Публікація

Узагальнення подій, які відбулися у Миколаївській області протягом 7 місяців повномасштабної російсько-української війни: 24 лютого – 24 вересня 2022 року

У цій публікації подається узагальнення інформації, зібраної Одеською обласною організацією ВГО «Комітет виборців України» спільно з ГО «Агенство економічного розвитку», в рамках глобальної ініціативи «Трибунал для Путіна» про ймовірно скоєні міжнародні злочини за 7 місяців повномасштабної російсько-української війни.

Було задокументовано та внесено до бази даних 791 епізод. Одеська обласна організація ВГО «Комітет виборців України» спільно з ГО «Агенство економічного розвитку» веде документування міжнародних злочинів (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини), ймовірно вчинених російськими окупантами в Миколаївській області.

В цій статті ми публікуємо узагальнення подій, які відбулися у Миколаївській області протягом 7 місяців повномасштабної російсько-української війни (24 лютого – 24 вересня 2022 року). Інформація в цій публікації є приблизною, спирається на зібрані нами дані та потребує уточнення.

 

  1. Інформація про жертви серед цивільного населення 

За досліджуваний період, у Миколаївській області нами було зафіксовано загалом 163 епізоди, пов’язаних із людськими втратами чи порушенням прав серед цивільного населення.

 

Тип втрати чи порушення прав Постраждалих Задокументовано епізодів
Загибель людини 155 76
Поранення людини 270 82
Згвалтування 1 1
Порушення прав 2 2
Зникнення людини 2 2
Усього 430 163

 

1.1. Інформація про загиблих та поранених серед цивільного населення

За даними, які вже задокументовані в нашій базі, за досліджуваний період у Миколаївській області внаслідок переважно артилерійських (включно з РСЗВ з використанням касетних боєприпасів), авіа- та ракетних ударів загинуло щонайменше 155 людей та було поранено щонайменше 270 людей.

Інф_Микол_09

Найбільшим за кількістю жертв серед цивільного населення епізодом залишається загибель 20 цивільних людей внаслідок ракетного удару 29 березня по будівлі Миколаївської ОВА. Загинуло на власних робочих місцях 18 працівників різних підрозділів ОВА/обласної ради та 2 працівниці Господарського суду Миколаївської області. Також на робочому місці 2 березня загинув член екіпажу теплоходу «Banglar Samriddhi» (під прапором Республіки Бангладеш), який в момент ракетного удару знаходився на містку. В 25 кілометрах від м. Миколаєва, російська військова техніка з маркуванням «Z» розстріляла мікроавтобус зі знаками «червоного хреста», в якому їхали на заміну виховательки дитячого будинку, троє жінок загинули на місці.

Значна частина людських жертв сталася внаслідок артилерійських обстрілів/бомбардувань житлових масивів міста Миколаєва та інших населених пунктів області – люди гинули та отримували поранення безпосередньо у своїх домівках. Так, 7 березня у м. Миколаєві у приватному будинку жертв зазнала ціла сім’я – загинула мати та донька 19 років, 12-річний син та бабуся важко поранені. Вранці 28 травня через обстріли армії рф м. Миколаєва з реактивних систем залпового вогню «Ураган», загинула жінка, яка працювала двірником та саме прибирала двір багатоповерхівки. Також під час цього обстрілу було поранено 7 людей, в тому числі батько та син, які вивантажували у дворі баклажки з водою.

Інша важлива особливість задокументованих епізодів – люди гинуть та зазнають поранень в громадських місцях своїх населених пунктів від невибіркових обстрілів окупантів. Так, 13 березня в житловому кварталі м. Миколаєва, на вулиці загинуло 9 людей, 13 людей отримали поранення. Більшість з них старшого віку та стояли у черзі біля банкомата чи знаходились біля супермаркету. 24 березня в с. Явкине Баштанського району від РСЗВ «Смерч» постраждали люди, які в момент обстрілу в центрі села заряджали телефони та отримували гуманітарну допомогу (троє людей загинуло, ще 13 дістали поранення). Вдень 26 травня під ворожі обстріли на околиці селища Березнегувате Баштанського району потрапили дві жінки, які випасали худобу, одна з них загинула, іншу поранено.

 

1.2. Інформація про порушення прав, згвалтування та зникнення.

Зафіксовано два епізоди порушення прав, зокрема коли 10 березня в захопленому військами РФ селі Кандибине Миколаївського району, окупанти під загрозою розстрілу не дозволили медикам надати медичну допомогу та доставити в лікарню вагітну місцеву мешканку. Зафіксовано один епізод згвалтування в Баштанському районі – на початку березня під час окупації села армією рф, під час такої перевірки одного із будинків, військовий рф вчинив зґвалтування 31-річної жінки, погрожуючи розправою їй та її дитині. Наразі зафіксовано два епізоди зникнень – голови Шевченківської ОТГ Миколаївського району (поїхав розвозити хліб і не повернувся) та волонтера, який допогав людям вибратися з тимчасово окупованого Херсону (після підриву на міні одного з двох автомобілів колони, його доля залишається невідомою).

 

  1. Інформація про житлові будинки та об’єкти цивільної інфраструктури, що зазнали пошкоджень в результаті бойових дій.

За даними, які вже задокументовані в нашій базі, у Миколаївській області за досліджуваний період внаслідок переважно артилерійських обстрілів (включно з РСЗВ з використанням касетних боєприпасів), авіа- та ракетних ударів, мінування території було пошкоджено щонайменше 1678 об’єктів цивільної інфраструктури, серед яких:

 

Вид об’єктів Кількість
Будівля житлово-побутового призначення 949
Об’єкт підприємницької діяльності та комерційно-виробничого призначення 233
Будівля освітньо-виховного закладу 45
Об’єкт інфраструктурного життєзабезпечення 48
Будівля лікувально-оздоровчого закладу 21
Будівля державної установи 16
Об’єкт транспортної інфраструктури 16
Господарчі угіддя, ліси 27
Об’єкт культурно-розважального закладу 17
Будівля культового призначення 10
Історичні пам’ятники 1
Мости 1
Транспортні засоби (автомобіль, судно) 243
Інше/об’єкт невідомий 51
Загалом об’єктів 1678

 

Переважна більшість цивільних об’єктів – це приватні та багатоквартирні житлові будинки в міських житлових кварталах та сільських населених пунктах (наразі їх 949). Зафіксовано руйнування та пошкодження 21 медичної установи. Зокрема, зруйнована будівля та обладнання Баштанської багатопрофільної лікарні та лікарні в селищі Березнегувате. Значно постраждали освітні заклади в Миколаївській області, наразі зафіксовано руйнування/пошкодження 45 навчальних закладів. 24 березня окупанти практично знищили школу-гімназію №2 у місті Снігурівці, а пізніше її обстріляли, де перед тим самі ж і розташовувалися: школу зруйнували, аби звинуватити в цьому ЗСУ. 29 березня в результаті обстрілу зруйнована частина школи в селищі Березнегувате. У будівлю школи ймовірно влучили дві ракети, хоча на фото та відео, зроблених після руйнування, добре видно, що ніякої військової техніки там не було. Вранці 15 липня у Миколаєві ракетних ударів зазнали два вищі навчальні заклади: головний корпус Миколаївського державного університету ім. В.О. Сухомлинського та Національний університет кораблебудування імені адмірала Макарова. Крім того, внаслідок масованого ракетного удару пошкоджень зазнав Політехнічний коледж. За місяць, 17 серпня, ворог обстріляв приміщення Чорноморського національного університету ім. Петра Могили, а за два дні, 19 серпня, ще три ворожі ракети поцілили у будівлю цього ж вишу.

Якщо розглядати профіль обстріляних підприємств та промислових об’єктів, можна виділити планомірні воєнні злочини рф проти продовольчої безпеки – знищення об’єктів аграрної інфраструктури та сільськогосподарської техніки, знищення посівів сільськогосподарських культур та втрату врожаю на полях, в зерносховищах та портових терміналах. Серед найбільш резонансних зафіксованих епізодів злочинів рф проти продовольчої безпеки в Миколаївській області можна зазначити знищення другого за величиною в Україні зернового терміналу на території порту «Ніка-Тера» в м. Миколаєві та пожежу резервуарів з соняшниковою олією на терміналі поблизу Миколаївського торгового порту.

П’ять разів за досліджуваний період було обстріляно Миколаївський зоопарк, в тому числі з РСЗВ «Смерч» з використанням касетних боєприпасів. 15 квітня внаслідок обстрілу військових РФ з РСЗВ «Смерч» з касетними боєприпасами, пошкодження отримала Церква УПЦ МП, за декілька метрів від церкви загинув літній чоловік, який з палицею сидів біля храму. 2 травня 2022 року, в результаті обстрілів військових РФ, в с. Кисилівка Баштанського району був зруйнований та згорів костел XIX століття – Костел Непорочного Зачаття Пресвятої Діви Марії. 3 липня російські війська пошкодили будівлю церкви в с. Степове Миколаївського району. Зафіксовано один епізод знищення історичного пам’ятника – в селі Гур’ївка Костянтинівської громади Миколаївського району зруйновано історичну архітектурну пам’ятку «Турецька криниця» ХVIII століття.

 

  1. Інформація про типи подій, які були задокументовані за досліджуваний період

За даними, які вже задокументовані в нашій базі, за досліджуваний період, у Миколаївській області мали місце щонайменше наступні події:

 

Подія Епізодів
Арт.обстріл (бомбардування) 472
– РСЗВ «Град» 35
– Авіаудар 23
– Ракетний удар 160
– Смерч 103
– Ураган 30
– Касетні засоби ураження 107
– Торнадо-C 4
Обстріл зі стрілецької зброї 11
Вибуховий пристрій 7
Ушкодження транспортним засобом 1
Катування (тортури), нелюдське поводження 3
Зникнення 2
– Цивільні 2
– Після викрадення 1
– Насильницькі зникнення 2
Використання цивільного населення в якості щиту 2
Привласнення майна цивільних осіб 2
Умисне вбивство цивільної людини 4
Умисне тілесне ушкодження цивільної людини 2
Захоплення цивільної будівлі 4
Напад на склад гуманітарної допомоги, гуманітарний конвой, гуманітарну місію чи коридор 4
Екологічна катастрофа внаслідок обстрілу 1
Згвалтування 1
Посягання на людську гідність 1

 

Переважна більшість подій – це артилерійський обстріл з різних систем (включно з РСЗВ «Град», «Смерч» та «Ураган»), ракетні удари та авіаудари. В тому числі, застосовуються масовані обстріли з поєднанням ракетних ударів з РСЗВ. Так, 29 травня російські війська нанесли ракетний удар «Точкою-У» та РСЗВ з касетними боєприпасами по центральній частині міста Новий Буг Баштанського району, внаслідок чого зруйновано декілька кварталів. В останній період зафіксована тенденція масованих ракетних ударів по м. Миколаєву переважно ракетами С-300 або в поєднанні з важкими РСЗВ. Один з найбільших таких масованих обстрілів трапився 12 липня – тоді протягом близько 45 хвилин Миколаїв зазнав масованого обстрілу системами С-300 та РСЗВ («Смерч», «Торнадо-С») з касетними боєприпасами. 31 липня армія рф знову нанесла масованого комбінованого удару по м. Миколаєву з РСЗВ «Смерч» з касетними боєприпасами та ракетами С300. Внаслідок обстрілу пошкоджено близько 70 будинків, 10 магазинів та торгівельних точок, готель, школа, дитячий садочок.

Варто особливо акцентувати на зафіксовані факти використання окупантами під час обстрілів житлових кварталів касетних засобів ураження (наразі це 107 епізодів). Касетні засоби ураження мають невибіркове застосування та несуть найбільшу небезпеку саме для людей. 4 квітня внаслідок обстрілу окупантів біля зупинки громадського транспорту в Миколаєві загинуло щонайменше 3 людей, поранення отримали щонайменше 5 людей. 29 липня в місті біля зупинки громадського транспорту загинуло 8 людей, поранено 14 людей. 5 серпня внаслід розриву касет поранення отримали 13 річний підліток зі своїм батьком, які перебували біля входу до церкви в м. Миколаєві.

Серед інших подій необхідно виділити епізоди умисного вбивства цивільних людей. Так, 4 березня війські рф, які відходили від міста Баштанки, увірвались до школи в селі Добра Криниця та розстріляли її директора. 17 березня, після звільнення селища Лоцкине Баштанського району, стало відомо про вбивство окупантами вчителя математики та місцевого активіста з проукраїнською позицією, якого попередньо катували. 3 травня стало відомо, що під час проведення слідчих дій на території с. Новофонтанка Баштанського району в спільній могилі виявлено тіла 2 місцевих жителів зі слідами вогнепальних поранень та катувань. В одного з чоловіків були зв’язані ноги, біля могили чоловіків знайдені сліди перебування російських військових. Також певна частина подій пов’язана з вибуховими пристроями. Так, внаслідок детонації міни підірвався один з двох цивільних автомобілів, на яких дві сестри з дітьми разом з волонтером-водієм вибиралась з тимчасово окупованого Херсону. Одна жінка загинула, 9-річний хлопчик та 17-річна дівчина отримали мінно-вибухові травми та осколкові поранення.

 

  1. Інформація про задокументовані факти, які можна попередньо кваліфікувати як міжнародні злочини, ймовірно вчинені російськими окупантами

За зібраною нами інформацією, протягом досліджуваного періоду, в Миколаївській області нами були задокументовані наступні факти, які можна попередньо кваліфікувати як міжнародні злочини, ймовірно вчинені російськими окупантами:

 

Попередня кваліфікація події Кількість
РС 8 (2) (b) (ix). Пошкодження чи знищення історичних пам’яток, лікарень, релігійних споруд, закладах освіти, науки, мистецтва 71
РС 8 (2) (b) (v) Обстріл населеного пункту без наслідків 15
РС 8 (2) (b) (ii). Напад на цивільний об’єкт 452
РС 8 (2) (b) (iv) Знищення або пошкодження майна 587
РС 7 (1) (а) чи 8 (2) (а) (i) Умисне вбивство цивільної людини зі стрілецької зброї, чи іншим способом 4
РС 8 (2) (а) (ііі) Умисне тілесне ушкодження цивільної людини 4
РС 7 (1) (i) Насильницьке зникнення людини 2
РС 7 (f) чи 8 (2) (а) (іі). Катування та нелюдське поводження із цивільними чи військовими 4
РС 8 (2) (b) (iii) Напад на склад гуманітарної допомоги, гуманітарний конвой, гуманітарну місію чи коридор 5
РС 8 (2) (b) (iv) Загибель людини внаслідок обстрілу 69
РС 8 (2) (b) (iv) Поранення внаслідок обстрілу 80
РС 8 (2) (b) (xvi) Разграблення захопленого населеного пункту 1
РС 8 (2) (b) (xx) Застосування зброї, яка призводить до надмірних пошкоджень або невибіркових страждань людей, чи веде до невибіркових руйнувань, чи заборонена міжнародними угодами – системи “Смерч” “Сонцепьок”, “Буратіно”, касетні та фосфорні бомби 144
РС 8 (2) (b) (xxiii) Використання об’єкту чи людей як живого щита 3
РС 7 (1) (е). Незаконне затримання та позбавлення свободи цивільної особи чи військовослужбовця 3
РС 8 (2) (b) (xx). Мінування територій протипіхотними мінами, протитанковими мінами, мінами-пастками населених пунктів чи окремих цивільних об’єктів, застосування систем дистанційного мінування 7
РС 8 (2) (b) (xxii) Згвалтування 1
РС 8 (2) (b) (iv) Екологічна катастрофа внаслідок обстрілу 1
РС 7 (1) (с). Використання непристосованого місця для тримання під вартою. 1
РС 8 (2) (b) (xxi). Посягання на людську гідність цивільної особи чи військовослужбовця. 1

 

Ці дані потребують уточнення. Назва категорії в стовпчику «Попередня кваліфікація події» ні в якому разі не є точним описом певного міжнародного злочину за Римським статутом Міжнародного кримінального суду, а надається виключно з інформаційною метою. Остаточну кваліфікацію події уповноважений надавати виключно суд.

 

  1. Висновки

Аналіз зібраної інформації дає підстави стверджувати, що мали місце загибель та поранення цивільних осіб, руйнування й пошкодження цивільних об’єктів – переважно житлових будівель, а також будівель освітньо-виховного, медичного та культурно-розважального призначення, об’єктів інфраструктури, інших невійськових об’єктів. Також проаналізована інформація дає підстави стверджувати, що, ймовірно, мали місце окремі факти насильницького зникнення, катування та згвалтування. Зафіксовані епізоди підтверджують використання зброї, яка призводить до надмірних пошкоджень або невибіркових страждань людей, зокрема касетних боєприпасів. Приблизно 53% епізодів зафіксована на території міста Миколаєва, інші епізоди більшою частиною торкаються Миколаївського та Баштанського району.

 

Ми вважаємо, що такі діяння можна попередньо кваліфікувати як злочини проти людяності за статтею 7 параграф (1) пункти (е), (f), (с) та як воєнні злочини за статтею 8 параграф (2) пункт (a) підпункти (іі), (iv), (vii), пункт (b) підпункти (ii), (iii), (iv), (v), (ix), (xx), (xxi), (xxii), (xxiii).

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: