Публікація

В Кіровограді з’ясовували, що знають діти про свої права?

чиПроблема порушення прав дитини на сьогодні є актуальною, як свідчать правозахисники та різноманітні дослідження. А ось, що про це думають діти, вирішила дізнатися Дитяча Екологічна Громадська Організація «Флора».

Пройшло 20 років, від того часу, коли 20 листопада 1989 року Генеральна асамблея ООН прийняла „Конвенцію про права дитини”. Не зважаючи на достатньо довге існування даного документу, все ще залишається багато білих плям та перешкод для повноцінного його функціонування. Вирішуються актуальні проблеми , але на їх зміну приходять нові.
В багатьох випадках, недотримання прав дитини, походить від незнання саме цих прав, тому що сприймаються вони, як явище дещо абстрактне, незрозуміле. І, якщо сьогодні, у пересічного громадянина запитати, що таке «права дитини», то чи почуємо ми змістовну відповідь. Чи, як висловив думку один із батьків «Це –юридичне поняття-хай цим і займаються юристи».
Друге важливе питання, яке хвилює нас, як дитячу організацію, а чи обізнані діти про свої права, та при наймі, про те, що вони мають їх, як такові. Саме з цим питанням ми і звернулися безпосередньо до дітей.
19 травня в приміщенні офісу Дитячої екологічної громадської організації «Флора» зібралися представники 3 міських шкіл та однієї сільської. Фокус – група , на яку було запрошено дітей, була присвячена обговоренню таких основних питань:

– Що є основним джерелом отримання інформації «про права дитини» для дітей?
– Чи відомий їм зміст документу «Конвенція ООН Про Права Дитини», та які статті вони вважають найбільш порушеними?
– Куди діти можуть звертатися в разі порушення їх прав?
– Чи відчувають вони важливість існування документу «Конвенція ООН Про Права Дитини» особисто для себе та чи вірять вони в його дієвість?
Бесіда виявилася доволі цікавою не тільки для модераторів, але і для самих дітей, зважаючи на завзятість та захопленість із самого початку.

Отже, основним джерелом отримання інформації про «Права дитини», учасники назвали друковані видання (а саме плакати та брошури), однолітків, виховні години та деякі передачі по телебаченню. Разом із тим, зазначили, що, загалом тема прав дитини, як така не розглядається. Звертаються до неї в тому випадку, коли відбувається конкретне порушення того чи іншого права, з конкретною дитиною, при певних обставинах.

Як виявилося, дуже низьку обізнаність про зміст «Конвенції про права дитини», мають учасники, незважаючи на те, що одноголосно затвердили той факт, що плакати містяться на стінах кожної школи, а подекуди, і, в кожному класі. Чому так? Тож, те що постійно перед очима, не завжди є інформативним та корисним? Тому, гарно розмалювати статті Конвенції та розповсюдити їх у навчальних закладах – дія правильна, але не достатня, для мотивації інтересу у дітей вивчати свої права. А можливо, треба дещо реформувати стандартні методики навчання, якщо це навчання все ж таки відбувається, але плодів, як бачимо, приносить не багато.
Засмутив той факт, що окрім школи,(а саме директора, завуча) та батьків, діти не назвали жодної інстанції, куди б вони могли звернутися у разі порушення їх прав.
Із присутніх, лише третина позитивно відповіли, що вірять у дієвість «Конвенції про права дитини» в нашій країні. Інші думки розподілилися між «Так, якщо прикласти великих зусиль» та тверде «Ні». Цікавим, для нас була думка однієї учасниці:
«Знаєте, як дитину, яка звертається з певним питанням до батьків, буває тато посилає до мами, а мама до тата, так і державні інстанції списують одне до одного, і в певний час людина втомлюється і залишає ідею захисту своїх прав»
Звісно, болючим є той факт, що дитина, яка, ще ні разу, не зіштовхувалася із механізмами захисту своїх прав, вже впевнено висловлює думку, що це не можливо, дивлячись на досвід інших.

Це, лише один із невеличких заходів, проведених ДЕГО «Флора», але отриманої інформації достатньо, щоб впевнитися у необхідності навчати дітей «Правам дитини» та механізмам їх захисту. В майбутньому, ми плануємо проводити різноманітні заходи, які будуть направленні на інформування та навчання дітей своїм правам, на мотивацію та розвиток інтересу до даної теми. Тож закликаємо батьків, державні установи, громадські організації долучатися до ініціативи працівників ДЕГО «Флора»

Контакти: м. Кіровоград, вул. Єгорова 19, пом.2, тел. +38(0522) 27-04-63( Шестакова Людмила Володимирівна), +38(097)9985040 (Бочарова – Туз Юлія)

Проведення даного заходу стало можливим за фінансової підтримки Фонду сприяння демократії Посольства США в Україні.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: