Публікація

В Одесі переселенку примушували укласти дискримінуючий договір про тимчасове проживання

Адвокати приймальні Української Гельсінської спілки з прав людини в Одесі зафіксували випадок примушування громадянки України – ВПО укладати договір про проживання, який значно погіршував її становище.

Жінка-ВПО зі сходу (з 2015 р.), пенсіонерка та особа з інвалідністю 1 групи, звернулась за допомогою до приймальні. Весь цей час вона проживала в місці компактного поселення ВПО — ОКУ «Обласний центр соціально-психологічної допомоги» в Одесі (далі — Центр).

У червні 2022 р. Центр відмовився продовжувати договір про тимчасове проживання з клієнткою. Замість цього він наполягав на укладенні іншого за змістом договору «Про надання соціальних послуг», який передбачає серед іншого додатковий обов’язок для ВПО – дотримуватись внутрішнього розпорядку Центру. Серед правил внутрішнього розпорядку є, наприклад, такі:

  • необхідність надання довідок про відсутність захворювань (зокрема психічних, венеричних);
  • працівники центру мають право контролювати дотримання та виконання клієнтами Правил;
  • клієнти мають право залишати центр лише з 06:00 до 23:00 години;
  • клієнти мають право запрошувати гостей виключно за погодженням з керівником центру;
  • клієнти зобов’язані відвідувати індивідуальні та колективні заходи, спрямовані на соціальну адаптацію;
  • клієнти зобов’язані виконувати накази та розпорядження керівника центру та його працівників;
  • безперешкодно допускати до житла  представників Установи для перевірок;
  • клієнти зобов’язані робити відмітки в спеціальному журналі про кожен намір залишити центр з зазначенням часу залишення центру та повернення;
  • клієнти зобов’язані чергувати по приміщеннях центру загального користування. Під час чергування клієнти зобов’язані прибирати приміщення, мити обладнання та меблі.

Всі ці обов’язки мають принижуючий характер, порушують право на вільне пересування, на повагу до приватного життя, медичну таємницю, свободу пересування та інше. Варто зауважити, що правила не передбачали винятку навіть для осіб з інвалідністю. Накладення на особу з інвалідністю 1 групи обов’язку мити та прибирати приміщення загального користування є дискримінацією, оскільки не враховують стан її здоров’я, встановлюючи для неї загальні правила.

На наше переконання, укладення таких договорів з ВПО не відповідає законодавству України і значно погіршує їхнє становище. Відповідно до ст. 9 ЗУ «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб», ВПО має право на забезпечення можливості безоплатного тимчасового проживання, за умови оплати особою вартості комунальних послуг. Строком такого забезпечення є 6 місяців з моменту взяття на облік внутрішньо переміщеної особи. Однак, для багатодітних сімей, осіб з інвалідністю, осіб похилого віку цей термін може бути продовжено.

Одеська ОВА, надаючи відповідь на скаргу про примушування Центром укласти такий договір, проігнорувала доводи стосовно того, що запропоновані правила внутрішнього розпорядку Центру обмежують права ВПО, і не прокоментувала їх жодним чином.

Наразі жінка вимушена залишити заклад та шукати інше місце проживання.

Така практика, як наслідок, викликає порушення прав великої кількості осіб. Ми радимо оскаржувати примус до укладення таких договорів в судовому порядку. Якщо ви стикнулись з порушенням ваших прав, повідомляти про них та звертатися за юридичною допомогою можна на адреси громадських приймалень Української Гельсінської спілки з прав людини. 

Юлія Лісова, адвокатка приймальні УГСПЛ в Одесі.

Громадські приймальні УГСПЛ, що допомагають постраждалим від війни, працюють за підтримки Програми USAID Ukraine «Права людини в дії».

У світі USAID є однією з провідних установ у сфері розвитку, яка виконує роль каталізатора цих процесів та допомагає досягати позитивних результатів. Діяльність USAID є проявом доброчинності американського народу, а також підтримує просування країн-отримувачів допомоги до самостійності та стійкості та сприяє забезпеченню національної безпеки та економічного добробуту США. Партнерські стосунки з Україною USAID підтримує з 1992 року; за цей час, загальна вартість допомоги, наданої Україні з боку Агентства, склала понад 3 млрд. доларів США. До поточних стратегічних пріоритетів діяльності USAID в Україні належать зміцнення демократії та механізмів досконалого врядування, сприяння економічному розвитку та енергетичній безпеці, вдосконалення систем охорони здоров’я та пом’якшення наслідків конфлікту у східних регіонах. Для того, щоб отримати додаткову інформацію про діяльність USAID, просимо Вас звертатися до Відділу зв’язків з громадськістю Місії USAID в Україні за тел. (+38 044) 521-57-53. Також пропонуємо завітати на наш вебсайт: http://www.usaid.gov/ukraine, або на сторінку у Фейсбук: https://www.facebook.com/USAIDUkraine.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: