Публікація

Українцям за кордоном пенсії мають виплатити. Але чи компенсують моральну шкоду?

Нарешті в Україні відновлено право людей на пенсію у випадку виїзду на постійне місце проживання до інших країн.

Проблема порушення прав українців на пенсію, коли вони виїжджають в іншу країну стоїть вже дуже давно. Багато списів було зламано у боротьбі пенсіонерів із державними органами щодо їх права на пенсійне забезпечення.

І все впиралося у положення Закону України „Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”, які передбачали, що виплата пенсій припиняється на весь час проживання пенсіонера за кордоном. І тільки у випадку якщо є міжнародний договір про соціальне забезпечення з відповідною державою у пенсіонера з’являвся шанс отримати те, на що він заслужив своєю працею.

Фактично право пенсіонерів на отримання пенсії ставилось у залежність від дій держави по підписанню міжнародних договорів з тої чи іншою країною. Законодавчо була створена така ситуація у якій громадяни, які працюючи на території України і  сплачуючи страхові внески були позбавлені можливості одержувати цю пенсію.

І тільки сьогодні після прийняття рішення Конституційного суду України  (25-рп/2009 від 7 жовтня 2009 року) про визнання неконституційними цих положень пенсійного законодавства у пенсіонерів з’явився шанс захистити своє право на пенсію.

Крім того Конституційний суд у своєму рішенні зазначає, що Верховна Рада України має звернути увагу на необхідність приведення у відповідність до Конституції України положень інших законів, які регламентують виплату пенсій пенсіонерам, які постійно проживають у державах, з якими Україною не укладено відповідного договору.

Важливим також є зазначити, що Конституційним судом України однозначно поставлено питання про обов’язок держави прийняти закон про відшкодування матеріальної і моральної шкоди, завданої фізичним або юридичним особам актами і діями, що визнані неконституційними. Оскільки до сьогодні немає закону, який визначає порядок та умови такого відшкодування, а  отже фактично не можливо його отримати.

 

 

Якщо помітили помилку на сайті, будь ласка, виділіть текст та натисніть ctrl-enter.

Приєднуйтесь

Робiмо велику справу разом!
Підтримати Стати волонтером Пройти стажування

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: