на тему перехідного правосуддя

17 жовтня 2020 року в Одесі відбулася експертна дискусія з питань перехідного правосуддя. Без перебільшення можна сказати, що це вже традиційна дискусія, адже захід, присвячений цій темі, проводився в третій раз. Окрім випускників освітніх курсів УГСПЛ, його відвідали також небайдужі до цієї тематики правники (адвокати, судді, прокурори).

Адвокатка та координаторка УГСПЛ з освітнього напрямку Ольга Семенюк на початку заходу зазначила про актуальність теми: «В умовах збройного конфлікту проблема захисту права і свобод людини постає особливо гостро. І саме комплекс судових та несудових механізмів перехідного правосуддя сприятиме подоланню наслідків порушень прав людини та унеможливіть подібні конфлікти у майбутньому».

Наступною виступила Дар’я Свиридова, перша заступниця Постійного Представника Президента України в АРК. Розповідаючи про засади національної концепції перехідного правосуддя, вона підкреслила, що на цей момент немає універсальної моделі, але розробка української моделі може стати дороговказом для процесу переходу від стану війни до стану миру в Україні.

Подальша дискусія тривала навколо різних можливих механізмів притягнення до відповідальності за найбільш тяжкі злочини, скоєні під час агресії РФ. Так Зера Козлієва, заступниця начальника Департаменту нагляду у кримінальних провадженнях щодо злочинів, вчинених в умовах збройного конфлікту Офісу Генерального прокурора, розповіла про проблемні аспекти розслідування таких злочинів. Експерт Регіонального центру прав людини Роман Мартиновський назва головні виклики для створення механізму притягнення до відповідальності: психологічна неготовність суддів до розгляду справ про воєнні злочини, відсутність досвіду розслідування та розгляду справ, пов’язаних зі збройним конфліктом, необхідність підвищення рівня знань в сфері міжнародного кримінального права (МКП), міжнародного гуманітарного права (МГП) та міжнародного права прав людини (МППЛ) серед задіяних професіоналів. Після цього, Волкова Надія, директорка Ukrainian Legal Advisory Group, розказала присутнім про міжнародні наробки в цій сфері. Як підкреслила Надія, в світі нараховується 33 країни, які використовували різні форми притягнення до відповідальності за найтяжчі злочини:

  • Міжнародний кримінальний трибунал щодо колишньої Югославії;
  • Палата з розслідувань воєнних злочинів і Спеціальний відділ прокуратури з розслідувань воєнних злочинів Боснії;
  • Надзвичайні палати у судах Камбоджи;
  • Спеціальний суд для Сьєрра-Леоне;
  • Міжнародний кримінальний трибунал щодо Руанди та народні суди “Гачача” в самій країні.Наприкінці Мартиновський Роман запропонував обговорити один із можливих для України варіантів – змішане правосуддя із залученням міжнародного елементу.«Коли ми говоримо про обрання тієї чи іншої моделі за основу, ми маємо на увазі не копіювання існуючих конструкцій, а врахування як позитивного, так і негативного досвіду їх застосування іншими країнами, її побудову на загальних принципах, які враховують характер і причини конфлікту в Україні, стан нашої судової та правоохоронної системи, загальний контекст подій», -зазначив експерт.На його думку можливий механізм для України має:
    • бути інтегрований в національну правову систему;
    • включати всі етапи процесу притягнення до відповідальності зі всіма складовими (розслідування, підтримка обвинувачення, безпосередній судовий розгляд та захист);
    • включати міжнародний елемент (іноземні фахівці – слідчі, прокурори, судді). У змішаному суді іноземних суддів має бути більшість (принаймні на початковому етапі; згодом співвідношення може змінюватись на користь національних суддів, аж до повної відмови від іноземного елементу).

    Після цього учасники зустрічі змогли висловити свою позицію і зазначити про ті переваги та недоліки, які вони вбачають у разі, якщо представлена форма змішаного правосуддя буде створена в України. Зазначена дискусія показала, що тема перехідного правосуддя та залучення іноземного елементу як одного з аспектів перехідного правосуддя зокрема викликає зацікавленість у правників.

    Пропонуємо більше дізнатися про змішане правосуддя, переглянувши вебінар Романа Мартиновського «Змішаний суд як механізм притягнення до відповідальності за скоєння воєнних злочинів» в рамках серії вебінарів, організованих УГСПЛ з різних аспектів перехідного правосуддя та міжнародного гуманітарного та кримінального права.

    Захід проводився у партнерстві з робочою групою з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Комісії з питань правової реформи при Президентові України та за підтримки Міжнародного фонду «Відродження» і Агенства США з міжнародного розвитку (USAID) в рамках програми «Права людини в дії», яка виконується Українською Гельсінською спілкою з прав людини.

    У світі, USAID є однією з провідних установ у сфері розвитку, яка виконує роль каталізатора цих процесів та допомагає досягати позитивних результатів. Діяльність USAID є проявом доброчинності американського народу, а також підтримує просування країн-отримувачів допомоги до самостійності та стійкості та сприяє забезпеченню національної безпеки та економічного добробуту США. Партнерські стосунки з Україною USAID підтримує з 1992 року; за цей час, загальна вартість допомоги, наданої Україні з боку Агентства, склала понад 3 млрд. доларів США. До поточних стратегічних пріоритетів діяльності USAID в Україні належать зміцнення демократії та механізмів досконалого врядування, сприяння економічному розвитку та енергетичній безпеці, вдосконалення систем охорони здоров’я та пом’якшення наслідків конфлікту у східних регіонах. Для того, щоб отримати додаткову інформацію про діяльність USAID, просимо Вас звертатися до Відділу зв’язків з громадськістю Місії USAID в Україні за тел. (+38 044) 521-57-53. Також пропонуємо завітати на наш вебсайт: http://www.usaid.gov/ukraine, або на сторінку у Фейсбук: https://www.facebook.com/USAIDUkraine.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: