Публікація

В очікуванні Геракла – хто почистить „Авгієві стайні” у Тернополі ?

1 вересня виповнився місяць відтоді, як мешканці села Малашівці на Тернопільщині почали акцію безстрокового блокування території сміттєзвалища обласного центру. Протягом серпня проблема екологічної небезпеки від швидкого накопичення на вулицях Тернополя побутових відходів перебувала у фокусі уваги обласних органів влади і преси. Акція з блокування звалища не припинилася і після рішення Тернопільського окружного адміністративного суду від 7 серпня, котрий постановив заборонити ініціативній групі жителів села проводити масове зібрання з перекриття під’їзних доріг до Малашовецького сміттєзвалища”. Ініціативна група має намір оскаржувати судове рішення, адже на землях Малашовецької сільської ради побутові відходи Тернополя розміщуються вже впродовж тридцяти з лишнім років без належних правових підстав. Ще у 1987 році Малашовецьке сміттєзвалище було офіційно закрите.

З усього видно, що загрози від експлуатації Малашовецького сміттєзвалища визрівали не перший рік. На жаль, міська влада весь цей час відчувала себе на безпечній відстані від „малашовецької сміттєвої бомби” – адже Малашівці розташовані на двадцятикілометровій відстані від Тернополя, у сусідньому Зборівському районі. Хоча безпека ця завжди була ілюзорною – у тому числі для тернополян. І сміттєва бомба, про небезпеку якої протягом багатьох років попереджали екологи, колись неодмінно мала б спрацювати…

Справа у тому, щ у нас на Тернопільщині спостерігається вельми стала закономірність – взаємного тяжіння смітників до джерел водопостачання. Як не дивно, саме у районі впливу звалища свого часу спорудили Верхньо-Івачівський водозабір, з якого Тернопіль донині отримує більшу частину питної води. Результати аналізів води з наглядових свердловин і криниць мешканців Малашовець та Верхнього Івачева, котрі проводилися на протязі останніх 12 років, свідчать про те, що поступово відбувається їхнє забруднення. У результаті все більш інтенсивного відбору з Верхньо-Івачівського водозабору його сфера впливу поширилась на відстані 50-60 км і має тенденцію до збільшення. Тобто цілком ймовірно, що вода у кранах тернополян вже не перший рік у прямому розумінні настояна на звалищному фільтраті. Тож нічого дивного немає у тому, що Тернопільський комунгосп, котрий продовжує експлуатувати Малашовецьке сміттєзвалище, віддавна перебуває у „брудній сотні” підприємств України, що є найбільшими забрудниками довкілля.

Але у найгіршому становищі, поза сумнівом, перебували мешканці Малашовець. Врешті-решт у тамтешніх людей урвався терпець – дорогу на звалище перекрили і тепер обласний центр опинився сам на сам із своїм брудом.

Протягом серпня тернопільські комунальники скористалося офіційною допомогою кількох районних центрів, що погодилися розміщати міські побутові відходи на своїх звалищах. Мерію, котра пообіцяла очистити вулиці до Дня незалежності, не зупинила навіть дорожнеча пального – тернопільські сміттєвози курсували й на віддалі 80 – 90 кілометрів, приміром, до звалищ Чорткова та Борщова.

20 серпня питання критичної ситуації з видаленням відходів з Тернополя було центральним на екстренному засіданні Асоціації міст України за участю виконавчого директора АМУ М. Пітника та міських голів Миколаєва, Вінниці, Хмельницького, Івано-Франківська, Луцька, Черкас та Житомира. Знову ж йшлося про перспективи спорудження у Тернополі сміттєпереробного заводу. На цій нараді мер Тернополя Роман Заставний після звичних просторікувань про політичні причини „сміттєвої кризи” промовився навіть про можливість вивезення тернопільських побутових відходів …. до інших областей України!

Та ось вже 3 вересня Тернопільська міська рада офіційно сповістила про чергове припинення вивозу сміття з міста…

Звісно, більша частина відходів протягом серпня-вересня вивозилася і вивозиться з Тернополя підпільно, за принципом – „аби з очей”: до ближчого кар”єру чи лісосмуги. Цьому не доводиться дивуватися, адже схожу схему екстреного управління відходами у своїх інтерв”ю ЗМІ пропонував не хто-небудь, а навіть новоспечений голова облради „свободівець” Олексій Кайда.

Наразі Державна екоінспекція закидає природоохоронну прокуратуру актами про незаконне розміщення тернопільським комунгоспом сміття у відпрацьованих кар”єрах по вул. Микулинецькій у Тернополі, на території Великобірківської, Миролюбівської сільських рад Тернопільського району, Покропивнянської, Беримянської сільських рад Зборівського району… Але лавину сміття, що розтікається по місту і з міста, одними приписами, як видно, не спинити..

З усього видно, що наскрізь пронизаний політичними інтригами тернопільський владний істеблішмент звично демонструє власну неспроможність навести лад у практиці поводження з відходами. Не перший рік чиновникам бракує навіть розуміння, що цей процес вимагає і пріоритетної уваги влади, і обґрунтованих технологічних рішень, і елементарної культури.

Наразі „Авгієві стайні” перемістилися з Малашовець до обласного центру… Чи змусять мешканці міста свою владу до відповідальних та ефективних дій, перш ніж їхнє життя посеред тієї стайні стане цілком нестерпним?

Фото з Малашовецького звалища Ігоря Сіренка

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: