Публікація

Узагальнення подій, які відбулися в Чернігівській області протягом 150 днів повномасштабної російсько-української війни: 24 лютого – 24 липня 2022 року

Громадська спілка «Освітній дім прав людини в Чернігові» спільно з Громадською організацією «МАРТ» веде документування міжнародних злочинів (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) ймовірно вчинених російськими окупантами в Чернігівській області. За визначений узагальненням період задокументовано та внесено до бази дані щодо 748 епізодів.

Інформація в цій публікації є орієнтовною, спирається на зібрані нами дані та потребує доповнеь та уточнень.

Детальний опис подій за період 24 лютого – 24 липня 2022 року та посилання на вихідні джерела інформації міститься у Хроніках подій Чернігівщини за цей період.

 

  1. Інформація про жертви серед цивільного населення

За досліджуваний період у Чернігівській області нами було зафіксовано загалом 136 епізодів, пов’язаних із людськими втратами чи порушенням прав серед цивільного населення.

Тип втрати чи порушення прав Постраждалих Задокументовано епізодів
Загибель людини 205 79
Поранення людини 79 28
Зґвалтування 0 0
Порушення прав 385 21
Зникнення людини 17 8
Усього 686 136

 

1.1. Інформація про загиблих та поранених серед цивільного населення

За даними, які вже задокументовані в нашій базі, за досліджуваний період у Чернігівській області внаслідок артобстрілів та бойових дій загинуло щонайменше 205 людей та було поранено щонайменше 79 людей.

Починаючи з 26 лютого документаторами було зафіксовано численні воєнні злочини проти цивільного населення та об’єктів цивільної інфраструктури в результаті масованих обстрілів населених пунктів військовими формуваннями рф.

Серед інших цинічних злочинів є епізод розстрілу черги за хлібом біля магазину “Союз” по вул. Доценка в місті Чернігів. В результаті обстрілу, вчиненого із системи залпового реактивного вогню «Град» загинуло 14 цивільних осіб.

Кричущим фактом порушення прав цивільних осіб, що заключалось в насильному позбавленні їх волі та фактичному утриманні з 3 по 31 березня в якості живого щита є епізод з 350 потерпілими в с. Ягідне.

 

1.2. Інформація про зґвалтування та інші порушення прав людини

За інформацією, яка вже задокументована в нашій базі, за досліджуваний період в Чернігівській області не були зафіксовані факти можливого зґвалтування цивільних осіб. Проте за повідомленнями від правоохоронних органів такі злочини вчинялись на території області. Хочемо зазначити, що фіксація даної категорії злочинів ускладняється з одного боку- обмеженим доступом документаторів до жертв насилля, а з іншої – необхідністю ретельної перевірки такої інформації.

Серед випадків порушення прав людини зафіксовані у тому числі випадки незаконного позбавлення волі цивільних осіб та катування.

Зафіксовані також факти використання цивільного населення в якості “живого щита” в Михайло-Коцюбинській ТГ та інших громад області. Також задокументовано факти нападів російських військових на легкові автомобілі цивільного населення, які їм траплялися на шляху.

 

1.3 Інформація про зникнення людей

Також вдалось задокументувати відомості про факти ймовірного примусового зникнення щонайменше 17 цивільних осіб. Як правило, це чоловіки, представники органів місцевого самоврядування, старости населених пунктів територіальних громад області.

  1. Інформація про житлові будинки та об’єкти цивільної інфраструктури, що зазнали пошкоджень в результаті бойових дій.

За даними, які вже задокументовані в нашій базі, в Чернігівській області за досліджуваний період внаслідок авіа нальотів, артобстрілів та бойових дій було пошкоджено щонайменше 688 об’єктів цивільної інфраструктури та цивільних будівель серед яких: 

Вид об’єктів Об’єктів
Об’єкт підприємницької діяльності та комм.-виробн. призначення 62
Об’єкт невідомий 8
Буд. освітньо-виховн. закладу 30
Буд. держав. установи 10
Буд. житл.-побут. призначення 492
Об’єкт транспортної інфраструктури 11
Буд. лікувально-оздор. закладу 19
Об’єкт культурно-розважального закладу 5
Буд. культового призначення 10
Об’єкт інфраструкт. життєзабезпечення 19
Історичні пам’ятники 17
Мости 5
Загалом об’єктів 688

 

Під час блокади міста Чернігова російська авіація завдавала численні авіа удари по цивільній інфраструктурі, в тому числі на заклади освіти, охорони здоров’я і навіть об’єкти спортивної інфраструктури. Майже 80% шкіл міста Чернігова постраждали через численні обстріли, 3 повністю зруйновано та ще 21 школа зазнала пошкоджень різних ступенів. Суттєвих пошкоджень та повного руйнування зазнали будівлі житлово-побутового призначення, зокрема мікрорайону міста Чернігів Боровиця.

Під час окупації населених пунктів військові ЗС РФ знищували та грабували продовольчі магазини, будинки місцевих мешканців, транспортні засоби, заклади освіти.

 

  1. Інформація про типи подій, які були задокументовані за досліджуваний період

За даними, які вже задокументовані в нашій базі, за досліджуваний період в Чернігівській області мали місце щонайменше наступні події:

Подія Епізодів
Арт.обстріл (бомбардування) 532
      РСЗВ «Град» 19
       Авіаудар 119
       Ракетний удар 7
       Смерч 7
       Ураган 10
        Касетні засоби ураження 7
Обстріл зі стрілецької зброї 15
Вибуховий пристрій 20
Ушкодження транспортним засобом 4
Катування (тортури), нелюдське поводження 19
Зникнення 8
     цивільні 1
     В полоні 1
     Насильницькі зникнення 1
Незаконне позбавлення волі 20
Використання цивільного населення в якості щиту 5
Привласнення майна цивільних осіб 14
Умисне вбивство цивільної людини 14
Умисне тілесне ушкодження цивільної людини 5
Посягання на людську гідність 2
Захоплення цивільної будівлі 3

 

Серед численних воєнних злочинів можна виділити злочини, вчинені проти дітей, а саме окупанти розстріляли з крупнокаліберного кулемета й автоматів трьох підлітків з с. Мохнатин. Також зафіксовано загибель дітей в результаті обстрілів житлових будинків, всього за звітний період загинуло 22 дитини на території області.

 

  1. Інформація про задокументовані факти, які можна попередньо кваліфікувати як міжнародні злочини, ймовірно вчинені російськими окупантами

За зібраною нами інформацією, протягом досліджуваного періоду в Чернігівській області нами були задокументовані наступні факти, які можна попередньо кваліфікувати як міжнародні злочини, ймовірно вчинені російськими окупантами:

Попередня кваліфікація події кількість
РС 8 (2) (b) (ix). Пошкодження чи знищення історичних пам’яток, лікарень, релігійних споруд, закладах освіти, науки, мистецтва. 70
РС 8 (2) (b) (ii). Напад на цивільний об’єкт 94
РС 8 (2) (b) (iv) Знищення або пошкодження майна 519
РС 8 (2) (a) (iv) Знищення або присвоєння майна у великих розмірах 8
РС 7 (1) (а) чи 8 (2) (а) (i) Умисне вбивство цивільної людини зі стрілецької зброї, чи іншим способом – смерть внаслідок обстрілу не підпадає під цей пункт 16
РС 8 (2) (а) (ііі) Умисне тілесне ушкодження цивільної людини – увага, поранення внаслідок обстрілу не підпадає під цей пункт! 4
РС 7 (1) (i) Насильницьке зникнення людини 9
РС 7 (f) чи 8 (2) (а) (іі). Катування та нелюдське поводження із цивільними чи військовими. 19
РС 8 (2) (a) (viii) Взяття заручників 1
РС 8 (2) (b) (iii) Напад на склад гуманітарної допомоги, гуманітарний конвой, гуманітарну місію чи коридор 1
РС 8 (2) (b) (iv) Загибель людини внаслідок обстрілу 54
РС 8 (2) (b) (iv) Поранення внаслідок обстрілу 22
РС 8 (2) (b) (xvi) Разграблення захопленого населеного пункту 14
РС 8 (2) (b) (xx) Застосування зброї, яка призводить до надмірних пошкоджень або невибіркових страждань людей, чи веде до невибіркових руйнувань, чи заборонена міжнародними угодами – системи “Смерч” “Сонцепьок”, “Буратіно”, касетні та фосфорні бомби. 5
РС 8 (2) (b) (xxiii) Використання об’єкту чи людей як живого щита 6
РС 8 (2) (b) (xxv) Перешкоджання гуманітарним місіям у доставці води та їжі, знищення припасів їжі та питної води 2
РС 7 (1) (е). Незаконне затримання та позбавлення свободи цивільної особи чи військовослужбовця 17
РС 7 (1) (с). Використання непристосованого місця для тримання під вартою. 4
РС 8 (2) (b) (xxi). Посягання на людську гідність цивільної особи чи військовослужбовця. 1
РС 8 (2) (b) (xx). Мінування територій протипіхотними мінами, протитанковими мінами, мінами-пастками населених пунктів чи окремих цивільних об’єктів, застосування систем дистанційного мінування. 16

 

Ці дані потребують уточнення. Назва категорії в стовпчику “Попередня кваліфікація події” ні в якому разі не є точним описом певного міжнародного злочину за Римським статутом Міжнародного кримінального суду, а надається виключно з інформаційною метою. Остаточну кваліфікацію події уповноважений надавати виключно суд.

 

  1. Висновки

Аналіз зібраної інформації дає підстави стверджувати, що мали місце загибель та поранення цивільних осіб, руйнування й пошкодження цивільних об’єктів – житлових будівель та об’єктів інфраструктури за рахунок навмисних обстрілів та невибіркових обстрілів. Найбільші пошкодження зафіксовані на територіях Чернігівської, Киселівської, Киїнської, Шестовицької та Ніжинської територіальних громад.

Також проаналізована інформація дає підстави стверджувати, що, мали місце факти насильницьких зникнень, захоплень цивільних у полон, катування, мародерства, вбивств та інші.

Ми вважаємо, що такі діяння можна попередньо кваліфікувати як злочини проти людяності за статтею 7 параграф (1) пункти (а), (е), (f), (i) та як воєнні злочини за статтею 8 параграф (2) пункт (a) підпункти (i), (іі), (iv), пункт (b) підпункти (ii), (iv), (v), (ix), (xxiii), (xvі).

 

Збір інформації триває. Якщо ви можете надати додаткову інформацію, будь ласка, скористайтеся формою.

 

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: