Публікація

В Києві обговорили дієві механізми громадського контролю за правоохоронцями

 В Києві пройшла Міжнародна конференція “Механізми громадського контролю у попередженні жорстокого поводження та незаконного насильства в Україні”. Організатором конференції виступила Асоціація українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів (Асоціація УМДПЛ), за підтримки міжнародної організації «Міжнародна Пенітенціарна Реформа», Велика Британія.

Під час конференції представники неурядових організацій разом з представниками Міністерства юстиції та Міністерства внутрішніх справ України обговорювали проблеми, пов’язані з попередженням порушень прав людини в правоохоронних органах.

Спільним для всіх учасників стало твердження, що органи влади без підтримки громадянського суспільства не в змозі вирішити увесь комплекс проблем таким чином, щоб наблизитись до мінімальних європейських стандартів в сфері дотримання прав людини.

На конференції був презентований досвід Росії у взаємодії влади і громадськості задля запобігання незаконному насильству. За словами організаторів конференції, урядовці запровадили ряд механізмів громадського контролю, які мають запобігати порушенням.

Один з них – громадські ради та спостережні комісії, створенні при органах виконавчої влади. Так протягом останнього року були створені громради при міністерствах, обласних державних адміністраціях, триває процес створення рад при обласних управліннях МВС. Також створюються спостережні комісій по контролю за дотриманням прав ув’язнених при обласних та районних державних адміністраціях. Однак, проблема цих механізмів в тому, що здебільшого вони створені на папері, але не працюють в житті. С

аме з огляду на це організатори спільно з учасниками конференції шукали можливі шляхи покращення роботи цих механізмів, їх інтеграції в єдину систему по запобіганню порушень прав людини. „Вже майже 10 років в Україні правозахисники працюють над тим, щоб змусити державу виконати свої зобов’язання в рамках факультативного протоколу до Європейської конвенції про запобігання катуванням. Згідно нього в країні має бути створений національний превентивний механізм – орган або структура, яка могла би ефективно запобігати незаконному насиллю в місцях несвободи.

Ми пропонували владі різні варіанти такої структури – від створення незалежного державного органу зі спеціальними повноваженнями до створення подібної структури на базі офісу Уповноваженого ВР України з прав людини, але всі вони були відхилені. У вересні Президент видав указ про створення Комісії з питань попередження катувань. Наскільки дієвою буде ця структура – покаже час”, – зазначив Олег Мартиненко, Голова правління Асоціації УМДПЛ. На конференції були презентовані також різноманітні ініціативи громадських організації у галузі громадського контролю над органами влади, зокрема правоохоронцями.

Адже, за словами організаторів, лише об’єднання всіх різновекторних ініціатив з громадського контролю допоможе забезпечити систематичну роботу по боротьбі із явищем незаконного насильства. За результатами конференції були підготували рекомендації органам державної влади щодо покращення ситуації у попередженні жорстокого поводження та незаконного насильства в Україні.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: