Публікація

Узагальнення подій, які відбулися у Волинській області протягом 182 днів повномасштабної російсько-української війни: 24 лютого – 24 серпня 2022 року

У цій публікації подається узагальнення інформації, зібраної Українською Гельсінською спілкою з прав людини, у рамках глобальної ініціативи «Трибунал для Путіна» про ймовірно скоєні міжнародні злочини за 182 доби повномасштабної російсько-української війни.

 

Було задокументовано та внесено до бази даних 1 епізод. Українська Гельсінська спілка з прав людини веде документування міжнародних злочинів (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини), ймовірно вчинених російськими окупантами у Волинській області.

В цій статті ми публікуємо узагальнення подій, які відбулися у Львівській області протягом 182 днів повномасштабної російсько-української війни (24 лютого – 24 серпня 2022 року). Інформація в цій публікації є приблизною, спирається на зібрані нами дані та потребує уточнення.

Детальний опис подій за період 24 лютого – 24 серпня 2022 року та посилання на вихідні джерела інформації міститься у щоденних хроніках за цей період.

 

  1. Інформація про жертви серед цивільного населення

За досліджуваний період у Волинській області  нами було зафіксовано загалом 1 епізод, пов’язаний із порушенням прав серед цивільного населення.

Волинська область:

Інформація про житлові будинки та об’єкти цивільної інфраструктури, що зазнали пошкоджень в результаті бойових дій

За даними, які вже задокументовані в нашій базі, у Волинській області за досліджуваний період внаслідок артобстрілів та бойових дій було пошкоджено щонайменше 1 об’єкт цивільної інфраструктури, серед яких:

 

Вид об’єктів Кількість
Об’єкт інфраструктурного життєзабезпечення 1
Загалом об’єктів 1

 

  1. Інформація про типиподій, які були задокументовані за досліджуваний період

За даними, які вже задокументовані в нашій базі, за досліджуваний період у Волинській області мали місце щонайменше наступні події:

 

Подія Епізодів
Ракетний удар 1

 

  1. Інформація про задокументовані факти, які можна попередньо кваліфікувати як міжнародні злочини, ймовірно вчинені російськими окупантами

За зібраною нами інформацією, протягом досліджуваного періоду у Волинській  області  нами були задокументовані наступні факти, які можна попередньо кваліфікувати як міжнародні злочини, ймовірно вчинені російськими окупантами:

 

Попередня кваліфікація події Кількість
РС 8 (2) (b) (ii). Напад на цивільний об’єкт 1
РС 8 (2) (a) (iv) Знищення або присвоєння майна у великих розмірах 1

 

Ці дані потребують уточнення. Назва категорії в стовпчику «Попередня кваліфікація події» в жодному разі  не є точним описом певного міжнародного злочину за Римським статутом Міжнародного кримінального суду, а надається виключно з інформаційною метою. Остаточну кваліфікацію події уповноважений надавати виключно суд.

 

  1. Висновки

Аналіз зібраної інформації дає підстави стверджувати, що руйнування й пошкодження цивільного об’єкту інфраструктури – нафтобази внаслідок  навмисного обстрілу було здійснене на початковому етапі, коли російські військові здійснювали масовий обстріл нафтобаз в Україні, очевидно для того, щоб ініціювати паливний колапс. Протягом останнього часу, обстріли Волинської області не здіснюються. Однак зберігається загроза такого обстрілу внаслідок концентрації білоруських військ неподалік від українсько-білоруського кордону.

Ми вважаємо, що таке діяння можна  попередньо кваліфікувати як злочин проти людяності за статтею 8 параграф (2) пункт (a) підпункти  (iv), пункт (b) підпункти (ii).

Збір інформації триває. Якщо ви можете надати додаткову інформацію, будь ласка, скористайтеся формою.

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: