Публікація

Ув’язнення особи, яка хвора на СНІД, не є нелюдським поводженням

Європейський суд з прав людини цього тижня прийняв рішення по справ Гелфрід проти Франції (заява № 25875/03). Суд визнав цю справу прийнятною і одностайно визнав відсутність порушення статті 3 Європейської Конвенції про захист прав людини та основних свобод (заборона нелюдського поводження).

Заявник зараз перебуває у французькій в’язниці. З 1985 року він хворіє на СНІД. 26 червня 1996 року його було засуджено до 21 року ув’язнення за різні злочини. Тобто він має вийти на свободу лише 28 вересня 2023 року.

Тоді ж у 2001 році він подав прохання про заміну покарання у зв’язку з хворобою засудженого. Згідно з доповіддю лікаря заявник у в’язниці вже отримав певні супутні інфекційні захворювання і переважно йому відмовлялося у ефективному лікуванні протягом цього року. Хоча лікар і вказав, що стан заявника є стабільним і він може відбувати покарання.

У 2003 році він повторив своє прохання. Тоді думки лікарів розійшлися: один вважав, що він не виживе за гратами, інший, що його слід перевести до послабленого режиму і гарним медичним забезпеченням, а третій вказав на неможливість перебування заявника за гратами і переведення його до лікарні.

У червня 2003 року постановив відхилити клопотання заявника та продовжити виконання вироку.

Заявник стверджував, що тримання його у в’язниці, незважаючи на слабке здоров’я, є порушенням заборони нелюдського поводження.

Європейський суд ще раз нагадав, що звільнення особи не можу ґрунтуватися лише на медичних даних особи, навіть якщо це стосується важко виліковних хвороб.

Більше того, заявник не скаржився на погане медичне забезпечення чи поганих умовах його тримання, а також не довів, що умови тримання суттєво впливають на його стан здоров’я.

Заявник також не співробітничав з лікарями, що його обстежували.

Також з матеріалів справи видно, що влада поставилася з розумінням до ситуації заявника. Він був госпіталізований, коли це було потрібно. Відповідно медичне забезпечення в’язниці залишається таким же самим, що він міг би отримати на свободі.

Беручи до уваги всі матеріали справи, Суд не визнав обставини щодо здоров’я та морального стану засудженого такими, що визначаються як нелюдське поводження щодо нього.

Володимир Яворський

РУПОР

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: