Публікація

В Кіровограді учасників першої волонтерської конференції супроводжуватиме конвой

Перша обласна волонтерська конференція пройде в клубі Кіровоградської виправної колонії №6. Саме таким чином ВІЛ – інфіковані волонтери колонії rвирішили долучитися до Всеукраїнської акції «Весняний тиждень добра». Поки що вони не мають можливості відвідувати подібні заходи, які проходять на свободі, тому і вирішили організувати конференцію в своєму клубі.

Проблема адаптації осіб, які звільняються з місць позбавлення волі, до життя у суспільстві – одна з найбільш складних проблем країн світу. Її складність навіть не в тім, що суспільство стурбовано рецидивною злочинністю, а в тім, що ніхто не зміг досить ефективно цю проблему розв’язати. Ця стурбованість знайшла своє відображення у новій редакції Європейських тюремних правил, яку в січні 2006 року затвердив Кабінет міністрів Ради Європи. У змінах цих Правил дуже наочно відображається розвиток принципів пенітенціарної політики – від «виправлення» до «збереження та розвитку особистості». Тому країни світу впроваджують різні методи та механізми соціалізації та реабілітації засуджених. Але сьогодні можна констатувати, що міжнародна практика, у всьому її різноманітті, не має очевидних універсальних методів ресоціалізації і відрізняється різними підходами, новаторськими експериментами.

Тому Кіровоградське Обласне Відділення Всеукраїнської Благодійної Організації «Всеукраїнська мережа ЛЖВ», яке переймається проблемами ВІЛ-інфікованих в установах виконання покарань, вирішило ініціювати в Кіровоградській області власний підхід. В основу, якого покладено саме «розвиток особистості» та власний, майже трирічний досвід роботи організації із засудженими та звільненими. Специфічні умови тюремного життя формують певні ціннісні орієнтири майже у кожної особистості, яка потрапляє в пенітенціарну установу за рішенням суду. Людина сприймає моральні вимоги та ідеї цього мікро середовища. В результаті особистість засудженого зазнає суттєві руйнівні деформації. З іншого боку перебуваючи у виправній установі засуджений майже побавленний необхідності приймати участь у своєму житті. Більшість жітєвонеобхідних рішень за особу приймає адміністрація. Тому більшість звільнених це – користувачі вони не вміють приймати адекватні життєвій ситуації рішення, ставити собі мету в житті, а тим паче її реалізувати. Для вирішення проблеми розвитку особистості засудженого необхідно створити умови для участі, як ув’язнених так і звільнених в суспільно-корисній діяльності. Але тільки в тій сфері, в якій особистість зможе максимально повно реалізуватись допомагаючи іншим. Адже допомагаючи іншим – допомагаєш собі.

Цю думку підтверджує багаторічний досвід роботи організацій громадянського суспільства не лише країн світу, а навіть і України. Велика кількість осіб з кримінальним минулим та асоціальною поведінкою долучившись до волонтерської діяльності змогли змінити своє життя та життя інших на краще.

Тому «Всеукраїнська мережа ЛЖВ» впроваджує механізми залучення засуджених і звільнених до волонтерства та популізує ідеї добровільної участі у суспільно-корисній діяльності. Так в рамках Всеукраїнської добровольчої акції «Весняний тиждень добра 2009» в Кіровоградський виправній колонії №6 пройде обласна конференція «Волонтерство – життя без кайданів». Засуджені ВІЛ-інфіковані волонтери запросили до участі в заході державні інституції та обласні громадські організації, які передбачають в своїй діяльності волонтерську участь. Тому 25 квітня під супроводом працівників установи в клуб колонії будуть доставлені саме ті, хто переймаються волонтерством та проблемами засуджених і звільнених.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: