Публікація

В Брюсселі дізнались про порушення прав людини в Україні

 

Порушення права людини в Україні та переслідування незалежних ЗМІ були головними темами прес-конференції, проведеної сьогодні в Брюсселі Українською Гельсінкською спілкою з прав людини, Вінницькою правозахисною групою та незалежним телеканалом TVi.

Саміт Україна-ЄС, що відкрився сьогодні в Брюсселі, відкриває нову сторінку європейської інтеграції України. Всіляко вітаючи можливе прискорення руху в напрямку скасування віз для Українців, які подорожують до Європи, підтримуючи поглиблення секторального та двостороннього партнерства України та ЄС, українські правозахисні організації та незалежні ЗМІ заявляють про серйозні проблеми з дотриманням прав людини, які безперечно заважають європейському поступу нашої держави.

Засадничими  європейськими цінностями є визнання та повага демократії та прав людини, ефективні гарантії дотримання яких базуються на ефективній та справедливій системі правосуддя, громадському контролі за діяльністю влади, функціонуванні незалежної преси, прозорості та відкритості державних інституції, чесних та вільних від маніпуляцій виборчих системах.

Нажаль 10 місяців перебування при владі Президента України Януковича відзначені не лише збереженням зовнішньополітичного курсу України на європейську інтеграцію та збільшенням кількості заяв керівників держави щодо відданості цінностям прав людини та демократії.

Факти, про які говорилося на прес-конференції, свідчать про серйозні порушення прав людини в деяких сферах.

Так, вперше в історії незалежної України корумпована прокуратура та залежні від неї державні медичні заклади намагалися примусово запроторити до психіатричної лікарні абсолютно здорову людину – громадського активіста прав правозахисника з Вінниці Андрія Бондаренка.

Владою Президента Януковича продовжується практика брутального порушення права людини на свободу мирних зібрань, міліція та інші правоохоронні органи широко використовують залякування та погрози з метою примусити людей відмовитися в участі, або сприяння різноманітним акціям протесту. Зокрема репресій зазнали активісти громадської організації зі Львову «Вартові закону», влада брутально порушувала право мешканців Харкова на мирні протести, фабрикуючи проти протестувальників адміністративні справи та погрожуючи кримінальною відповідальністю. Навіть сьогодні міліція не пустила до Києва 140 автобусів з учасниками акції протесту проти нового Податкового кодексу з різних регіонів. 

Феноменом діяльності команди Президента Януковича стала компанія переслідування та репресій громадських активістів та правозахисників. Так міліцією під надуманим приводом розслідування кримінальної справи про поширення порнографії в мережі Інтернет, було фактично заблоковано діяльність Вінницької правозахисної групи, в офісному приміщенні якої без належної санкцій було проведено обшук та вилучена вся комп‘ютерна техніка і конфіденційні файлів біженців та шукачів притулку, листування з Європейським судом з прав людини по конкретних справах. Поновлена практика тиску на громадських активістів через так звані «профілактичні бесіди» з ними, їхніми родичами та керівниками навчальних заходів. Також відомі факти примушення керівників навчальних заходів до впливу у громадську активність студентів.

Кримська влада переслідує правозахисника Андрія Федосова, організація якого «ЮЗЕР» займається захистом прав інвалідів та моніторингом дотримання прав людини в психіатричних лікарнях.

Владою України не зроблено жодного ефективного кроку для припинення ганебної багаторічної практики катувань та жорстокого поводження з боку співробітників правоохоронних органів. Пенітенціарні установи та спеціальні місця несвободи (центри тримання нелегальних мігрантів, інтернати для психічнохворих дорослих та дітей, психіатричні установи тощо) залишаються такими, що функціонують поза громадським контролем, без ефективної правової допомоги особам, які там утримуються, з великим ризиком застосування щодо людей поводження, забороненого міжнародним правом.

 Різко погіршилася ситуація з дотриманням прав людини на свободу вираження поглядів. Влада не змогла довести, що вживає усіх заходів для розкриття зникнення і можливого убивства харківського журналіста Василя Клімєнтьєва. Позбавлення телеканалів «5 канал»  та TVi ліцензій на частоти відбулося в ході процедури, яка дивує своєю нелогічністю та викликає численні запитання щодо законності та пропорційності втручання у діяльність та однакового ставлення до різних телеканалів України.

 

Про усі ці проблеми говорили спікери прес-конференції

 

Аркадій Бущенко – адвокат, правозахисник. Голова правління Української Гельсінкської спілки з прав людини. Успішно представляв десятки справ проти України в Європейському суді з прав людини, автор кількох моніторингових досліджень щодо дотримання прав людини в Україні

Дмитро Гройсман –  юрист, правозахисник. Координатор Вінницької правозахисної групи, яка спеціалізується на боротьбі з катуваннями, захисті прав біженців та прав пацієнтів.

Микола Княжицький – відомий український журналіст, Директор телевізійного каналу TVi, який нещодавно втратив право на мовлення та більшість раніше виділених єфірних частот. Микола Княжицький звинувачував українську спецслужбу СБУ у незаконному зовнішньому спостереженні та втручанні в особисте життя, яке мало місце в 2010 році.

 

            На думку спікерів європейці мають право на правду про ситуацію із дотриманням прав людини в Україні, дотримання яких повинно залишатися фундаментальним елементом діалогу між Україною та ЄС.  В поточній ситуації, Рада Європи не може припиняти моніторинг дотримання Україною зобов‘язань, взятих на себе в момент вступу до Ради Європи, а Євросоюз міг би забезпечити, аби усі види секторального партнерства, особливо між правоохоронними органами України та ЄС, були пов‘язані із адекватним дотриманням Україною своїх міжнародних зобов‘язань в сфері прав людини.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Вимагаємо припинити переслідування антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів

Представники українського громадянського суспільства констатують небезпечну тенденцію щодо переслідування органами правопорядку антикорупційних активістів та журналістів-розслідувачів...

12 April 2024

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: