Публікація

В’язниця у в’язниці: за що кримських політв’язнів саджають у штрафний ізолятор

Поміщення політв’язнів у штрафний ізолятор (ШІЗО) є поширеною каральною практикою у російських виправних колоніях. Впродовж 2021 р. як мінімум 13 кримських політв’язнів були поміщені в ШІЗО під різними приводами: Теймур АбдуллаєвУзеїр АбдуллаєвАйдер СаледіновРустем ІсмаїловЕміль ДжемаденовМуслім АлієвЕмір-Усеїн КукуРефат АлімовАрсен ДжеппаровАндрій КоломієцьВалентин ВигівськийАндрій ЗахтейІван Яцкін.

У даній публікації подається систематизована інформація про незаконне поміщення політв’язнів до ШІЗО, внаслідок якого вони потерпають від катування та нелюдського і принизливого поводження.

Спадщина ГУЛАГу

Відповідно до міжнародного гуманітарного права та міжнародного права прав людини, нікого не може бути піддано катуванню або нелюдському чи такому, що принижує гідність, поводженню або покаранню (ст. 7 Міжнародного пакту про громадянські і політичні права, ст. 3 Європейської конвенції про права людини). Міжнародне право не дозволяє відступ від цієї заборони в будь-який час,  будь-якому місці та за будь-яких обставин на кшталт війни чи надзвичайного стану.

Поміщення у ШІЗО є  найсуворішою формою стягнення, яка застосовується до ув’язнених за порушення порядку відбування покарання. У ШІЗО засудженим заборонені побачення, телефонні розмови, придбання продуктів харчування, отримання посилок, передач і бандеролів (п. 1 ст. 118 Кримінально-виконавчого кодексу РФ). При перебуванні у ШІЗО засуджені мають право на щоденну прогулянку тривалістю в одну годину. У ШІЗО можуть поміщати на термін до 15 діб (п. 1 ст. 115 КВК РФ). Койка у ШІЗО, на якій спить засуджений, піднімається зранку до вечора, внаслідок чого він практично не може ні лягти, ні сісти.

Спробуйте хоча б три дні постояти на бетонній підлозі у сирому, холодному підвальному приміщенні, де немає вікон, а стіни покриті пліснявоюБули випадки, коли після 150 днів перебування у ШІЗО конвой на руках виносив увязненого у медчастину”, – пише Діляра Абдуллаєва, чий молодший син Теймур Абдуллаєв майже безперервно перебував у ШІЗО з 10 березня 2020 р. по 18 грудня 2021 р. Обидва її сини – Теймур та Узеїр – отримали відповідно 16,5 та 12,5 років ув’язнення за сфабрикованою справою про нібито причетність до терористичної організації.

Фера Абдуллаєва, дружина Узеїра Абдуллаєва, описує умови утримання в ШІЗО наступним чином. О 6 ранку у камері вмикається яскраве світло, з колонок лунає гімн РФ та російські патріотичні пісні. Співробітники виправної колонії пристібають койку до стіни, щоб засуджений перебував на ногах до 10 вечора. Стіл і табурет прикручені до підлоги. Якщо в’язень буде на них спати, – отримає нове стягнення. Одну годину на день в’язнів виводять на прогулянку у спеціальну кімнату, в якій на стелі видно небо через залізну сітку.

На практиці, політв’язні можуть перебувати у ШІЗО впродовж багатьох місяців. Їх перебування у ШІЗО нерідко продовжують або поміщають невдовзі після повернення до приміщень камерного типу (ПКТ), де дещо м’якші умови.  Так, Теймур Абдуллаєв прибув у виправну колонію №2 у башкирському міста Салават у березні 2020 р. і з тих пір 446 діб провів у ШІЗО. Муслім Алієв, який прибув у ту саму колонію у вересні 2020 р., провів 208 діб у ШІЗО. Еміль Джемаденов перебував 161 день у ШІЗО сусідньої виправної колонії №16.

Дещо м’якшою формою стягнення є переведення у приміщення камерного типу (ПКТ) та єдині приміщення камерного типу (ЄПКТ).  Тут дозволяється купувати продукти харчування та товари першої необхідності на суму до 5 тис. рублів/міс, отримувати впродовж одну посилку або передачу і одну бандероль раз на півроку, щоденно прогулюватися півтори години, та, з дозволу адміністрації, одне короткотривале побачення впродовж 6 місяців (п. 2 ст. 118 КВК РФ).  тривалість перебування у ПКТ може становити до 6 місяців, в ЄПКТ – до одного року (п. 1 ст. 115 КВК РФ).

Перед поміщенням у ШІЗО, ПКТ чи ЄПКТ у засуджених має братися письмове пояснення  та проводитися медичний огляд засуджених, за результатами якого видається медичний висновок щодо можливості перебування у ШІЗО, ПКТ чи ЄПКТ за станом здоров’я (пп. 1,4 ст. 117 КВК РФ).

“Просто так треба”

До ШІЗО поміщаються за злісні порушення порядку відбування, до яких належать вживання алкогольних напоїв або наркотичних речовин, дрібне хуліганство, непідкорення співробітникам пенітенціарного закладу або їх образа, зберігання або передача заборонених предметів, відмова від роботи тощо. Злісним також вважається повторне порушення порядку відбування покарання, здійснене впродовж одного року, за яке засуджений був поміщений до ШІЗО (пп. 1,2 ст. 116 КВК РФ).

Однак практика показує, що поміщення політв’язнів у ШІЗО є здебільшого результатом упередженого ставлення адміністрації виправних колоній. Відправити засуджених до ШІЗО можуть фактично за будь-що: неправильно заправлене ліжко, відсутність головного убору, неправильне привітання зі співробітниками пенітенціарного закладу тощо. Така поведінка засуджених не є підставою для поміщення у ШІЗО. Цьому принаймні мають передувати м’якіші форми стягнення, наприклад, догана. “Просто так треба. Усім за цією статтею [205.5 Кримінального кодексу РФпотрібно посидити у ШІЗО”, – цитує Заріна Джеппарова слова свого чоловіка Арсена Джеппарова, який перебував у ШІЗО ВК-16 (м. Салават, Республіка Башкортостан). Арсен був засуджений до 7 років ув’язнення за нібито членство у терористичній організації.

Як каже адвокат Ліля Гемеджі, перед співробітниками виправної колонії стоїть завдання –  посадити політв’язня у ШІЗО, а причину знайти легко. Розглянемо деякі формальні причини поміщення політв’язнів у ШІЗО.

  •  “Заправив ліжко не за встановленим зразком”. Так, адміністрація ВК-2 (також розташована у Салаваті) вперше відправила Теймура АбдуллаєваАйдера Саледінова та Мусліма Алієва у ШІЗО начебто за це. Примітно, що Теймур прибув у колонію 7 березня 2020 р., а вже 10 березня його помістили у ШІЗО.
  • Не спав після відбою під час мусульманських свят. Так, у квітні 2021 р. Узеїру Абдуллаєву дали 10 діб ШІЗО за те, що він встав вночі, щоб поїсти до світанку під час Рамадану. При цьому у ВК-16 утримується чимало мусульман, до яких адміністрація не застосовує дане стягнення. У липні 2021 р. адміністрація виправної колонії помістила Айдера Саледінова та Рустема Ісмаїлова за те, що під час Курбан-байраму вони не спали після відбою в очікуванні нічного намазу.
  • Закрив камеру відеоспостереження”. Адміністрація ВК-2 багато разів поміщала Теймура Абдуллаєва та Мусліма Алієва саме за це “порушення”. У багатьох російських тюрмах ведеться цілодобове відеоспостереження, яке охоплює весь простір камери, в тому числі туалет. У 2019 р. Росія програла одну скаргу в Європейському суді з прав людини (ЄСПЛ), який визнав, що постійне відеоспостереження у камерах для ув’язнених порушує право на повагу до приватного життя (ст. 8 Європейської конвенції з прав людини). Однак РФ досі не скасувала таке відеоспостереження.
  • Порушення форми одягу. Наприклад, у 2018 році Андрія Коломійця помістили у ШІЗО за те, що в холодному і сирому цеху він одягнув власний теплий одяг замість тюремної роби. Теймура Абдуллаєва також поміщали у ШІЗО за “неналежно одягнуту тюремну робу”. Діляра Абдуллаєва, мати Теймура, пише, що Теймуру часто видають брудну тюремну робу для ШІЗО, яку раніше носив інший ув’язнений.
  • Не вийшов на зарядку. Так, Еміля Джемаденова вперше посадили у ШІЗО за відмову робити зарядку за станом здоров’я. У політв’язня чимало проблем зі здоров’ям, які ігнорують співробітники виправної колонії: пролапс мітрального клапану, хронічна виразка шлунку, хронічний тонзиліт. У жовтні 2021 р. Андрія Захтея посадили на 10 діб у ШІЗО формально за те, що не вийшов на зарядку. Утім Митрополит Климент, який виступає громадським захисником Захтея, вважає, що політв’язня насправді помістили у ШІЗО за те, що той весь час говорить українською мовою та принципово не знімає футболку з написом “Україна понад усе” та зображенням Криму на жовто-блакитному прапорі. Емір-Усеїн Куку був поміщений у ШІЗО лише за те, що запитав, чи може він робити ранкову зарядку у приміщенні. Попередня ранкова зарядка на холодному подвір’ї нагадала йому про хворі нирки.
  • “Спав у невідведений час” через біль. Так, Андрію Коломійцю принаймні двічі продовжували перебування у ШІЗО: одного разу за те, що через біль у спині сперся на стіну і задрімав, іншого разу – за те, що від болі приліг на підлогуТеймура Абдуллаєва помістили у ШІЗО за те, що перебував у ліжку з температурою 40°С у “невідведений час”.
  • Відмова від роботи. Валентин Вигівський 5 років постіль постійно перебував то у ШІЗО, то у ПКТ. Найчастіше до нього застосовували стягнення за відмову від роботи. За словами Петра Вигівського, батька політв’язня, Валентин категорично відмовляється працювати на економіку держави-агресора і готовий виконувати лише ту роботу, яка не пов’язана з цим.

    Петро Вигівський, батько Валентина Вигівського

Зафіксовано також випадок, коли політв’язня помістили у ШІЗО без якого-небудь стягнення. У листопаді 2021 р. стало відомо, що Івана Яцкіна три дні тримали у ШІЗО, оскільки “у камерах не було вільного місця”.

“Будеш гнити у ШІЗО”

Однак реальною причиною поміщення політв’язнів у ШІЗО найімовірніше є психологічний тиск ФСБ. Адвокат Еміль Курбедінов каже, що на поведінку співробітників виправної колонії впливає характеристика політв’язня, складена російськими спецслужбами.

За словами Діляри Абдуллаєвої, співробітники ФСБ та Центру протидії екстремізму кілька разів пропонували Теймуру Абдуллаєву співпрацю. Однак Теймур категорично відмовляється, за що йому погрожували, що, мовляв, будеш гнити у ШІЗО.

Батько Валентина Вигівського переконаний, що його сина тримають у ШІЗО та ПКТ через відмову працювати на військово-промисловий комплекс РФ. Ще під час слідства співробітники ФСБ  хотіли завербувати Валентина для цієї роботи через його талант і хист до авіації.

Перебування у нелюдських умовах ШІЗО не могло не позначитися на здоров’ї політв’язнів.

У Теймура Абдуллаєва почався гіпертонічний криз.

Після короткого побачення з сином Діляра Абдуллаєва написала, що на ньому “живого місця немає”. “Я побачила свого сина змученим, на ньому не було обличчя – одні шкіра й кістки, як із концтабору. Набрякле обличчя, жовті очі. Я попросила його показати очі ближче й побачила на сітківці ока безліч капілярів, які лопнули, а самі очі були залиті кров’ю … Язик увесь у тріщинах, … болить шлунок… Також болить печінка. У кутах губ ранки, які свідчать про запалення кишкового тракту” – так описує Діляра стан Теймура після сумарного перебування у ШІЗО понад рік”.

Іван Яцкін змушений був три дні поспіль весь денний час провести на хворих ногах. Йому загрожує ампутація обох ніг через обмороження, яке він отримав під час перебування у московському СІЗО “Лефортово”.

Внаслідок 161 дня сумарного перебування у ШІЗО у Еміля Джемаденова застудився шийний нерв, що призвело до паралічу лівої руки.

За словами адвоката Лілі Гемеджі, у її підзахисного Айдера Саледінова ослаб імунітет внаслідок перебування у ШІЗО: у нього почалися часті ОРВІ, стали боліти суглоби, Айдер тривалий час страждав від фолікуліту.

У Еміра-Усеїна Куку сталося запалення середнього вуха.

Його дружина Мер’єм Куку припускає, що це сталося внаслідок перебування політв’язня у холодному напівпідвальному приміщенні ШІЗО впродовж 25 днів. Загалом, перебування у пенітенціарних закладах окупованого Криму та РФ впродовж кількох місяців достатньо для виникнення або загострення серйозних проблем зі здоров’ям. Численні випадки цього задокументовані у дослідженні КримSOS “Умови утримання кримських політв’язнів. Огляд справ”.

Родина Еміра-Усеїна Куку

 

Що робити?

Припинення каральної практики відносно кримських політв’язнів вимагає скоординованих зусиль України, іноземних держав, міжнародних організацій та правозахисників.

  1. Необхідна всебічна допомога родинам політв’язнів. Чимало родин, у яких малі діти та літні батьки, фактично залишилися без засобів для існування після арешту годувальника. Фінансова допомога також необхідна для регулярних поїздок родичів і адвокатів до місць утримування політв’язнів (наприклад, виправні колонії у Салаваті розташовані за 2 500 км від Криму). Так, 8 грудня 2021 р. Мусліма Алієва випустили із ШІЗО одразу після приїзду адвоката у виправну колонію.
  1. Україні слід нарешті – на восьмому році окупації –  прийняти закон про захист політв’язнів. 16 грудня 2021 р. Верховна Рада України у першому читанні схвалила законопроєкт № 6104, який передбачає соціальний і правовий захист осіб, позбавлених свободи внаслідок збройної агресії РФ, та членів їх сімей. 
  1. Адвокати політв’язнів мають підготувати індивідуальні скарги до ЄСПЛ після вичерпання всіх внутрішньоросійських засобів правового захисту. Вищезазначені факти утримання у ШІЗО порушують ст. 3 (заборона катувань та нелюдського поводження), ст. 8 (право на повагу до приватного життя), ст. 9 (свобода релігії), ст. 14 (заборона дискримінації), а у випадку з Теймуром Абдуллаєвим – ще й ст. 2 Європейської конвенції з прав людини (право на життя).
  1.  Іноземним дипломатам та представникам міжнародних організацій, акредитованим у РФ, слід приїздити до місць утримування політв’язнів. Часті приїзди іноземних делегацій можуть бути стимулом для поліпшення умов утримування політв’язнів.
  1. Україна та іноземні держави мають розширити санкційний список, включивши до нього керівництво СІЗО та виправних колоній, в яких відбуваються систематичні порушення прав політв’язнів, а також слідчих, суддів та прокурорів, безпосередньо причетних до політичних переслідувань і незаконних ув’язнень.
  1. Україні та іноземним державам слід розширити менторську програму, залучивши відомих особистостей до адвокації звільнення політв’язнів.
  1. Українським та іноземним урядовцям і політикам слід регулярно писати листи політв’язням. Таке листування буде інструментом “м’якого тиску” на адміністрацію пенітенціарних закладів та російську владу загалом.

Матеріал підготовлено громадською організацією «КримSOS».

 

Довідково. Адвокацію законопроєктів №6104, а також пов’язані з ним законопроєкти №6105 та 6106 здійснює Коаліція на захист бранців Кремля.

Завданням Коаліції є моніторинг переслідувань українських громадян за політичними мотивами на окупованих територіях та в РФ, аналіз «політичних справ» та консолідована адвокаційна робота у справі їхнього захисту та звільнення.

Учасники Коаліції:

Об’єднання родичів політв’язнів Кремля, Кримська правозахисна група, Центр прав людини «Зміна», Медійна ініціатива за права людини, Українська Гельсінська спілка з прав людини, Центр громадянських свобод, ГО “КримSOS”, ПЛАТФОРМА ЗВІЛЬНЕННЯ ПОЛІТВ’ЯЗНІВ.

 

Захист прав постраждалих в ході збройного конфлікту здійснюється УГСПЛ в рамках Програми USAID «Права людини в дії».

У світі USAID є однією з провідних установ у сфері розвитку, яка виконує роль каталізатора цих процесів та допомагає досягати позитивних результатів. Діяльність USAID є проявом доброчинності американського народу, а також підтримує просування країн-отримувачів допомоги до самостійності та стійкості та сприяє забезпеченню національної безпеки та економічного добробуту США. Партнерські стосунки з Україною USAID підтримує з 1992 року; за цей час, загальна вартість допомоги, наданої Україні з боку Агентства, склала понад 3 млрд. доларів США. До поточних стратегічних пріоритетів діяльності USAID в Україні належать зміцнення демократії та механізмів досконалого врядування, сприяння економічному розвитку та енергетичній безпеці, вдосконалення систем охорони здоров’я та пом’якшення наслідків конфлікту у східних регіонах. Для того, щоб отримати додаткову інформацію про діяльність USAID, просимо Вас звертатися до Відділу зв’язків з громадськістю Місії USAID в Україні за тел. (+38 044) 521-57-53. Також пропонуємо завітати на наш вебсайт: http://www.usaid.gov/ukraine, або на сторінку у Фейсбук: https://www.facebook.com/USAIDUkraine.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: