Публікація

Узагальнення подій, які відбулися в Одеській області протягом 7-ми місяців повномасштабної російсько-української війни: 24 лютого – 24 вересня 2022 року

У цій публікації подається узагальнення інформації, зібраної Одеською обласною організацією ВГО «Комітет виборців України», у рамках глобальної ініціативи «Трибунал для Путіна» про ймовірно скоєні міжнародні злочини за 7 місяців повномасштабної російсько-української війни.

Було задокументовано та внесено до бази даних 237 епізодів. Одеська обласна організація ВГО «Комітет виборців України» веде документування міжнародних злочинів (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини), ймовірно вчинених російськими окупантами в Одеській  області. В цій статті ми публікуємо узагальнення подій, які відбулися в Одеській області протягом 7-ми місяців повномасштабної російсько-української війни (24 лютого – 24 вересня 2022 року). Інформація в цій публікації є приблизною, спирається на зібрані нами дані та потребує уточнення.

Інф_Одеська_09

 

  1. Інформація про жертви серед цивільного населення

За досліджуваний період, в Одеській області нами було зафіксовано загалом 41 епізод, пов’язаний із людськими втратами чи порушенням прав серед цивільного населення.

 

Тип втрати чи порушення прав Постраждалих Задокументовано епізодів
Загибель людини 40 12
Поранення людини 120 26
Порушення прав 70 3
Усього 230 41

 

1.1. Інформація про загиблих та поранених серед цивільного населення

За даними, які вже задокументовані в нашій базі, за досліджуваний період в Одеській області внаслідок ракетних ударів/авіаударів/вибухових пристроїв загинуло щонайменше 40 людей та було поранено щонайменше 120 людей.

Для Одеської області характерні епізоди масової загибелі та поранення цивільних людей в житлових будинках та інших цивільних об’єктах внаслідок ракетних ударів. Найбільшими за кількістю жертв серед цивільного населення залишаються ракетні удари по курортному селищу Сергіївка та місту Одесі. Так, в ніч на 1 липня внаслідок ракетних ударів військових рф ракетами Х-22 з літаків стратегічної авіації, в селищі Сергіївка Білгород-Дністровського району в дев’ятиповерхівці та базі відпочинку загинуло 22 людини, 39 людей отримали поранення. Зокрема, загинули вчитель фізкультури, його дружина та син; жінка-суддя та її мати, також суддя у минулому; хлопчик 2010 року народження та його мати; тренер/президент дитячого футбольного клубу. 23 квітня внаслідок ракетного удару по 16-поверховому житловому будинку у Київському районі м. Одеси, загинули 7 людей та поранено 18 людей. Зокрема, в одній з квартир загинула молода жінка, її 3-х місячна донька та матір. В іншій квартирі загинула вагітна молода жінка зі своїм чоловіком.

Серед інших резонансних воєнних злочинів є епізод загибелі 2 травня підлітка та поранення молодої дівчини внаслідок влучання крилатої ракети в житлову будівлю гуртожитку в Київському районі м. Одеси. Загиблий хлопець в момент ракетного удару біг, щоб попередити людей похилого віку, що звучить сирена і треба йти в укриття. Варто зазначити, що серед загиблих та поранених цивільних осіб є багато людей, які перебували на об’єктах туристичної інфраструктури. Так, 16 травня в результаті ракетного удару крилатою ракетою по базі відпочинку в Білгород-Дністровському районі, 4 людей отримали множинні поранення, зокрема, 6-річну дівчинку госпіталізовано до лікарні з тяжкими пораненнями.

 

1.2. Інформація про порушення прав людини

Серед випадків порушення прав людини зафіксовані 3 епізоди незаконного позбавлення волі цивільних осіб та катування. Всі вони пов’язані з цивільними судами та здійснені в районі острова Зміїний на початку повномасштабного вторгнення РФ. Зокрема, 26 лютого група військових кораблів РФ в районі острова Зміїний захопила разом з екіпажем українське пошуково-рятувальне судно «Сапфір», яке виконувало гуманітарну місію. Після повернення до України екіпажу судна, певний час залишалася невідомою доля капелана, який був у складі місії. За наявною інформацією, до нього застосовували тортури. В той же день, 26 лютого, військові кораблі РФ захопили в полон два цивільні українські судна разом з екіпажем – танкер «Афіна» та сухогруз «Принцеса Ніколь».

 

  1. Інформація про житлові будинки та об’єкти цивільної інфраструктури, що зазнали пошкоджень в результаті бойових дій.

За даними, які вже задокументовані в нашій базі, в Одеській області за досліджуваний період внаслідок ракетних ударів, авіаударів та мінування території було пошкоджено щонайменше 399 об’єктів цивільної інфраструктури, серед яких:

 

Вид об’єктів Кількість
Об’єкти підприємницької діяльності та комерційно-виробничого призначення 68
Водні угіддя/екосистема 36
Будівлі житлово-побутового призначення 179
Об’єкти культурно-розважального закладу 4
Будівлі освітньо-виховного закладу 1
Об’єкти транспортної інфраструктури 4
Господарчі угіддя, ліси 5
Будівлі культового призначення 2
Об’єкти інфраструктури життєзабезпечення 28
Історичні пам’ятники 1
Мости 7
Транспортні засоби (автомобіль, судно) 64
Загалом об’єктів 399

 

Найбільше від ракетних атак постраждали житлові будинки – наразі таких зафіксовано 179. Так, внаслідок ракетної атаки в ніч на 27 червня, в житловому кварталі села Маяки в Одеському районі пошкоджено близько 65 приватних житлових будинків. 18 липня зафіксовано пошкодження школи в селі Дачне Одеського району. В результаті ракетного обстрілу військових рф, постраждало приміщення пам’ятки архітектури Воронцовського палацу у м. Одесі – вибуховою хвилею пошкоджені вікна, елементи ліпнини та покрівлі. По кількості ракетних ударів, сумне «лідерство» тримає міст через Дністровський лиман в Білгород-Дністровському районі. За досліджуваний період по ньому було зафіксовано 7 ракетних ударів.

В перші дні повномасштабного російського вторгнення, російськими військовими було обстріляно декілька цивільних суден, що вочевидь було частиною операції по блокуванню роботи українських портів ти цивільного судноплавства в північно-західній частині Чорного моря. Найбільш драматична історія сталася з бункеровщиком «Millenium Spirit» (під прапором Молдови), який 25 лютого за 12 миль від порту Південний був підбитий російським кораблем. Судно перевозило 600 тонн мазуту та дизеля на борту. Сталося займання, яке могло, у разі вибуху призвести до екологічної катастрофи. Постраждало 10 членів екіпажу, серед них двоє у важкому стані. Далі саме судно з залишками вантажу більше чотирьох місяців дрейфувало без екіпажу, поки 7 липня не було знову атаковано, цього разу з російського військового літака Су-30.

Варто відзначити, що об’єктами ракетних ударів стали багато об’єктів підприємницької діяльності та комерційно виробничого призначення (наразі таких об’єктів 68). Наймасовіший наразі ракетний удар по місту Одесі був якраз по портовій інфраструктурі – 23 липня окупанти завдали ракетного удару чотирма ракетами «Калібр». Серед інших епізодів зафіксовано ракетний удар по території нафтопереробного заводу та нафтосховищ в м. Одесі вранці 3 квітня, а також ракетний удар по одному з найбільших торгово-розважальних комплексів Одещини у Одеському районі увечері 9 травня. Окупанти завдали втрат і аграрному сектору області. Так, вночі 7 липня внаслідок ракетного удару військових рф, в Лиманській громаді Білгород-Дністровського району зруйновано два сільськогосподарські ангари з 35-ма тоннами зерна. Вночі 13 липня внаслідок ворожого удару ракетою «Калібр», зруйнована будівля свиноферми в одному із сільських населених пунктів у Роздільнянському районі. Площа руйнування склала близько 500 кв.м, також повідомлялось про загибель близько 400 свиней.

 

  1. Інформація про типи подій, які були задокументовані за досліджуваний період

За даними, які вже задокументовані в нашій базі, за досліджуваний період, в Одеській області мали місце щонайменше наступні події:

 

Подія Епізодів
Арт.обстріл (бомбардування) 13
Авіаудар 2
Ракетний удар 178
Вибуховий пристрій 29
Катування (тортури), нелюдське поводження 1
Незаконне позбавлення волі 3
Інше 8
Привласнення майна цивільних осіб 3
Напад на склад гуманітарної допомоги, гуманітарний конвой, гуманітарну місію чи коридор 3
Використання цивільного населення в якості щиту 1

 

Переважна більшість подій – це ракетні удари різними типами ракет наземного базування, а також з використанням військових кораблів та стратегічної авіації. В кінці вересня Одеську область почали атакувати з ударних дронів. Так, 23 вересня російська армія атакувала припортову територію м. Одеси дронами-камікадзе іранського виробництва Shahed-136. Один з найбільш масованих ракетних ударів стався 18 липня. Окупанти випустили сім крилатих ракет типу «Калібр» з акваторії Чорного моря, сили протиповітряної оборони ЗСУ збили одну ракету, шість ракет влучили по селу Дачне Одеського району. Значна кількість ракетних ударів відбувалась з використання застарілих радянських ракет типу Х-22, які мають більшу потужність та невисоку точність через значне ймовірне кругове відхилення.

Серед подій, які варто окремо відзначити – це мінування військовими рф акваторії Чорного моря. В березні стало відомо про мінування в районі острова Зміїний, де проходить маршрут з Босфору до портів України, та мінування району Чорного моря, який прилягає до гирла Дунаю. Російські джерела повідомляли про розміщення в морі 420 мін. Після штормів, морські міни зриває з кріплень та прибиває до узбережжя в Одеській області, де вони вибухають самостійно чи знешкоджуються українськими вибухотехніками. Наразі зафіксовано 29 таких епізоди, причому з вже 6-ма загиблими цивільними людьми, які знехтували забороною купання на пляжах. Останній зафіксований такий випадок стався 14 серпня, коли у селищі Затока Білгород-Дністровського району під час купання в прибережних водах від підриву на міні загинули троє чоловіків.

Ще один вид події містить ознаки екологічної катастрофи та пов’язаний із загибеллю дельфінів. Наразі задокументовано 7 епізодів виявлення загиблих дельфінів на чорноморському узбережжі, найбільше в районі Національного парку «Тузлівські лимани». Внаслідок бойових дій у морі дельфіни отримують ураження органів навігації та слуху, а також підхоплюють інфекції через виснажений імунітет. Особливо шкідливо для дельфінів використання воєнних гідролокаторів. Через випромінювання навігаційних приборів ссавці перестають сприймати ехосигнали, що призводить до їх загибелі. Загалом, за підрахунками екологів, від 24 лютого у Чорному морі загинуло близько 5000 дельфінів, що являється порушенням вимог належного поводження із довкіллям під час воєнних дій.

 

  1. Інформація про задокументовані факти, які можна попередньо кваліфікувати як міжнародні злочини, ймовірно вчинені російськими окупантами

За зібраною нами інформацією, протягом досліджуваного періоду, в Одеській області нами були задокументовані наступні факти, які можна попередньо кваліфікувати як міжнародні злочини, ймовірно вчинені російськими окупантами:

 

Попередня кваліфікація події Кількість
РС 8 (2) (b) (ix). Пошкодження чи знищення історичних пам’яток, лікарень, релігійних споруд, закладах освіти, науки, мистецтва. 4
РС 8 (2) (b) (v) Обстріл населеного пункту без наслідків. 1
РС 8 (2) (b) (ii). Напад на цивільний об’єкт 75
РС 8 (2) (b) (iv) Знищення або пошкодження майна 162
РС 8 (2) (a) (iv) Знищення або присвоєння майна у великих розмірах 4
РС 7 (f) чи 8 (2) (а) (іі). Катування та нелюдське поводження із цивільними чи військовими. 1
РС 8 (2) (b) (iii) Напад на склад гуманітарної допомоги, гуманітарний конвой, гуманітарну місію чи коридор 3
РС 8 (2) (b) (iv) Загибель людини внаслідок обстрілу 12
РС 8 (2) (b) (iv) Поранення внаслідок обстрілу 26
РС 8 (2) (b) (iv) Екологічна катастрофа внаслідок обстрілу 9
РС 8 (2) (b) (xx) Застосування зброї, яка призводить до надмірних пошкоджень або невибіркових страждань людей, чи веде до невибіркових руйнувань, чи заборонена міжнародними угодами – системи “Смерч” “Сонцепьок”, “Буратіно”, касетні та фосфорні бомби. 1
РС 7 (1) (е). Незаконне затримання та позбавлення свободи цивільної особи чи військовослужбовця 3
РС 8 (2) (b) (xx). Мінування територій протипіхотними мінами, протитанковими мінами, мінами-пастками населених пунктів чи окремих цивільних об’єктів, застосування систем дистанційного мінування. 29
РС 8 (2) (b) (xxiii) Використання об’єкту чи людей як живого щита 1
РС 8 (2) (a) (vii) Використання росіянами знаків розрізнення української армії 1

 

Ці дані потребують уточнення. Назва категорії в стовпчику «Попередня кваліфікація події» ні в якому разі не є точним описом певного міжнародного злочину за Римським статутом Міжнародного кримінального суду, а надається виключно з інформаційною метою. Остаточну кваліфікацію події уповноважений надавати виключно суд.

 

  1. Висновки

Аналіз зібраної інформації дає підстави стверджувати, що мали місце загибель та поранення цивільних осіб, руйнування й пошкодження цивільних об’єктів за рахунок навмисних переважно ракетних ударів. Також проаналізована інформація дає підстави стверджувати, що, ймовірно, мали місце окремі факти захоплень цивільних осіб у полон та катування. Найбільша кількість епізодів зафіксована на території міста Одеси, Білгород-Дністровського та Одеського району, а також в акваторії Чорного моря.

Ми вважаємо, що такі діяння можна попередньо кваліфікувати як злочини проти людяності за статтею 7 параграф (1) пункти (е), (f) та як воєнні злочини за статтею 8 параграф (2) пункт (a) підпункти (іі), (iv), (vii), пункт (b) підпункти (ii), (iii), (iv), (v), (ix), (xx), (xxiii)

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: