Публікація

В Хмельницькому міліціонери б’ють адвокатів

Прес-реліз

Упродовж місяця в м. Хмельницькому мало місце два кричущих випадки  застосування насильства працівниками міліції до адвокатів, які виконували свої професійні обов’язки.

18 вересня 2009 року заступник начальника УБОЗ Степанишен М.І.  з метою створення перешкод у  здійсненні  професійної діяльності,  із застосуванням фізичного  впливу  та образ не допустив  адвоката Аббасову Алю Гюндузівну  до підзахисного, який знаходився у відділку міліції. Адвокат з тілесними ушкодженнями потрапила в лікарню. До цього часу  рішення щодо неправомірних дій працівника міліції не прийнято, хоча законом  для прийняття  рішення встановлено  строк не більше десяти днів.

Можливо саме зволікання з прийняттям рішення та небезпідставна віра  у свою безкарність «розв’язали» руки та придали наснаги  чотирьом працівникам ПЗВМ  Хмельницького ВМ України в Хмельницькій області, жертвою  яких  в ніч з 23 на 24 жовтня 2009 року став адвокат Дем’янов Ігор Юрійович. Під час виконання адвокатом своїх  професійних повноважень по представництву інтересів клієнта – чотири міліціонера, що не мали жодного відношення до справи по якій працював адвокат Дем’янов І.- схопили його, заштовхали у службовий автомобіль, більше двох годин возили по місту погрожуючи вбивством,  пізніше  доставили у відділок міліції де одягли на нього наручники та упродовж чотирьох годин катували, погрожували зґвалтуванням та вбивством. Як свідчить Ігор Дем’янов, міліціанти «озвіріли»  тільки від того, що він назвався адвокатом, свої знущання мотивували тим, що «через адвокатів ми не можемо нормально працювати та нормально жити». Свої прізвища вони Дем’янову І. не назвали, хоча той неодноразово на цьому наполягав. Наразі особи чотирьох міліціонерів встановлені, але від потерпілого та його адвоката приховуються.

24 жовтня 2009 року відбулися збори адвокатів, на яких адвокати радилися – які колективні заходи необхідно вжити, аби  подолати наперед передбачуване небажання відповідних органів порушити кримінальні справи проти працівників міліції  за втручання у діяльність адвокатів (ст.374 КК України),  за завідомо незаконне затримання (ст.371 КК України), за катування вчинене працівниками правоохоронних органів (ст. 127 КК України), за перевищення влади (ст.365 КК України), за незаконне позбавлення волі (ст. 146КК України).

Як зазначила член Вищої кваліфікаційної комісії адвокатури України при КМУ, заслужений юрист України, адвокат Клара Маргулян,: «За 55 років моєї адвокатської діяльності це перші відомі мені випадки вчинення таких протиправних дій відносно адвокатів, навіть у часи тоталітаризму, такого ставлення до адвокатів не було. Зазначене свідчить не тільки про вчинення відносно адвокатів злочинів, а перш за все, про зазіхання правоохоронних органів на демократичні та правові  засади Української держави, адже про рівень демократії у суспільстві свідчить насамперед  ставлення до адвокатів».

Адвокати вимагатимуть справедливого розслідування та притягнення винних осіб правоохоронних органів до передбаченої законом кримінальної  відповідальності.

Чи буде, хоча б у цих двох конкретних випадках, подолана існуюча негативна та системна практика  безкарності працівників міліції?

Чи потрібні суспільству такі міліціонери?

Що можуть зробити адвокати в демократичному суспільстві щоб захистити свої права, свою честь, свою професію?

Для участі в прес-конфенеції, окрім представників адвокатури та потерпілих адвокатів,  запрошені прокурор міста Хмельницького п. Шевчук В.І. та начальник Хмельницького МВ УМВС України в Хмельницькій області п. Мельник С.В.

У разі потреби, представникам ЗМІ які прийматимуть участь у прес-конференції, за рахунок благодійного фонду адвокатів Хмельниччини, будуть відшкодовані витрати на  проїзд, проживання в готелі, тощо.

Адреса проведення прес-конференції:

Хмельницька ОДТРК  “Поділля – Центр”

м. Хмельницький, вул. Володимирська, 92

Час проведення: 14.00

Дата:  28 жовтня 2009 року


Додаток: Звернення Хмельницької обласної Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури України

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: