Публікація

Узагальнення подій, які відбулися у Дніпрі та Дніпропетровській області протягом лютого-червня 2022 року під час повномасштабної російсько-української війни

У цій публікації подається узагальнення інформації, зібраної Українською Гельсінською спілкою з прав людини, у рамках глобальної ініціативи «Трибунал для Путіна» про ймовірно скоєні воєнні злочини російськими окупантами у Дніпрі та Дніпропетровській області з лютого по червень 2022 року повномасштабної російсько-української війни.

 

Було задокументовано та внесено до бази даних 209 епізодів з лютого по червень 2022 року

Інформація в цій публікації спирається на зібрані нами дані та потребує уточнення.

 

Детальний опис подій з лютого по червень 2022 року та посилання на першоджерела містяться у щоденних хроніках за цей період.

 

  1. Інформація про жертви серед цивільного населення

За досліджуваний період у Дніпропетровській області нами було зафіксовано загалом 43 епізодів, пов’язаних із людськими втратами чи порушенням прав серед цивільного населення.

 

Дніпропетровська область:

Тип втрати чи порушення прав Постраждалих Задокументовано епізодів
Загибель людини 29 17
Поранення людини 62 26
Усього 91 43

 

1.1. Інформація про загиблих та поранених серед цивільного населення

За даними, які вже задокументовані в нашій базі, за досліджуваний період загалом в Дніпропетровській області (включно з Дніпром) внаслідок артобстрілів та бойових дій загинуло щонайменше 29 осіб та було поранено щонайменше 62 людини.

 

  1. Інформація про житлові будинки та об’єкти цивільної інфраструктури, що зазнали пошкоджень в результаті бойових дій

За даними, які вже задокументовані в нашій базі, в Дніпропетровській області (включно з Дніпром) за досліджуваний період внаслідок артобстрілів та бойових дій було пошкоджено щонайменше 439 об’єктів цивільної інфраструктури, серед яких:

Вид об’єктів Кількість
Будівлі житлово-побутового призначення 251
Будівлі освітньо-виховних закладів 11
Державна установа 3
Об’єкт культурно-розважального закладу 5
Буд. культового призначення 2
Господарчі угіддя, ліси 22
Об’єкти підприємницької діяльності та комерційно-виробничого призначення 33
Об’єкти транспортної інфраструктури 44
Об’єкти інфраструктури життєзабезпечення 36
Історичні пам’ятники 3
Автомобілі, транспортні засоби 23
Гуманітарний оридор 1
Об’єкт невідомий 5
Загалом об’єктів 439

За задокументованими даними, серед об’єктів: авто цивільних осіб, спецтранспорт, техніка, житлові будинки, державні установи,  дитячі садочки, школи, будинки культури, лінії газо та електропостачання, ділянки водопроводу, магазини, заводи, склади, залізнична інфраструктура, нафтобази, тощо.

 

  1. Інформація про типи подій, які були задокументовані за досліджуваний період

За даними, які вже задокументовані в нашій базі, за досліджуваний період в Дніпропетровській області (включно з Дніпром) мали місце щонайменше наступні події:

Подія Епізодів
Артилерійський обстріл (бомбардування) 202
Авіаудар 1
Ракетний удар 4
РСЗВ «Град» 8
Смерч 3
Ураган 13
Касетні засоби ураження 11
Вибуховий пристрій 7
Напад на склад гуманітарної допомоги, гуманітарний конвой, гуманітарну місію чи коридор 3

 

  1. Інформація про задокументовані факти, які можна попередньо кваліфікувати як міжнародні злочини, ймовірно вчинені російськими окупантами

За зібраною нами інформацією, протягом досліджуваного періоду в Дніпропетровській області (включно з Дніпром) нами були задокументовані наступні факти, які можна попередньо кваліфікувати як міжнародні злочини, ймовірно вчинені російськими окупантами:

Попередня кваліфікація події Кількість
РС 8 (2) (b) (ix). Пошкодження чи знищення історичних пам’яток, лікарень, релігійних споруд, закладах освіти, науки, мистецтва 10
РС 8 (2) (b) (v) Обстріл населеного пункту без наслідків 24
РС 8 (2) (b) (ii). Напад на цивільний об’єкт 38
РС 8 (2) (b) (iv) Знищення або пошкодження майна 132
РС 7 (1) (а) чи 8 (2) (а) (i) Умисне вбивство цивільної людини зі стрілецької зброї, чи іншим способом – увага, смерть внаслідок обстрілу не підпадає під цей пункт! 1
РС 8 (2) (b) (iii) Напад на склад гуманітарної допомоги, гуманітарний конвой, гуманітарну місію чи коридор 3
РС 8 (2) (b) (iv) Загибель людини внаслідок обстрілу 16
РС 8 (2) (b) (iv) Поранення внаслідок обстрілу 25
РС 8 (2) (b) (xx) Застосування зброї, яка призводить до надмірних пошкоджень або невибіркових страждань людей, чи веде до невибіркових руйнувань, чи заборонена міжнародними угодами 43

 

Ці дані потребують уточнення. Назва категорії в стовпчику «Попередня кваліфікація події» ні в якому разі не є точним описом певного міжнародного злочину за Римським статутом Міжнародного кримінального суду, а надається виключно з інформаційною метою. Остаточну кваліфікацію події уповноважений надавати виключно суд.

 

Висновки

Аналіз зібраної інформації дає підстави стверджувати, що порівняно з попереднім звітним періодом збільшилася кількість обстрілів цивільної інфраструктури Дніпропетровської області. Це, зокрема домівки цивільних громадян, побутові та прибудинкові споруди. Це є безумовно, порушенням міжнародного гуманітарного права. Застосування зброї, яка призводить до надмірних пошкоджень або невибіркових страждань людей, чи веде до невибіркових руйнувань  заборонена міжнародними угодами.

Ми вважаємо, що такі діяння можна попередньо кваліфікувати як злочини проти людяності за статтею 7 параграф (1) пункти (а), (d), (е), (f), (i) та як воєнні злочини за статтею 8 параграф (2) пункт (a) підпункти (i), (іі), (ііі), (iv), (v), (vii), (viii), пункт (b) підпункти (ii), (iii), (iv), (v), (viii), (ix), (xx), (xxii), (xxiii), (xxv).

 

Збір інформації триває. Якщо ви можете надати додаткову інформацію, будь ласка, скористайтеся формою.  

 

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: