Публікація

Узагальнення подій, які відбулися у м. Херсоні та Херсонській області протягом 182 днів повномасштабної російсько-української війни (24 лютого – 24 серпня 2022 року)

У цій публікації подається узагальнення інформації, зібраної Українською Гельсінською спілкою з прав людини, у рамках глобальної ініціативи “Трибунал для Путіна” про ймовірно скоєні міжнародні злочини за 182 дні повномасштабної російсько-української війни в Херсоні та Херсонській області.

Текст: Олександр Данилов, адвокат

Було задокументовано та внесено до бази даних  1860 епізодів  Українська Гельсінська спілка з прав людини веде документування міжнародних злочинів (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини), ймовірно вчинених російськими окупантами в Херсоні та Херсонській області.

В даній статті ми публікуємо узагальнення подій, які відбулися у Херсоні та Херсонській області протягом 182 днів повномасштабної російсько-української війни (24 лютого – 24  серпня 2022 року). Інформація в цій публікації є приблизною, спирається на зібрані нами дані та потребує уточнення.

Детальний опис подій за період 24 лютого – 24 серпня 2022 року та посилання на вихідні джерела інформації міститься у щоденних хроніках за цей період.

 

Необхідно  звернути увагу, що кількість епізодів щомісячно збільшується як за рахунок вчинення російськими військовими воєнних злочинів у поточному місяці так і за рахунок виявлення раніше вчинених злочинів.

 

  1. Інформація про жертви серед цивільного населення

За досліджуваний період у Херсонській області нами було зафіксовано загалом 798 епізодів, пов’язаних із людськими втратами чи порушенням прав серед цивільного населення.

Херсонська область:

 

Тип втрати чи порушення прав Постраждалих Задокументовано епізодів
Загибель людини 209 153
Поранення людини 271 154
Зґвалтування 4 3
Порушення прав 214 126
Зникнення людини 395 362
Усього епізодів 1093 798

 

1.1. Інформація про загиблих та поранених серед цивільного населення

За даними, які вже задокументовані в нашій базі, за досліджуваний період загалом в Херсонській області (включно з Херсоном) внаслідок артобстрілів та бойових дій загинуло щонайменше 209  людей та було поранено щонайменше 271 людина.

У період з 24 липня по 24 серпня 2022 року зафіксована загибель 30 людей, що на 36% більше у порівнянні з періодом з 24 червня по 24 липня 2022 року, коли було зафіксована загибель 22 людей.

У період з 24 липня по 24 серпня 2022 року зафіксована поранення 49 людей, що на 48% більше у порівнянні з періодом з 24 червня по 24 липня 2022 року, коли було зафіксовано поранення 33 людей.

Ось деякі з цих випадків: 

01 серпня 2022 року російські військові з протитанкового ракетного комплексу  розстріляли евакуаційний цивільний автобус в районі с. Довгово. Загинуло 3 та поранено 5 цивільних людей.

Джерела: джерело 1   джерело 2   джерело 3

 

Шкура Олег Вікторович (загинув)

 

В ніч з 23 на 24 серпня 2022 року російські військові у смт. Архангельське в власній оселі розстріляли подружжя фермерів.

«Жодних пострілів ми не чули. Що там відбувалося – ми не знаємо. Лариса і Валентин ніколи не виходили з двору у комендантську годину, тож ми особливо не звернули увагу не той гомін. Коли ж вранці 24 серпня ми не побачили їх на своєму подвір’ї, то почали хвилюватися. Зайшли до будинку – ніде їх не було. А коли заглянули до їхнього погребу, то побачили там тіло Валентина. Ми його вирішили не чіпати, а згуртувати людей, щоб організувати його поховання. Лариси ж ніде не було. Лише після того, як ми спустились до підвалу, щоб витягнути тіло Валентина, то побачили, що він обнімає накриту ковдрою мертву дружину. Мабуть, він прикрив її своїм тілом, коли їх розстрілювали. У чоловіка була прострелена голова», – розповіли свідки цієї трагедії.

Джерела: джерело 1джерело 2 джерело 3

Подружжя Лариса та Валентин Павленки

 

15 серпня 2022 року біля с. Геройське дорогою на Кінбурнську косу на російській міні підірвався цивільний легковий автомобіль. Загинули водій авто Володимир Михайлович  Щербина та вчителька початкових класів Геройського ліцею Ольга Шевченко. Її син, Тарас Шевченко отримав травми та опіки тіла.

Джерела:  Джерело 1  Джерело 2   Джерело 3   Джерело 4

Вчителька початкових класів Геройського ліцею Ольга Шевченко

 

1.2. Інформація про зґвалтування та інші порушення прав людини

За інформацією, яка вже задокументована в нашій базі, за досліджуваний період загалом в Херсонській області  (включно з Херсоном) було зафіксовано факти можливого зґвалтування щонайменше 4 цивільних осіб. Фіксування такої категорії злочинів ускладняється з одного боку- обмеженим доступом документаторів до жертв насилля, а з іншої – необхідністю прискіпливої  перевірки такої інформації.

Серед випадків порушення прав людини найрозповсюдженими є факти незаконного позбавлення волі – 117 потерпілих. Окремо необхідно звернути увагу на факт викрадення у м. Херсоні та переміщення у невідомому напрямку 58 дітей-сиріт.

Також задокументовані факти примусової праці полонених військовослужбовців ЗСУ та примусової праці ув’язнених, що перебувають у виправних установах.

 

1.3  Інформація про зникнення людей. 

За рахунок покращення якості збору інформації, вдалось дізнатись долю багатьох осіб, що були викрадені. Зокрема велика кількість з них в подальшому були звільненні у період до 2 тижнів, що дозволило кваліфікувати ці випадки як факти незаконного позбавлення волі. І як наслідок зменшило кількість випадків які ми кваліфікуємо як насильницьке зникнення. Хоча нажаль це явище продовжує бути масовим і розповсюджене від найменших селищ до м. Херсона та районних центрів.

Нам вдалось задокументувати в нашій базі даних відомості про факти ймовірного примусового зникнення щонайменше 395 цивільних осіб.

Серед категорій осіб, що переважно зникають:

  • колишні учасники АТО;
  • діючі та колишні співробітники правоохоронних органів;
  • активні учасники та організатори проукраїнських мітингів;
  • журналісти;
  • керівники органів місцевого самоврядування;
  • керівники підприємств, фермери;
  • вчителі.

Переважна більшість звільнених осіб з тих, хто раніше був викрадений – ймовірно піддавались психологічному та фізичному насиллю. Нам вдалося зафіксувати щонайменше 27 випадків ймовірного катування людей.

Окремо необхідно звернути увагу, що цивільні особи, які зникли, умовно поділяються на чотири категорії за строком тримання:

до 1 місяця – приблизно ¼ частина всіх випадків

від 1 місяця до 2 місяців – приблизно 2/5 частини всіх випадків

від 2 місяців до 3 місяців – приблизно ¼ частина усіх випадків

більше 3 місяців – кожний 14 випадок.

* Кількість зафіксованих випадків  незаконних затримань/позбавлення волі пропорційно є менш коректною відносно випадків насильницького зникнення, оскільки у великій кількості випадків рідні затриманих/викрадених не одразу звертаються за допомогою чекаючи декілька днів. Тому значку кількість короткострокових затримань нам невідомо.

 

Ось деякі з цих випадків: 

3 серпня 2022 року російські військові у смт. Горностаївка  з власних будинків викрали голову Горностаївської селищної ради Дмитра Ляхна та волонтера Олександра Слісаренко. При викраденні обох чоловіків жорстоко побили.

«…. Третього серпня окупанти викрали мого батька, Слісаренка Олександра Миколайовича, волонтера, директора КУ “Терцентр”. Як розповіли свідки, наш будинок оточили з самого ранку. Військові РФ увірвалися, зв’язали тата та вивели в спідній білизні. Три години він стояв на колінах посеред двору і весь час тата били”

Джерела: джерело 1     джерело 2   джерело 3

Зліва на право.
Олександр Слісаренко, волонтер
Дмитро Ляхно, голова Горностаївської селищної ради

 

21 серпня 2022 року у м. Нова Каховка російські військові викрали директорок ліцеїв №3 і №2 Новокаховської міської ради Ірину Дубас та Оксану Якубову.

            Зі слів місцевих мешканців це сталось через відмову педагогів співпрацювати з російськими військовими.

джерело 1   джерело 2   джерело 3

Директорка Новокаховського ліцею №3 Дубас Ірина Петрівна

21 серпня 2022 року у с. Шевченка російські військові жорстоко побили та викрали 23-річного місцевого мешканця Вадима Бабаєва. Це сталось через його проукраїнську громадянську позицію.

Джерела:  джерело 1

Вадим Бабаєв.

 

У Херсоні російські військові з власної оселі викрали виховательку дитсадка Олену Наумову. Її забрали з власного дому об 11:00 23 серпня 2022 року

            Протягом усього часу окупації м. Херсона Олена Наумова виходила в ефіри в соціальних мережах та розповідала про життя окупованого міста.

Джерела:  джерело 1   джерело 2

Вихователька дитячого садочку Наумова Олена В’ячеславівна.
  1. Інформація про житлові будинки та об’єкти цивільної інфраструктури, що зазнали пошкоджень в результаті бойових дій

За даними, які вже задокументовані в нашій базі, в Херсонській області (включно з Херсоном) за досліджуваний період внаслідок артобстрілів та бойових дій було пошкоджено щонайменше 2525 цивільних об’єкта, серед яких:

Вид об’єктів Кількість
Будівлі житлово-побутового призначення 1979
Будівлі освітньо-виховних закладів 104
Будівлі лікувально-оздоровчих закладів 9
Будівлі державних установ 21
Будівлі культурно-розважальних закладів 13
Будівлі культового призначення 6
Об’єкти підприємницької діяльності та комерційно-виробничого призначення 148
Об’єкти транспортної інфраструктури 8
Об’єкти інфраструктури життєзабезпечення 52
Історичні пам’ятники 12
Господарчі угіддя, ліси 33
Мости 3
Автомобілі, транспортні засоби 137
Загалом об’єктів 2525

 

14 серпня російські військові масовано обстріляли Кочубеївську громаду/

Найбільше постраждало село Пригір’я. Ракети пошкодили та зруйнували будинки місцевих мешканців.

джерело


Місцеві мешканці опублікували фотографії стану будівлі старостату у с. Максима Горького, шо постраждав у наслідок дій російських військових.

джерело

Внаслідок ракетних обстрілів російськими військовими  с. Нововоронцовка горить житловий будинок  (06 серпня 2022 року).

джерело

« Для прикладу за минулу добу було майже 70 прильотів в с.Трудолюбівка»

  1. Інформація про типи подій, які були задокументовані за досліджуваний період

За даними, які вже задокументовані в нашій базі, за досліджуваний період в Херсонській області (включно з Херсоном) мали місце щонайменше наступні події:

Подія Епізодів
Артилерійський обстріл (бомбардування) 902
Обстріл зі стрілецької зброї 69
Вибуховий пристрій 26
Ушкодження транспортним засобом 18
Катування, нелюдське поводження 27
Зникнення 353
Незаконне позбавлення волі 117
Використання цивільного населення в якості щита 37
Привласнення майна цивільних осіб 167
Умисне вбивство цивільної особи 29
Напад на склад гуманітарної допомоги, гуманітарний конвой, гуманітарну місію чи коридор 1
Зґвалтування 3
Примусова мобілізація 1
Захоплення цивільної будівлі 120
Інше 21

 

  1. Інформація про задокументовані факти, які можна попередньо кваліфікувати як міжнародні злочини, ймовірно вчинені російськими окупантами

За зібраною нами інформацією, протягом досліджуваного періоду в Херсонській області (включно з Херсоном) нами були задокументовані наступні факти, які можна попередньо кваліфікувати як міжнародні злочини, ймовірно вчинені російськими окупантами:

Попередня кваліфікація події Кількість
РС 8 (2) (b) (ix). Пошкодження чи знищення історичних пам’яток, лікарень, релігійних споруд, закладах освіти, науки, мистецтва 63
РС 8 (2) (b) (v) Обстріл населеного пункту без наслідків 16
РС 8 (2) (b) (ii). Напад на цивільний об’єкт 590
РС 8 (2) (b) (iv) Знищення або пошкодження майна 597
РС 8 (2) (a) (iv) Знищення або присвоєння майна у великих розмірах 12
РС 7 (1) (а) чи 8 (2) (а) (i) Умисне вбивство цивільної людини зі стрілецької зброї, чи іншим способом 46
РС 8 (2) (а) (ііі) Умисне тілесне ушкодження цивільної людини 31
РС 7 (1) (i) Насильницьке зникнення людини 372
РС 7 (f) чи 8 (2) (а) (іі). Катування та нелюдське поводження із цивільними чи військовими 27
РС 8 (2) (b) (iii) Напад на склад гуманітарної допомоги, гуманітарний конвой, гуманітарну місію чи коридор 1
РС 8 (2) (b) (iv) Загибель людини внаслідок обстрілу 100
РС 8 (2) (b) (iv) Поранення внаслідок обстрілу 113
РС 8 (2) (b) (xx) Застосування зброї, яка призводить до надмірних пошкоджень або невибіркових страждань людей, чи веде до невибіркових руйнувань, чи заборонена міжнародними угодами 251
РС 8 (2) (b) (xxii) Зґвалтування 3
РС 8 (2) (b) (xxiii) Використання об’єкту чи людей як живого щита 36
РС 7 (1) (е). Незаконне затримання та позбавлення свободи цивільної особи чи військовослужбовця 109
РС 8 (2) (a) (v). Примусова мобілізація 1
РС 8 (2) (b) (xx). Мінування територій протипіхотними мінами, протитанковими мінами, мінами-пастками населених пунктів чи окремих цивільних об’єктів, застосування систем дистанційного мінування. 7
РС 8 (2) (b) (iv) Екологічна катастрофа внаслідок обстрілу 10
РС 8 (2) (b) (xvi) Разграблення захопленого населеного пункту 174
РС 8 (2) (a) (vii) Використання росіянами знаків розрізнення української армії 2
РС (8) (2) (XV) Примушення до праці на користь військових сил Росії 2

 

Ці дані потребують уточнення. Назва категорії в стовпчику «Попередня кваліфікація події» ні в якому разі не є точним описом певного міжнародного злочину за Римським статутом Міжнародного кримінального суду, а надається виключно з інформаційною метою. Остаточну кваліфікацію події уповноважений надавати виключно суд.

 

  1. Висновки

Аналіз зібраної інформації дає підстави стверджувати, що мали місце загибель та поранення цивільних осіб, руйнування й пошкодження цивільних об’єктів – житлових будівель та об’єктів інфраструктури за рахунок навмисних обстрілів та невибіркових обстрілів.

Також проаналізована інформація дає підстави стверджувати, що, ймовірно, мали місце факти насильницьких зникнень, захоплень цивільних у полон, порушень режиму гуманітарних коридорів та напади на гуманітарні вантажі й колони, волонтерів, мародерства, вбивств та інші.

Ми вважаємо, що такі діяння можна попередньо кваліфікувати як злочини проти людяності за статтею 7 параграф (1) пункти (а), (d), (е), (f), (i) та як воєнні злочини за статтею 8 параграф (2) пункт (a) підпункти (i), (іі), (ііі), (iv), (v), (vii), (viii), пункт (b) підпункти (ii), (iii), (iv), (v), (viii), (ix), (xx), (xxii), (xxiii), (xxv).

 

  1. Основні бойові дії та як наслідок найбільша кількість фактів пошкоджено та зруйнованого майна, вбитих та поранених цивільних спостерігається у Бериславському районі Херсонської області.

 

  1. Збільшились випадки фіксування поранення та вбивства цивільних осіб у порівнянні з попереднім місяцем (поранених на 48%  та загиблих на 36%).

 

  1. Продовжується системне пограбування місцевих мешканців, у тому числі продовжуємо фіксувати десятки випадків відібрання російськими військовими приватного цивільного автомобільного транспорту.

 

  1. Продовжується захоплення та пограбування об’єктів підприємницької діяльності та фермерських господарств.

 

  1. Через пошкодження ВСУ мості через р. Дніпро та р. Інгулець, російські військові почали більш активне викрадення плавзасобів, у т. ч. зафіксовано декілька випадків викрадення барж для організації переправи через річку.

 

  1. Фіксується значне збільшення незаконних обшуків житла.

 

  1. Збільшується кількість підтверджених фактів заселення російських військових та їх сімей квартир та будинків місцевих мешканців ( переважно що залишились пусті).

 

 

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: