Публікація

Університетський конфлікт. Юристи УГСПЛ допомогли вирішити суперечку між викладачами та адміністрацією черкаського вишу

Юристи УГСПЛ допомогли викладацькому складу Черкаського Національного університету імені Богдана Хмельницького вирішити конфлікт із адміністрацією університету щодо укладання договорів на проживання у гуртожитку.

До громадської приймальні УГСПЛ у Черкасах звернулися викладачі Черкаського Національного Університету імені Богдана Хмельницького з проханням допомогти у ситуації, в якій  порушується їхні права, як мешканців гуртожитків. Викладачі тривалий час проживали в гуртожитках разом зі своїми сім’ями, багато хто зробив капітальний ремонт. Майже всі викладачі були іногородніми та не мали іншого житла окрім кімнат у студентських гуртожитках. Приводом для суперечки стало те, що керівництво університету запропонувало усім жителям гуртожитків переукласти договори на проживання.Проте більшість з викладачів, — а це біля сотні осіб, — відмовились підписувати нові договори, оскільки умови були вкрай несправедливими. Освітяни наполягали на тому, що документ, який пропонує їм підписати адміністрація університету, обмежує їхні права, а підписавши його вони рано чи пізно опиняться на вулиці.

Так, викладач Андрій Темченко, який проживає у гуртожитку, коли ознайомився з договором був занепокоєний окремими його пунктами: «Договір укладається на рік. Це напружує всіх людей, бо кількість студентів зменшується, ставок може просто не бути, і вони опиняться на вулиці. Коли ми заселялись у гуртожитки, вони були у жахливому стані, тоді ці акти ніхто не складав. Наразі адміністрація вимагає складення актів прийому-передачі житла. Найбільше обурило, що мешканець відповідає своїм майном за порушення умов договору. Договір є одностороннім, відтак порушує права наймачів житла».

12239679_1656259337979850_2761074201388140351_n
Тарас Щербатюк

Викладачі університету звернулись по допомогу до юристів приймальні УГСПЛ у Черкасах. Юристи приймальні підтвердили, що документ договору не доопрацьований, і справді умови, які описані у документі, вигідні вишу та обмежують права викладачів. Щоб вирішити цю ситуацію правозахисники запропонували провести спільні переговори зі всіма сторонами конфлікту.

На зборах викладачів з керівництвом університету, в яких також взяли участь юристи Черкаської приймальні, було запропоновано створити робочу групу та розробити проект договору, який влаштовував би всі сторони. До складу такої групи увійшли представники не лише університету, його викладацького складу, а й фахівці, які змогли надати правову допомогу обом сторонам.

«Наша приймальня взяла на себе зобов’язання зробити правову експертизу ситуації та надати допомогу у розробці відповідного договору, який би задовольнив потреби обох сторін», — розповідає координатор приймальні, юрист Тарас Щербатюк.

За підсумками переговорів, юристи УГСПЛ підготували новий текст договору, який влаштував усі сторони. Наразі ситуація вирішилась, і адміністрація, і викладачі університету, котрі проживають у гуртожитку, дійшли згоди.

Підготувала Тетяна Гончарук

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Також може бути корисним

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: