Публікація

В Європейському Суді розглядається шість справ проти України, ще 148 можуть бути прийняті до розгляду найближчим часом

Міністр юстиції України Олександр Лавринович повідомив, що станом на листопад 2003 року Європейський Суд з прав людини визнав прийнятними до розгляду 6 скарг проти України.

Ще 148 заяв проти України, за словами Міністра, надіслані Уряду України для надання зауважень. Це справи, які протягом 11 місяців 2003 року не були визнані Європейським Судом неприйнятними, і тепер розглядатиметься питання щодо їхньої прийнятності.

Міністр повідомив, що серед заяв, які вже взяті до розгляду Європейським Судом, розглядається скарга на нелюдські умови утримання в місцях позбавлення волі та неефективне розслідування прокуратурою скарг про застосування психотропних засобів (стаття Конвенції про захист прав та основних свобод людини про заборону катування, нелюдського та такого, що принижує гідність, поводження чи покарання).

Друга справа стосується скарги на тривалість провадження у справі щодо встановлення факту перебування заявниці у Чорнобильській зоні відчуження та у зв’язку з цим, на тривалу невизначеність її статусу учасника ліквідації аварії на ЧАЕС (стаття Конвенції про право на справедливий судовий розгляд та стаття Протоколу №1 – право на вільне володіння своїм майном).

По цій же статті Протоколу№1 розглядається ще одна справа, що стосується скарги на скасування в порядку нагляду остаточного рішення про стягнення з Ялтинського міськвиконкому на користь заявника 386 тис. гривень.

Європейський Суд розглядає також справу по скарзі на виселення заявника з квартири за його відсутності, а також на зникнення майна та неефективне розслідування факту крадіжки (статті Протоколу №1 щодо вільного володіння своїм майном та право на повагу до сімейного життя).

Ще дві справи стосуються скарг на невиконання рішень суду, винесених на користь заявниць, щодо стягнення заборгованості щодо надбавки за вислугу років та допомоги на оздоровлення, гарантованих законодавством України працівникам освіти (стаття Конвенції про право на справедливий судовий розгляд та Протоколу №1 про вільне володіння своїм майном).

Олександр Лавринович також нагадав, що з 1997 року (рік підписання Україною міжнародної Конвенції про захист прав та основних свобод людини) до Європейського Суду з прав людини проти України було подано близько 8 тисяч скарг. По 7 справах Європейським судом винесено рішення, якими констатовано порушення Україною окремих положень Конвенцій.

Міністр заявив, що рішення Європейського Суду виконуються Україною у повному обсязі. Така заява певно стосувалася лише поновлення порушених прав заявників, оскільки Україна і надалі не вносить зміни у законодавство, яке спричинило порушення і визнано таким, що не відповідає вимогам Конвенції.

Секретаріат Ради українських правозахисних організацій

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: