Публікація

Україну похвалили в Женеві

Лубберс виступав на спеціальній зустрічі-обговоренні, яка відбувалася протягом щорічного зібрання виконавчого комітету UNHCR в Женеві. Зустріч була одним з заходів по відзначенню 50-ої річниці Конвенціїї ООН по захисту осіб без громадянства і мала на меті привернути увагу до цієї значної, але маловідомої проблеми.

„Це явище спостерігається повсюди,”- сказав Лубберс, цитуючи нещодавнє дослідження UNHCR щодо осіб без громадянства, яке показало, що це поширено в усьому світі. Проте, в порівнянні з біженцями набагато менше інформації доступно стосовно того скільки людей старждають від цього. Багато країн просто не мають жодної ідей щодо того, скільки осіб без громадянства знаходиться на їх території. В інших випадках, доступно мало інформації, оскільки ці групи є дуже „чутливим” питанням в національних відносинах.

Особа без громадянства – це особа, яка не вважається громадянином жодною державою, включаючи ту, де він чи вона проживають, і тому не захищеною жодною національною правовою системою. Особи без громадянства не можуть голосувати. Навіть гірше, вони не мають змоги належним чином укладати шлюб чи реєструвати народження своїх дітей, що просто продовжує це замкнене коло. Їх часто позбавляють права робити речі, які інші особи, які живуть в цій же країні сприймають як належне: ходити в школу, отримувати роботу, відкривати банківський рахунок чи виїзджати закордон.

Велика кількість осіб без громадянства потрапили в таку ситуацію в результаті конфлікту чи по причині того, що держава в якій вони народилися змінилася певним чином. Це відбулося, наприклад, коли розпався Радянський Союз і виникло 15 незалежних держав.

Також зазначають конфлікти між країнами стосовно правової приналежності осіб та затяжну маргіналізацію певних груп у суспільстві, і найгірше, позбавлення осіб чи груп громадянства. Нарешті, певні особи не мають громадянства з певних інших причин (наприклад, дитині не дозволено приймати громадянство матері) і вони попадають в бюрократичну пастку та перетворюються на „правових привидів”.

Два учасника зустрічі представили нещодавній позитивний досвід розв’язання ситуації великої групи осіб без громадянства на своїй території. Рефат Чубаров, народний депутат України та заступник голови кримсько-татарського Меджлісу розповів, як уряд нової України успішно запровадив нове законодавство, яке дозволило успішно інтегрувати нащадків депортованих в 1944 році кримських татар.

РУПОР

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: