Публікація

В Івано-Франківську влада спробувала безпідставно зірвати мирну публічну акцію

Правозахисна спільнота відреагувала на це критикою дій влади і закликами захистити право на мирні зібрання.

Акція “Спільна кухня” відбулася 16 серпня поблизу меморіалу “Вічний вогонь” в Івано-Франківську і була організована українськими та російськими громадськими активістами в рамках проекту “Молоді голоси за мир”. Активісти влаштували  імпровізовану дискусію у форматі вуличного чаювання, до якої запросили місцевих правозахисників, активних переселенців з Донбасу та перехожих, аби без посередників обговорити обставини російсько-української війни і вплив конфлікту на життя суспільств в обох країнах. Акція тривала близько години  і привернула увагу представників  місцевих націоналістичних угруповань, а також місцевої  влади, які  спробували завадити її проведенню.

Акція 16 08

На повідомлення організаторів про намір провести акцію виконком Івано-Франківської міської ради відповів рекомендацією скасувати її, мотивуючи це тим, що “проведення заходу може нести загрозу безпеці його учасників та створюватиме передумови для порушення громадського порядку і безпеки”. Міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків у свою чергу публічно доручив своїм підлеглим скласти позов до суду на організаторів акції. Безпосередньо під час проведення акції представник міської ради спробував змусити активістів згорнути її, проте вони відмовилися це зробити. В результаті був складений протокол про адміністративне правопорушення щодо одного з організаторів Ярослава Мінкіна за проведення акції у невстановленому місці. Активісти заявляють про готовність оскаржити це звинувачення у суді. У своїй публічній заяві вони наголосили на тому, що “згідно статті 39 Конституції України, саме органи місцевого самоврядування несуть відповідальність за забезпечення громадського порядку під час проведення вуличних акцій”.

Акція 16 08_2

Правозахисна спільнота відреагувала на інцидент критикою поведінки влади. Так, активістка громадської ініціативи “Восток-SOS”, правозахисниця Олександра Дворецька на своїй сторінці у Facebook закликала колег “Не мовчати про такі речі, коли місцева влада, перевищуючи свої повноваження, порушує ваші права”. За словами правозахисниці, «Право на мирні збори — це лакмусовий папірець для вільного суспільства. Подивіться на Російську Федерацію або Білорусь — саме це право там під суворим контролем».

На думку експерта зі свободи зібрань правозахисної коаліції «Ні – поліцейській державі» Михайла Лебедя, окремі норми Правил благоустрою міста, на які у своєму рішенні посилаються представники Івано-Франківської міської ради, суперечать українському законодавству, оскільки  міська рада не має права регулювати питання організації і проведення некомерційних культурно-масових заходів — це право належить лише Верховній Раді України.

Ярослав Мінкін
Ярослав Мінкін

Як відзначає координатор Всеукраїнської освітньої програми «Розуміємо права людини», представник Української Гельсінської спілки з прав людини та Освітнього дому прав людини в Чернігові Сергій Буров, «Ми всі перебуваємо у важкій ситуації гуманітарної кризи, яка знищує зв’язки, спільноти та взаєморозуміння між людьми. У громадських активістів та організацій є орієнтир прав людини та інструменти мирних публічних акцій, які вони застосовують у своїй діяльності. Міська влада також має дивитися на свої обов’язки через фокус прав людини — і розібратися у ситуації, перед тим як вчиняти ті або інші дії».

Акція «Спільна кухня» ініційована правозахисними активістами з України та Росії в рамках міжнародної миротворчої ініціативи «Молоді голоси за мир», яку адмініструють і реалізують Освітній дім прав людини в Чернігові за підтримки Організації з безпеки і співробітництва в Європі, Бюро з демократичних інститутів і прав людини (БДІПЛ / ОБСЄ), Української Гельсінської спілки з прав людини, Міжнародного Молодіжного Правозахисного Руху і Дім прав людини – Воронеж за підтримки Норвезького Гельсінського комітету. Подібні акції плануються також в інших містах України і Росії.

Проект підтриманий Бюро ОБСЄ з демократичних інститутів і прав людини (БДІПЛ). Інформація та думки, що містяться в цьому документів, не обов’язково відображають політику та позицію БДІПЛ.

В Івано-Франківську захід організовує Молодіжна організація «СТАН», що працює задля розвитку креативного громадянського суспільства та є координатором правозахисного освітнього проекту «Діалог та примирення в регіонах України», що об’єднує зусилля правозахисників, вимушених переселенців та молодіжних активістів.

Контактна особа: Олена Ріпа, PR-менеджер Освітнього дому прав людини в Чернігові, тел. (063) 584-7892.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: